Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

"ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ" Η ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ!


.
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τον Επικούριο
.

Υπηρεσιακή απάντηση έδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα που έχει προκύψει με την υπαγωγή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στον νομό Μεσσηνίας και διοικητικά στην εφορία αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κάνοντας λόγο για «διόρθωση σφάλματος σε παλιότερο ΦΕΚ».
Παράλληλα ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε συνάντησή του με το στέλεχος της ΝΔ στην Ηλεία Παναγιώτη Σκαρτσιάρη, φέρεται να δήλωσε άγνοια για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει σχετική απόφαση για τον Ναό, ούτε ο ίδιος ούτε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου του.
Την ίδια στιγμή, σύσσωμοι παράγοντες και φορείς του νομού εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους και προετοιμάζονται για την ευρεία σύσκεψη διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στην Φιγαλεία, με πρωτοβουλία της Ν.Α Ηλείας.
(19.9.2009)
.
Δημόσιο δάσος τα «Σαμαρέικα»
.

Και ενώ ο νομός Ηλείας βρισκόταν σε διαμάχη με το Νομό Αχαΐας για το που ανήκει τελικά η περιοχή των «Σαμαρείκων», στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει νέα τροπή στο θέμα. Και αυτό, γιατί το Υπουργείο στην τοποθέτησή του αναφέρει ότι η περιοχή «… αποτελεί δημόσιο δάσος»!
Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει:
«Θεωρούμε ότι το δάσος ης Στροφυλιάς και η εντός αυτού έκταση της περιοχής «Σαμαρέικα» δεν συμπεριελήφθη στις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις του αγροκτήματος Μανολάδας και δεν αποτελεί εποικιστική έκταση. Αντιθέτως αποτελεί δημόσιο δάσος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο αριθμ. 3123/10.6.2009 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Ν. Αχαΐας που είναι αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για την διαχείριση και προστασία αυτού».
Η απάντηση αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη αποσταλεί στον Φορέα Διαχείρισης Υδροβιοτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη και τον συντονισμό για την τήρηση των νομίμων πλέον διαδικασιών, όπως αυτές απορρέουν από το έγγραφο…
Ο ρόλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας
Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Σαμαρείκων είναι αποτέλεσμα «σκληρών» προσπαθειών της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), η οποία απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια και καλής το θέμα.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δικαιώνει τον αγώνα της ΟΙΚΙΠΑ και βάζει φραγμό στα σχέδια των καταπατητών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και συνεχίζει: «
Ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για τη νομιμοποίηση των παρανομιών και την οικοπεδοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς στην περιοχή «Σαμαρέικα» βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια με τη συμμετοχή κρατικών υπηρεσιών της Αχαΐας και της Ηλείας».
Ηλεία ή Αχαΐα τελικά;
Η απάντηση όμως που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Οικολογική Κίνηση Πάτρας αλλά και η από εκεί και πέρα αλληλογραφία της Κίνησης με τους φορείς και το Δασαρχείο της Πάτρας καταμαρτυρεί ότι το Υπουργείο δέχεται σαν δεδομένο… ότι τα «Σαμαρέικα» ανήκουν στην Αχαΐα!
Από εκεί και πέρα ωστόσο γεννιούνται δύο ερωτηματικά. Πρώτον, τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις για το θέμα των συνόρων στις οποίες μετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και δεύτερον, η εγκυρότητα ή μη του εγγράφου του Υπουργείου με δεδομένη τη θέση της Ηλείας ότι τα «Σαμαρέικα» ανήκουν σε αυτή και όχι στην Αχαΐα.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από χθες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του νομού βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς η απάντηση του Υπουργείου ενδεχομένως προκαλέσει «επεισόδια», ενώ από την άλλη υπάρχει και ο φόβος της προσπάθειας αλλαγής των συνόρων (από οποιαδήποτε μεριά και εάν προέρχεται αυτό) ή για οποιαδήποτε άλλη αψυχολόγητη κίνηση.
Στάθης Πουλιάσης 10.9.2009
.
Η αγάπη και η συμπόνοια του Έθνους για την "πολύπαθη", την "πυρόπληκτη" κλπ. Ηλεία διήρκεσε μόνο δύο χρόνια και κάτι μέρες. Αφού τα αρπακτικά σε αυτό το χρονικό διάστημα πέταξαν πάνω από το κουφάρι της και κατόπτευσαν, στη συνέχεια όρμηξαν για να αρπάξουν τα φιλέτα της: το ναό του Επικουρείου Απόλλωνος η Μεσσηνία, το δάσος της Στροφυλιάς η Αχαΐα.
Προτείνουμε στους υπόλοιπους γείτονες να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια: γιατί να μην έχει ένα χερσαίο τμήμα και η Ζάκυνθος, ας πούμε την Κυλλήνη, όπως η Εύβοια κατέχει ένα τμήμα της Στερεάς; Γιατί να μη διεκδικήσει - όχι άδικα ίσως - η Αρκαδία την Ανδρίτσαινα, τη Φιγαλεία και την Αλίφειρα; Γιατί τέλος να μην ανακατευθεί, όπως στην αρχαιότητα, η Λακωνία, να διεκδικήσει και αυτή το κατιτίς της, π.χ. την Ολυμπία; Έτσι κι αλλιώς το This is Sparta είναι πολύ της μόδας.
σως αυτές οι εξελίξεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Δεν εξηγείται αλλιώς η χλιαρή αντίδραση των βουλευτών μας. Κατανοούμε την αγωνία τους για το κυνήγι του σταυρού, αλλά ίσως η σθεναρή αντίστασή τους σε αυτά τα θέματα να απέφερε περισσότερους σταυρούς από τα ψιλορουσφετάκια και τις χειραψίες.
Η Ηλεία μας είναι στη μέγγενη: Σαμαράς από τη μία, Σαμαρέικα από την άλλη, τι ειρωνεία...
.
Υ.Γ.: Αυτό το ιστολόγιο σιχαίνεται τον κομματισμό. Μπροστά στις διαμορφούμενες εξελίξεις όμως, παραμονές εκλογών, δε μπορεί να παραμείνει απαθές. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της Ηλείας είναι επαίσχυντη και για αυτό πρέπει να τιμωρηθεί.
Ως πιστός Νεοδημοκράτης από τότε που ψήφισα πρώτη φορά, αν και ψηφίζω στη Β' Αθηνών, θα ψηφίσω με το βλέμμα στην αδικημένη ιδιαίτερη πατρίδα μου, την οποία πονώ και όπου σκοπεύω να εγκατασταθώ. Και στην κάλπη αυτή τη φορά δε θα ρίξω το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.!
.

1 σχόλιο:

smog είπε...

Είμαι από τη Βουπρασία, δεν τίθεται θέμα η περιοχή ανήκει στην Ηλεία.

Δεν τίθεται όμως και θέμα για το αν έχουν γίνει καταπατήσεις στο συγκεκριμένο μέρος.

http://img694.imageshack.us/img694/4963/99852368.jpg

στο link η εικόνα του δάσους όπως φαίνεται από δορυφόρο..

Δε διαφωνώ με όσα γράφεις, όντος η Ηλεία είναι στη μέγγενη.