Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Η ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2



Η διοικητική διαίρεση της Ηλείας, όπως διαμορφώθηκε με το σχέδιο "Καποδίστριας", πρόκειται πάλι να αλλάξει, σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, που ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς και η οποία θα είναι ριζικά διαφορετική από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Η Ηλεία θα πάψει να αποτελεί Νομαρχία και θα ενωθεί με την Αχαΐα, κατ' άλλες δε πληροφορίες και με τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος. Τώρα τι σχέση έχει η Ηλεία με τη Φωκίδα, είναι ένα ερώτημα που μόνο οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών μπορούν να απαντήσουν.
Είναι απορίας άξιον πώς έχουμε την απαίτηση από τους Σκοπιανούς να μην αυθαιρετούν σε θέματα ονομασίας και να σέβονται την Ιστορία, όταν εμείς είμαστε οι πρώτοι αμετροεπείς. Είναι λογικό η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας να γίνεται με βάση οικονομικά κριτήρια, ωστόσο γιατί πρέπει να αγνοηθούν και τα ιστορικά δεδομένα, τα οποία ίσχυσαν αβίαστα επί αιώνες και διαμόρφωσαν την τοπική κοινωνία και οικονομία;
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) υπήρξε ένα διοικητικό έκτρωμα χωρίς καμμία συνοχή. Αντί να καταργηθεί, ενισχύεται με τον "Καποδίστρια 2" ακόμη περισσότερο. Οι δύο νομοί της Πελοποννήσου, του πιο σαφώς περιγεγραμμένου γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας, αποσπώνται από το φυσικό τους γεωγραφικό χώρο και ενώνονται με δύο νομούς με τους οποίους το μόνο που τους συνδέει είναι η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Αντιθέτως, η Ηλεία συνδέεται με την Αρκαδία με στενότατους πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της είναι αρκαδικής καταγωγής. Γιατί αυτά θα έπρεπε να τα αγνοήσει ο νομοθέτης;
.
Στην οριοθέτηση των Καποδιστριακών Δήμων το ιστορικό κριτήριο ήταν καθοριστικό, όπως και στην ονοματοδοσία τους. Με το νέο Καποδίστρια, στο χώρο της Ηλείας το πιθανότερο είναι ότι θα προκύψουν τρεις δήμοι: ένας στη βόρεια Ηλεία με έδρα την Αμαλιάδα, ένας στο κέντρο με έδρα τον Πύργο και ένας στη νότια Ηλεία με έδρα την Ολυμπία. Από το χάρτη παρατηρούμε ότι οι τρεις αυτές περιοχές ταυτίζονται περίπου με την αρχαία διαίρεση της Ηλείας σε Κοίλη Ήλιδα, Πισάτιδα, Ακρώρεια και Τριφυλία. Τη θέση της Κοίλης Ήλιδος καταλαμβάνει ο δήμος με έδρα την Αμαλιάδα, την Πισάτιδα και την Ακρώρεια καταλαμβάνει ο δήμος με έδρα τον Πύργο και την Τριφυλία ο τρίτος δήμος με έδρα την Ολυμπία. Αυτό καθιστά εύκολη την εξεύρεση ονομάτων για τους νέους Δήμους: Δήμος Ήλιδος, Δήμος Πισάτιδος (και Ακρωρείας) και Δήμος Τριφυλίας είναι τρία ονόματα που περιγράφουν ακριβώς γεωγραφικά και ιστορικά την κάθε περιοχή.
Παρατηρούμε έναν αδικαιολόγητο υπερτονισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΔΟΕ και των Μεγάλων Χορηγών της. Ιστορικότατος τόπος η αρχαία Ολυμπία αναμφισβήτητα, όμως το σύγχρονο χωριό είναι ένας ασήμαντος οικισμός, ο οποίος δεν αξίζει να γίνει πρωτεύουσα του ενός τρίτου της Ηλείας. Ούτε καν το νέο Δημαρχείο στο κτήριο του Ξενία είναι επαρκής δικαιολογία. Ιστορικά η Ολυμπία ανήκει στην Πισάτιδα και όχι στην Τριφυλία, η οποία εκτείνεται στα αριστερά του Αλφειού. Εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και όχι στη Μητρόπολη Ολυμπίας και Τριφυλίας (η τέως Επαρχία Ολυμπίας και η Μητρόπολη Ολυμπίας δεν περιλαμβάνουν την Αρχαία Ολυμπία!). Οι ίδιοι οι κάτοικοί της τέλος, σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης, προτιμούν την υπαγωγή τους στο Δήμο με έδρα τον Πύργο, με τον οποίον αποτελούν μία ενιαία οικονομική ενότητα, που ξεκινά από το Κατάκολο και φθάνει μέχρι το Στάδιο και την Άλτι.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, αντί της Ολυμπίας, θα ήταν σοφότερο ως έδρα του τρίτου δήμου να αποτελέσει η Ζαχάρω, η οποία είναι μια κωμόπολη στο μέσον του δήμου και της αρχαίας Τριφυλίας, με σαφώς μεγαλύτερο πληθυσμό και επάνω στην Ιονία Οδό. Επίσης η ανάδειξή της σε έδρα του δήμου θα έδινε ένα ακόμη κίνητρο στην ανασυγκρότηση της περιοχής που υπέστη ολοκαύτωμα τον περασμένο Αύγουστο.
Με την ελληνική γραφειοκρατία δεν είναι εύκολη η συνεννόηση. Χρόνος για σκέψεις ωστόσο υπάρχει και τα περιθώρια για εξεύρεση λογικών λύσεων είναι αρκετά.

3 σχόλια:

pentanostimi είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

δεν τα γνωριζω τα της αυτοδιοικησης
θελω μονο να σας πω οτι το μπλογκ σας ειναι καταπληκτικο και μας ταξιδευει

andreas athanasopoulos είπε...

ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΡΩΜΑ....ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ....

Βυτιναιος είπε...

Ευχαριστώ Πεντανόστιμη. Με συγκίνησε η ανάρτηση της φωτογραφίας του χωριού μου στο ιστολόγιό σου.

Αντάρτη, δεν πρέπει να παρακολουθούμε παθητικά τα τεκταινόμενα. Αν δεν δράσουμε, θα φορτωθούμε στην καμπούρα μας τις αποφάσεις των χαρτογιακάδων. Εμείς οι ιστολόγοι ό,τι μπορούμε, θα το κάνουμε.