Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ Ο... ΙΚΤΙΝΟΣ

H τελευταία περιπέτεια του ναού του Επικούριου Απόλλωνα με το θέμα του γεωγραφικού προσδιορισμού του έχει γίνει… πολιτικό ζήτημα διαρκείας, μάλλον λόγω του γεγονότος ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος κατ’ επανάληψη στη Βουλή και σε συνεντεύξεις του έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα και έχει ασκήσει κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έγινε πρόταση και στον Γιάννη Ραγκούση να κάνει το ίδιο για… επικουρία του «Καλλικράτη», αλλά ο υπουργός Εσωτερικών δεν μπήκε στον πειρασμό.
Αναδημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο του σχολίου και το συνοδευτικό σκίτσο της Έφης Ξένου:
O «Καλλικράτης» δέχθηκε πολλές επιθέσεις από τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αλλά πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Δ. Στεφάνου θυμήθηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ φερόταν να είχε επιχειρήσει πέρυσι ως υπουργός Πολιτισμού την υπαγωγή του ναού του Επικούριου Απόλλωνα από την Ηλεία στη Μεσσηνία (έκανε δηλαδή ένα είδος «πολιτιστικού Καλλικράτη»). Μου λένε ότι ο κ. Στεφάνου πρότεινε στον κ. Ραγκούση να απαντήσει στον κ. Σαμαρά με αυτή την ιστορία, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών προτίμησε τους «χαμηλούς τόνους».
Πού να περίμεναν ο Καλλικράτης και ο Ικτίνος όταν δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, ότι αιώνες μετά θα γίνονταν παραπολιτικό για τα όρια νομών και δήμων.
.
Από το ιστολόγιο Epikourios

Δεν υπάρχουν σχόλια: