Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΝΕΑ ΗΛΕΙΑΚΑ (7)

Όταν η Ρέα γέννησε το Δία στο σπήλαιο του Μαινάλου, τον παρέδωσε σε τρεις Νύμφες για να τον αναθρέψουν. Αυτές ήταν η Αγνώ, η Θεισόα και η Νέδα. Επειδή εκείνη την εποχή η Αρκαδία ήταν άνυδρη και η Ρέα δεν έβρισκε νερό, χτύπησε τη γη με ένα ραβδί και ανέβλυσε το ποτάμι που έλαβε το όνομα της μίας από τις τρεις τροφούς του νεογέννητου θεού. Ο ποταμός από την αρχαιότητα αποτελούσε το όριο μεταξύ των Ηλείων και των Μεσσηνίων. Ο Παυσανίας αναφέρει στα Ηλιακά: «όρον  δε Ηλείοις προς την Μεσσηνίαν της Νέδας τα επί θαλάσση γενέσθαι», ενώ στα Μεσσηνιακά γράφει: «εισί δε αι πηγαί της Νέδας εν όρει τω Λυκαίω, προελθών δε ο ποταμός διά της Αρκάδων και επιστρέψαν αύθις ες την Μεσσηνίαν ορίζει τα επί θαλάσση Μεσσηνίοις και Ηλείοις την γην».



«Πρόσω δε βάντι ποταμόν Ήλις η Διός γείτων κάθηται» (Ευριπίδης)



Μετά τη Ζαχάρω κινούμενοι νότια συναντάμε το Γιαννιτσοχώρι, το τελευταίο χωριό της Ηλείας. Ακολουθεί η γέφυρα της Νέδας και λίγο μετά η παραλία της Ελαίας. Είτε κατευθυνθούμε προς την παραλία του Γιαννιτσοχωρίου, είτε προς την Ελαία, μας υποδέχεται η μαγευτική αμμουδιά του Κυπαρισσιακού κόλπου, με τις ατελείωτες θίνες, τα κρινάκια και τα πεύκα.




Ανάμεσα στις δεκάδες φωλιές των χελωνών Καρέττα θα δούμε τη Νέδα να εκβάλλει ήρεμα τα κρύα νερά της στη θάλασσα. Το κολύμπι κοντά στην εκβολή είναι μοναδική εμπειρία, καθώς στρώματα κρύου ποταμίσιου νερού εναλλάσσονται με θερμότερο θαλάσσιο νερό.


΄
Το σημείο αυτό του Κυπαρισσιακού επιλέγουν κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Είναι το δεύτερο σημαντικότερο σημείο ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα μετά τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Οι φωλιές ορίζονται και σημαίνονται από την οργάνωση «Αρχέλων», προκειμένου να προστατεύονται τόσο αυτές, όσο και οι λουόμενοι.




Τα τελευταία μέτρα του ρου του πριν ξεχυθεί στη θάλασσα, ο ποταμός ακολουθεί ελικοειδή πορεία. Λίγο πιο μέσα οι όχθες του είναι γεμάτες πυκνή βλάστηση, που εμποδίζει την ανάβαση.




Αν και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, η εκβολή της Νέδας δεν συγκεντρώνει ποτέ πολύ κόσμο. Το Καλό Νερό που βρίσκεται νοτιότερα και πλησιέστερα στην Κυπαρισσία, είναι το σημείο που προτιμούν οι περισσότεροι. Έτσι οι λίγοι που θα επιλέξουν το σημείο αυτό, θα χαρούν ένα γαλήνιο τοπίο με παχιά άμμο, πεύκα, πικροδάφνες και κρίνους και θα απολαύσουν τη δροσιά εκεί που σμίγουν τα βουνίσια νερά του θηλυκού ποταμιού με τη θάλασσα του Ιονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: