Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΠΥΡΓΟΣ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ


.
Επιχείρηση κατεδάφισης…
.
Συντάκτης Σάκης Καλογερόπουλος
.

Η πρόσοψη της οικίας Παπαγιάννη στην οδό Ερμού, δεκαπέντε χρόνια μετά το σεισμό που τη μετέτρεψε σε ερείπιο. Αν οι αρχές του Πύργου ομολογούν ότι είναι ανίκανες να διασώσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλεως, ας τα γκρεμίσουν όλα να τελειώνουμε! Κι ας κάνουν τα οικόπεδα πάρκινγκ...
.


Η δεξιά μπαλκονόπορτα της σάλας του Παπαγιάννη. Κάνοντας κλικ πάνω στη φωτογραφία, η μεγέθυνσή της θα αποκαλύψει την υπέροχη οροφογραφία, που αντιστέκεται σε πείσμα των σεισμών, των βροχών και των δημάρχων
.
Η στατική επάρκεια των ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων της πόλης του Πύργου, τα οποία έχουν υποστεί φθορές τόσο από το σεισμό της 8ης Ιουνίου όσο και από το πέρασμα του χρόνου, θα εξεταστεί εντός των προσεχών ημερών από την Επιτροπή Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Πατρών, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Παναγόπουλος.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η στατική τους ανεπάρκεια τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό τους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το έγγραφο που κοινοποίησε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου η Επιτροπή Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Πατρών, θα εξεταστούν πέντε κτίρια, τα οποία κατά τη γνώμη του κρίνονται από στατικής άποψης ανεπαρκή, εγκυμονώντας κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα διερχόμενων οδηγών και πεζών.
Στην περίπτωση αποχαρακτηρισμού ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Πύργου, απαιτείται και η συναίνεση των ιδιοκτητών τους, ενώ αναφερόμενος στα διατηρητέα που ανήκουν στο περιουσιολόγιο του δήμου και παρουσιάζουν οξυμένα στατικά προβλήματα, είπε ότι ο δήμος έχει ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό τους με σχετικά έγγραφά του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στις ίδιες δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Έργων ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών «ενεργοποιείται» η εφαρμογή της μελέτης για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων τόσο της πόλης όσο και των δημοτικών διαμερισμάτων, αρχής γενομένης με δύο κτίρια που βρίσκονται πλησίον της πλατείας Κύπρου. Στους χώρους που θα προκύψουν, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, ο δήμος Πύργου θα δημιουργήσει υπαίθριο πάρκινγκ.

2 σχόλια:

Τζων Μπόης είπε...

Αγαπητέ Βυτιναίε το μόνο που έχω να σου πω είναι ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις φωτογραφίες και για όλα όσα με κάνεις να νοσταλγήσω.
Να ΄σαι πάντα καλά, ακόμα και τα δέντρα αναγνωρίζω στον Αγιο Ανδρέα...

Βυτιναιος είπε...

Αν πέτυχα να κάνω έστω και έναν άνθρωπο να αισθανθεί νοσταλγία, τότε πέτυχα αρκετά.
Ο Άγιος Ανδρέας σε χαιρετά!