Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΩΝ ΒΙΛΑΕΤΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΧΟΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ


.
Η οικογένεια Βιλαέτη κατά τη μετοίκησή της από τον τόπο καταγωγής της Βελλά Ιωαννίνων στον Πύργο, έφερε μαζί της την τιμή του προστάτη και ευεργέτη της Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και παλιά οικογενειακή εικόνα του. Οι Βιλαεταίοι, από τους πρώτους οικιστές του Πύργου μαζί με τους επίσης ηπειρωτικής καταγωγής Αχόλους, στους οποίους απαντάται ως βαπτιστικό το όνομα Χαράλαμπος, έκτισαν και το ιστορικό ναΰδριο προς τιμήν του Αγίου, εντός του οποίου εναπέθεσαν το οικογενειακό κειμήλιο της εικόνας του το 1687. Σε αυτό «μέχρις εσχάτων ηκκλησιάζοντο οι Βιλαεταίοι», όπως έγραφε ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Γεώργιος Παπανδρέου στο βιβλίο του «Η Ηλεία διά μέσου των αιώνων». Το ναΰδριο αυτό συνδέθηκε έκτοτε αδιάσπαστα με τη ζωή του Πύργου.
Στο ιστορικό αυτό ναΰδριο και τη γύρω του περιοχή συναντιούνταν οι οπλαρχηγοί για την προετοιμασία της Επαναστάσεως. Σε αυτό συνήθιζε να προσεύχεται ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν περνούσε από τον Πύργο. Εκεί επίσης, στις 29 Μαρτίου 1821, ο οπλαρχηγός Χαράλαμπος Βιλαέτης ύψωσε την επαναστατική σημαία και ξεσήκωσε τους Πυργίους σε εξέγερση κατά των Τούρκων. Εκεί κατέφευγαν σε όλες τις δύσκολες περιστάσεις, πριν και κατά την Επανάσταση. Το ναΰδριο αυτό καταστράφηκε δύο φορές κατά την Επανάσταση, το 1821 και το 1825, για να κτισθεί στη σημερινή του μορφή μετά την Απελευθέρωση.
Το Βασιλικό Διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου 1948, διά του οποίου καθιερώθηκε επισήμως ο εορτασμός του Αγίου ως πολιούχου του Πύργου, επισημοποίησε τη μακροχρόνια ευλάβεια και τιμή, η οποία ήταν δεδομένη και καθολική μεταξύ των κατοίκων της ηλειακής πρωτεύουσας.
Αυτές οι σελίδες της τοπικής ιστορίας του Πύργου σχίζονται απόψε και ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, προς δόξαν της μεγαλομανίας, του τσιμέντου και της κακογουστιάς. Ο ιστορικός Άγιος Χαράλαμπος των τριών και πλέον αιώνων καταδικάζεται στην αφάνεια. Δράστις η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: