Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΓΙΩΝ


.
Ο Άγιος Χαραλάμπης ήταν ένας παπάς από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας που μαρτύρησε για την πίστη του στο Χριστό. Η λατρεία του στον Πύργο ήταν πάντα ταπεινή, αν και οι ευεργεσίες του προς την πόλη ήταν πολλές και μεγάλες. Μικρό το εκκλησάκι του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μικρό έμεινε και μετά την Απελευθέρωση.
Στην Ορθοδοξία το μεγαλείο εκφράζεται συχνά δια της ταπεινότητος. Τελευταία όμως η ταπεινότητα έχει λησμονηθεί και κάποιοι μεγαλομανείς έχουν βαλθεί να αλλάξουν το τυπικό εορτασμού του πολιούχου, που κρατάει εκατόν ογδόντα χρόνια, και μεθοδεύουν την ανέγερση σε παράταιρο χώρο ενός μεγάλου ναού του Αγίου, ουσιαστικά άχρηστου για την πόλη του Πύργου και για τους πιστούς.
Ο Άγιος έχει το εκκλησάκι που στεγάζει την εικόνα του και γιορτάζει μια χαρά στην Αγία Κυριακή κοντά δυο αιώνες τώρα. Δεν χρειάζεται τσιμεντένια μεγαλεία, ούτε νέες εικόνες. Ευχόμαστε να τους δώσει σύνεση και λογική, ώστε να σταματήσουν τα μεγαλεπήβολα, σπάταλα και άσχημα σχέδιά τους και τους χαρίζουμε αυτό το εικονάκι, μια πιθαμή όλο κι όλο, του Αγίου προστάτη, που δείχνει όμως όλο το μεγαλείο του.
Χρόνια πολλά και του χρόνου!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: