Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Η ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ


.

Βιότοπος διεθνούς σημασίας

Εθνικό Πάρκο η περιοχή «Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου»
.

Τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα

.
Αθήνα
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο, που θα φέρει την ονομασία «Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου».
Το Εθνικό Πάρκο καλύπτει έκταση 48.000 στρεμμάτων και περιβάλλεται από περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88.000 στρεμμάτων στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις.
Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Ιδιαίτερης σημασίας δασικό οικοσύστημα είναι το δάσος της Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά.
Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, που αποτελούν υγρότοπους υψίστης σημασίας με οικολογική συνέχεια μεταξύ τους.
Ιδιαίτερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελεί σημαντικό υγρότοπο ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα.
Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών. «Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς.
Newsroom ΔΟΛ
.
.
ΕΘΝΟΣONLINE
.
Εθνικό Πάρκο η Στροφυλιά
Σε προστατευόμενες περιοχές ανακηρύχθηκαν το δάσος της Στροφυλιάς και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι η έκταση θα χωριστεί σε τρεις ζώνες
.
Σε προστατευόμενη περιοχή ανακηρύσσονται το δάσος της Στροφυλιάς και η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου ύστερα από την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θεσμοθετεί το «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς».

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει χερσαία, υδάτινη και θαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 136.000 στρεμμάτων, για την οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις. «Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου», σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος εξήγησε ότι η περιοχή θα διακρίνεται σε τρεις επιμέρους ζώνες:
Στη Ζώνη Α, η οποία περιλαμβάνει το δάσος της Στροφυλιάς, τους υγροτόπους του ιχθυοτροφείου Προκόπου, τη λίμνη και τα έλη Λάμιας, τη λιμνοθάλασσα Καλογριάς, την περιοχή των λουτρών Υρμίνης, υγρά λιβάδια, αμμώδεις παραλίες και αμμοθίνες, υγροβιοτόπους της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, καλαμώνες και θαλάσσια ζώνη.
Πρόκειται για τον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, στον οποίο και απαγορεύονται ρητά η εκτός σχεδίου δόμηση και το κυνήγι για τρία χρόνια. Παράλληλα, σε συγκεκριμένα σημεία της ζώνης δεν επιτρέπονται κατοικίες ή εγκαταστάσεις αναψυχής με εμβαδόν που θα υπερβαίνει τα 120 τ.μ., ενώ στην περιοχή της Καλογριάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση βαρέων οχημάτων άνω του 1,5 τόνου.
Στη Ζώνη Β, η οποία περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, οικισμούς, περιοχές μεταποιητικών μονάδων και εκτατικών κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και άλλους μικρότερους βιοτόπους. Στην περιοχή αυτή, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η επέκταση των ορίων των υφιστάμενων οικισμών, εφόσον δεν επεκτείνονται στη Ζώνη A.
Στη Ζώνη ΒΑ, όπως ορίζεται η θεσμοθετημένη λατομική περιοχή, η οποία και εξαιρείται του Πάρκου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2010. Η περιοχή των λατομείων προβλέπεται να ενταχθεί στη Ζώνη Α από την 01/01/2011.
Στη Ζώνη Γ, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη λεκάνη απορροής των Ζωνών Α και Β. Σε αυτήν δεν επιτρέπεται η κατασκευή αεροδρομίων, μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και όσων απαγορεύονται σε προστατευόμενες περιοχές, εξαιρείται όμως ο υπό κατασκευήν αυτοκινητόδρομος Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: