Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»: ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΛΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ


.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» μπορεί να μην εξασφαλίζει στους πολίτες του Νομού Ηλείας θεραπεία, καθώς το πιο δυσεύρετο σε αυτό είναι οι γιατροί και τα αναλώσιμα υλικά, είναι όμως η ασφαλέστερη απόδειξη του πώς τους αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις γενικώς και οι εντόπιοι πολιτικοί ειδικώς.
Συζητήσεις επί συζητήσεων είχαν διεξαχθεί τη δεκαετία του 1980 για το πού έπρεπε να ανεγερθεί το νέο νομαρχιακό νοσοκομείο. Οι Πυργιώτες αξίωναν δικαιωματικά στην πρωτεύουσα, οι Αμαλιαδαίοι ήθελαν στην πόλη τους επειδή ο Πύργος είχε ήδη το Μανωλοπούλειο, οι ουδέτεροι πρότειναν το Μεσολογγάκι, που βρίσκεται στη μέση της αποστάσεως μεταξύ των δύο πόλεων. Μέχρι να αποφασίσουν τα κομματικά λόμπυ των δύο πόλεων, τα κοινοτικά κονδύλια διετέθησαν για την ανέγερση του Νοσοκομείου Αιγίου.
Νέα κοινοτικά κονδύλια διετέθησαν τη χρυσή δεκαετία του 1990, νέες ατέρμονες συζητήσεις διεξήχθησαν μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων. Τελικά ο θεμέλιος λίθος ετέθη στην είσοδο του Πύργου. Πλην όμως στο σημείο με το πλέον ακατάλληλο κλίμα και υπέδαφος, οπότε επιπλέον χρήματα σπαταλήθηκαν για την εξυγίανση και ενίσχυσή του.
.

.
Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 3 Φεβρουαρίου 2004 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε μία προεκλογική φιέστα στην οποία υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν οι μαθητές των σχολείων. Για όλα είχε ληφθεί μέριμνα, εκτός του ότι ένα νοσοκομείο χρειάζεται πρωτίστως γιατρούς, ένα επαρχιακό νοσοκομείο δε, κίνητρα για να έρθουν και να εργασθούν οι γιατροί. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αντιθέτως όμως, έγινε μεγάλο παζάρι για την ονομασία του νοσοκομείου μεταξύ της αναρμόδιας κυβερνήσεως και του αρμοδίου Δήμου Πύργου. Μετά από πολύ αλισβερίσι επελέγη το πλέον άσχετο όνομα «Ανδρέας Παπανδρέου» αντί του «Άγιος Χαράλαμπος», το οποίο δεν ήταν του γούστου κάποιων κυβερνητικών στελεχών. Αυτό τη στιγμή που το Νοσοκομείο της αχαϊκής πρωτεύουσας, κοιτίδας της δυναστείας των Παπανδρέου, ονομάζεται «Παναγία η Βοήθεια».
Πλήρες διοικητικού προσωπικού, κηπουρών και καθαριστριών, αλλά ελλιπές ιατρών και φαρμάκων, με χαλασμένα μηχανήματα και με μονάδες που ανοίγουν και κλείνουν, το νέο νοσοκομείο της Ηλείας, παρά τον επιβλητικό του όγκο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο ενός περιφερειακού νοσοκομείου ευρωπαϊκού κράτους. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να παίρνουν και πάλι το μακρύ δρόμο για το Ρίον ή την Αθήνα για να μην πεθάνουν, αλλά και οι ιατροί, μην αντέχοντας την αναδουλειά και την κοροϊδία, να τα μαζεύουν και να φεύγουν και αυτοί.
.

.
Και φθάσαμε σήμερα το «Ανδρέας Παπανδρέου» να αποτελεί πρώτη είδηση στα βραδινά δελτία ειδήσεων, επειδή παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε ιατρικά υλικά. Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας από υπουργούς όπως ο εξ Ηλείας καταγόμενος Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι τουλάχιστον εγκληματική, θα μείνει δε στην ιστορία η ανεύθυνη δήλωση του ότι «ολοκλήρωσε το έργο του στην Υγεία». Το έργο στην Υγεία δεν ολοκληρώνεται ποτέ και κυρίως με επικοινωνιακούς θεατρινισμούς, μεταμφιέσεις σε χειρουργούς και προσεκτικές χειρονομίες που υπαγορεύουν οι ίματζ μέικερς.
.
.
Η Υγεία είναι ένα από τα πρώτιστα αγαθά που ένα σοβαρό κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του. Δυστυχώς στην Ηλεία το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλού. Στις επόμενες εκλογές ας δώσουμε στους συμπατριώτες μας Μαυρογιαλούρους αυτό που αξίζουν, γιατί εμείς αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτούς που μας έχουν καθήσει τόσα χρόνια στο σβέρκο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: