Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;


.
Πριν πολλούς αιώνες ο Καρτέσιος (Descartes) είπε το περίφημο «σκέπτομαι, άρα υπάρχω» (cogito, ergo sum), φράση η οποία αμφισβητήθηκε επανειλημμένως στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα, στην εποχή της πληροφορίας, υπάρχω όχι όταν σκέπτομαι, μια και η υπερκατανάλωση, αλλά και η ύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης, αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν τη σκέψη. Σήμερα υπάρχω όταν οι άλλοι γνωρίζουν την ύπαρξή μου. Με πιο μοντέρνους όρους, είμαι στο Google, άρα υπάρχω.
.

.
Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με το Διαδίκτυο έχει μπει στον πειρασμό να πληκτρολογήσει το όνομά του σε μια μηχανή αναζήτησης. Η χαρά όταν βρίσκεις κάποια αναφορά είναι μεγάλη. Η απουσία πληροφορίας δημιουργεί αίσθημα κενού και ανυπαρξίας. Αυτό ακριβώς το αίσθημα ακολουθεί την πληκτρολόγηση του ονόματος του χωριού μας, με μοναδικές εξαιρέσεις τις γραφειοκρατικές αναφορές στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου και κάποιες αναφορές σε κείμενα του δημοσιογράφου Κώστα Καββαθά, του οποίου η ρίζα είναι από τα Βυτιναίικα.
.

.
Μικρό χωριό και έξω από τους οδικούς άξονες, αν και όχι σε μεγάλη απόσταση από αυτούς, το χωριό μας εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σε χάρτες, σε αντίθεση με όλα τα γύρω χωριά, ακόμα και τα μικρότερα. Μιλάμε δηλαδή για ένα χωριό που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά, αν και βρίσκεται σε περίοπτη θέση και μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού.
Από εδώ και στο εξής αυτό το μειονέκτημα θα πάψει. Με τη βοήθεια μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και με λόγο, θα δώσουμε στο χωριό μας τη θέση που του αξίζει στο σύμπαν του Διαδικτύου και θα δημιουργήσουμε μια νέα, ψηφιακή γέφυρα των Βυτιναίων του Πύργου με το χωριό τους και τις μνήμες του.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: