Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΑΣΤΡΟ ΟΥΡΑΝΟ


.
Φωτορρύπανση είναι η επίδραση του υπερβολικού τεχνητού φωτισμού στο νυκτερινό ουρανό, που έχει ως επακόλουθο τον περιορισμό της ορατότητας των ουρανίων σωμάτων. Η συνέπεια δεν υφίσταται μόνο για τους ερασιτέχνες αστρονόμους, αλλά και για τους απλούς παρατηρητές του έναστρου ουρανού, που στερούνται της δυνατότητας να θαυμάσουν το ουράνιο στερέωμα δια γυμνού οφθαλμού, η θέα του οποίου για χιλιάδες χρόνια διήγειρε την ανθρώπινη φαντασία και τον οδήγησε στη σύλληψη του μεταφυσικού και στην ανάπτυξη της επιστήμης.
.

.
Η φωτορρύπανση συνδέεται με την ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων, ωστόσο η πραγματική αιτία είναι η χρήση ακατάλληλων φωτιστικών σωμάτων, που στέλνουν μεγάλο ποσοστό, έως και 30%, προς τον ουρανό, αυξάνοντας υπερβολικά το κόστος φωτισμού και επομένως τη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας.
.

.
Η Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι μία σχετικά σκοτεινή περιοχή. Αυτό οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο, που έχει οδηγήσει τον πληθυσμό κυρίως στην παράκτια ζώνη, αφήνοντας την ορεινή ενδοχώρα στο νυκτερινό σκότος. Για το λόγο αυτό επελέγη ο ορεινός όγκος των Αροανίων (Χελμού) για την εγκατάσταση του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος». Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, καθώς και τα τουριστικά νησιά. Η βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου, με την Κόρινθο και την Πάτρα, είναι αρκετά φωτισμένη, όπως και η βορειότερη ακτογραμμή της Ηλείας. Ο νομός μας γενικά, και κυρίως στην ορεινή ζώνη, εμφανίζει έναν υγιή νυκτερινό ουρανό, αφήνοντας στην κοινή θέα τη μαγεία του στερεώματος.
.
Περισσότερα εδώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: