Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ


Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' σε εξώφυλλο γαλλικού περιοδικού
.
Σύμφωνα με μία παράδοση που είχα ακούσει πριν από πολλά χρόνια στο χωριό και που έρχεται στην επικαιρότητα κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, όταν ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' έχτισε το θερινό ανάκτορο στο Τατόι, επισκέφθηκε μία ταβέρνα σε κοντινό αρβανιτοχώρι και μεταξύ των άλλων εδεσμάτων, γεύθηκε κοκορέτσι. Αυτό φαίνεται ότι άρεσε πάρα πολύ στο νεαρό εκ Δανιμαρκίας Βασιλέα, ώστε όταν επέστρεψε στο Ανάκτορο των Αθηνών, ζήτησε από τους μαγείρους του να του φτιάξουν το ίδιο φαγητό.
.

Οι Βασιλείς Γεώργιος Α' και Όλγα περιστοιχισμένοι από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας
.
Οι έμπειροι μάγειροι έβαλαν τα δυνατά τους για να ευχαριστήσουν τον Άνακτα, όμως το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Απογοητευμένος κάλεσε στα ανάκτορα τους καλύτερους μαγείρους της Πρωτεύουσας, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο του αναμενομένου. Αποφασισμένος να ξαναφάει καλό κοκορέτσι, ο Γεώργιος κάλεσε τον ταβερνιάρη εκείνης της ταβέρνας, όπου είχε γευθεί το παράξενο και νόστιμο έδεσμα.
.

Πιάτο από τα λεγόμενα «συριανά» με τη μορφή του Γεωργίου Α'. Σερβίτσια φαγητού με παραστάσεις ιστορικών προσώπων και βασιλέων ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή και χρησιμοποιήθηκαν για την εδραίωση της Μοναρχίας και τη σύνδεση της Δυναστείας με το ελληνικό πεπρωμένο. Παραγγέλθηκαν από συριανούς εμπόρους σε οίκους κεραμικής του Λονδίνου και έφεραν στο πίσω μέρος τους σφραγίδες του αγγλικού οίκου και του συριανού εμπόρου. Τα περισσότερα από αυτά έπεσαν θύματα του Διχασμού στις αρχές του 20ού αιώνα
.
Αυτός έθεσε ως όρο να το παρασκευάσει στο μαγειρείο των ανακτόρων μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των μαγείρων. Φυσικά το κοκορέτσι ήταν εξαιρετικό, οπότε ο χωρικός ταβερνιάρης δέχθηκε τους βασιλικούς επαίνους. Ταυτόχρονα όμως δέχθηκε και την ερώτηση από το Βασιλιά, τι κάνει αυτός που δεν το κάνουν οι καλύτεροι μάγειροι της Αθήνας και το δικό του κοκορέτσι είναι τόσο νόστιμο.
«Μεγαλειότατε, αν το έντερο δεν έχει λίγο σκατό, δε γίνεται καλό κοκορέτσι!»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: