Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΦΕΥΓΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!


Κτήμα Μερκούρη
.
Μετά από ένα πολύ δύσκολο χρόνο στην Αθήνα, φεύγω με μεγάλη χαρά για το χωριό. Περιμένω πώς και πώς τη θάλασσα, τις εκδρομές, το καφεδάκι με τους φίλους, τα ξενύχτια κάτω από το φεγγαρόφωτο.
.

Ηλιοβασίλεμα από τον όρμο Χόρταις του Κτήματος Μερκούρη
.
Το φετινό καλοκαίρι όμως δεν θα είναι εύκολο. Τα φαντάσματα των πρόσφατων γεγονότων που έζησε η Ηλεία μας ακόμη πλανώνται.
.

Το λαογραφικό μουσείο στο δρόμο προς Λέπρεο
.
Σχεδόν όπου και να πας, θα συναντήσεις καμμένα. Από τη θάλασσα στο Βαρθολομιό και στον Καϊάφα μέχρι την Ολυμπία, τη Φιγαλεία και την Ανδρίτσαινα, απελπισία. Η αίσθηση της περσινής καταστροφής θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια την περιοχή και θα δημιουργεί τα ανάλογα συναισθήματα.
.

Το Γενί Τζαμί στον Κάμπο Πηνείας, η μόνη ίσως εκκλησία που λέγεται τζαμί
.
Ό,τι δεν κάηκε, το σάρωσε ο σεισμός. Όταν πήγαινα στις 29 του μηνός στο πανηγύρι στο Τζαμί, περνούσα μέσα από το πανέμορφο δάσος της Οινόης. Τώρα από το δάσος δεν υπάρχει τίποτε. Και το Τζαμί του Αη-Γιάννη το χάλασε ο σεισμός.
.

Το Σανταμέρι -αρχαία Σκόλλυς- στην Αχαΐα, όπως φαίνεται από το Τζαμί
.
Όλο το βόρειο κομμάτι του νομού είναι σεισμόπληκτο. Πώς μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα ότι η επίσκεψή σου είναι από ειλικρινές ενδιαφέρον και όχι από εκείνη τη σαδιστική περιέργεια του ανθρώπινου είδους μπροστά στον πόνο του άλλου;
.

Ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Κάτω Σαμικού
.
Όμως ο χρόνος τελικά θα επουλώσει τις πληγές. Η ζωή στο τέλος θα νικήσει τον πόνο και η Ηλεία μας θα ξαναχαμογελάσει.
.

3 σχόλια:

Οίακας είπε...

...η Ηλεία μας θα ξαναχαμογελάσει.
Μακάρι!... Είναι και στο χέρι μας!
Καλές διακοπές!

p.lykogiannis είπε...

Όπως ο ήλιος στο Κάτω Σαμικό, δίπλα στου Καϊάφα εξακολουθεί να δύει αιώνες το ίδιο όμορφα, έτσι και η φύση θα επουλώσει τις πληγές τις, αν δεν την εμποδίσουμε. Καλή ξεκούραση, απο την απέναντι όχθη.

p.lykogiannis είπε...

Πληγές της, "τι κάνει η βιασύνη"!