Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΛΟΓΑΡΗΔΩΝ


Ο Άγιος Γεώργιος έφιππος δρακοντοκτόνος. Λαϊκή εικόνα του 19ου αιώνα
.
Τ’ Αϊ-Γιωργιού του Καβαλλάρη χθες, ημέρα έναρξης στο αγροτικό ημερολόγιο του θερινού εξαμήνου του χρόνου, και στη λατρεία του Αγίου συμμετέχουν σε πολλά μέρη της πατρίδας μας τα άλογα με τους ιππείς τους, αποδίδοντας έτσι τιμή στον Άγιο που κατ’ εξοχήν έχει συνδεθεί με το άλογο, καθώς απεικονίζεται έφιππος να σκοτώνει το δράκοντα και να σώζει τη βασιλοπούλα.
.

Ο Κώστας Καββαθάς με το Μαύρο του στη θάλασσα
.
Τα παλιά χρόνια, μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, στο χωριό μας αυτή την ημέρα γινόταν «το τρέξιμο της κουλούρας» δηλαδή ιπποδρομίες στο δρόμο του Σκουροχωριού, ο οποίος ήταν ευθύς και οριζόντιος. Έπαθλο ήταν ένα καρβέλι ψωμί, η κουλούρα. Τους αγώνες ακολουθούσε γλέντι με σουβλιστά αρνιά. Σημειωτέον ότι στο χωριό μας δεν συνηθιζόταν το σούβλισμα του αρνιού κατά τη Λαμπρή, αλλά μόνο κατά την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.
.

Ο Τρύφων Λαγογιάννης στο δρόμο του σχολείου
.
Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα, και αυτό το έθιμο έχει χαθεί στο χωριό μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ουσιαστικά έχει χαθεί ακόμη και η ανάμνησή του στους σύγχρονους χωριανούς. Αντιθέτως σε άλλα χωριά και κυρίως στο Επιτάλιο (παλιά Αγουλινίτσα) συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και τηλεοπτική κάλυψη.
.

Ο Θεμιστοκλής Καββαθάς με τη Μπέλλα στον κάμπο
.
Δεν έχει διασωθεί καμμιά φωτογραφική μαρτυρία από το τρέξιμο της κουλούρας στα Βυτιναίικα. Μας έχουν διασωθεί όμως αρκετές φωτογραφίες έφιππων χωριανών από μεταγενέστερες εποχές, καθώς το άλογο, μέχρι την οριστική επικράτηση του αυτοκινήτου, ήταν το κύριο μέσον μεταφοράς, και μάλιστα το πολυτελές, σε σχέση με το ταπεινό γαϊδουράκι.
.

Ο Θεμιστοκλής Καββαθάς με την Αστέρω
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: