Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ


.
Το Υπ. Πολιτισμού σε ρόλο… Α.Ε.Π.Ι!

Συντάκτης Ελένη Παπαδοπούλου



Δικαιώματα για τις φωτογραφίες αρχαιολογικού περιεχομένου και τις οποίες σημειωτέον έχει τραβήξει ο ίδιος, ζητά το Υπουργείο Πολιτισμού από έναν ιδιώτη, τον κ. Κωνσταντίνο Παπαντωνόπουλο, κάτοικο Αθηνών που κατάγεται από το Αντρώνι στο δήμο Λασιώνος και που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του http://www.antroni.gr/ , ένα site που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, προβάλλοντας τον τόπο του.
Το εκπληκτικό μάλιστα της περίεργης αυτής ιστορίας που φέρνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ρόλο... Α.Ε.Π.Ι, είναι ότι το Υ.Π.Π.Ο ζητά από τον κ. Παπαντωνόπουλο όχι να αποσύρει τις φωτογραφίες, αλλά να πληρώνει για κάθε μία παράβολο 120 ευρώ! Προφανώς ο άνθρωπος αγανάκτησε από αυτήν την απαίτηση και έστειλε επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού, εκθέτοντάς του τους σκοπούς δημιουργίας της ιστοσελίδας του, ζητώντας να μπορεί να αναρτά ατελώς τέτοιες φωτογραφίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
...Δημιούργησα με πολλή αγάπη, κόπο και μεράκι, διαθέτοντας μέρος από τον προσωπικό μου χρόνο, μια ιστοσελίδα, με τη διαδικτυακή διεύθυνση «www.antroni.gr». Στη σελίδα αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα νέα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής αλλά και να εκθέσει τους προβληματισμούς του και τις απόψεις του. Μέσα από το συγκεκριμένο site έχουν διατυπωθεί αξιοπρόσεκτες απόψεις ενώ σημειώνεται μια σημαντική προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής (αρχαιολογικής και λαογραφικής) κληρονομιάς της περιοχής.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω, εγώ προσωπικά, αναγγείλει στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων την ανεύρεση αρχαιοτήτων και τις έχω παραδώσει για να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μάλιστα, η εφορεία μου έχει απευθύνει επιστολή, στην οποία με ευχαριστεί για τις ενέργειές μου.
Πρόσφατα όμως έλαβα μια επιστολή, που επισυνάπτω, με την οποία μου ζητήθηκε να αφαιρέσω από το site την ανάρτηση φωτογραφιών αρχαιολογικού περιεχομένου. Με πληροφόρησαν τελικά ότι ο βασικός λόγος της απαγόρευσης αυτής είναι η υποχρέωση καταβολής παραβόλου προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το παράβολο αυτό, που ανέρχεται στο ποσό των 120€ μηνιαίως για κάθε φωτογραφία που αναρτάται, είναι οικονομικά αβάστακτο για μένα, καθώς το site δεν έχει κανένα οικονομικό πόρο. Άλλωστε εξ αρχής ο σκοπός της δημιουργίας της ιστοσελίδας αυτής δεν ήταν η αποκόμιση οποιουδήποτε άμεσου ή έμμεσου οικονομικού οφέλους. Μοναδικός της σκοπός ήταν η ενημέρωση του κόσμου και η ευαισθητοποίησή του στα θέματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Όλα τα ανωτέρω τα εξέθεσα με επιστολή μου, που επίσης επισυνάπτω, προς την αρμόδια εφορεία και με την οποία ζητούσα να μου επιτραπεί η άνευ οικονομικού ανταλλάγματος διατήρηση των φωτογραφιών αυτών. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική μιας και γίνεται επίκληση στο γράμμα του νόμου.
Συμμορφούμενος στις υποδείξεις των αρχών, αφαίρεσα αμέσως σχετικές φωτογραφίες, παρόλο που δεν μου διευκρινιζόταν, όπως είχα ζητήσει, ποιες φωτογραφίες συγκεκριμένα θα πρέπει να αφαιρέσω.
Θέλω επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στα εξής:
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονταν αφορούσαν μεταξύ άλλων και αρχαιολογικά μνημεία τα οποία δεν φυλάσσονταν. Για αυτό μάλιστα είχε ενημερωθεί και η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, προκειμένου να λάβει γνώση και να επιληφθεί για την κατάλληλη προστασία και αξιοποίηση αυτών. Έχω στη διάθεσή μου νεότερες φωτογραφίες που δείχνουν ότι ορισμένα από τα μνημεία αυτά φαίνεται να έχουν μετακινηθεί. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός μας πλήττεται από διαφόρων λογής σκάνδαλα και που τόσα ακούγονται και γράφονται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης, μην επιτρέψετε με τη στάση σας τη νομιμοποίηση του φαινομένου αυτού.»
Τι έγιναν τα αρχαία;

Στη συνέχεια ο κ. Παπαντωνόπουλος καταγγέλλει ότι στην πόλη του αρχαίου Λασιώνα στη θέση Κουτί που βρίσκεται στο δήμο Φολόης, πριν λίγα χρόνια υπήρχαν μεγάλα τείχη, πολυγωνικοί πύργοι, ναοί με ιωνικούς κίονες, η ονομαζόμενη τράπεζα, παράλληλα οικοδομήματα, θεμέλια πολλών τετράγωνων κτηρίων και η τοποθεσία που ονομαζόταν από τους ντόπιους Τριστύλι αφού υπήρχαν ακόμη εκεί όρθιες τρεις κολώνες. Σήμερα έχουν... εξαφανισθεί και κανένας υπεύθυνος δεν ασχολείται με το θέμα αυτό, ενώ όπως τονίζει έχει στα χέρια του φωτογραφίες με παράνομες ανασκαφές που δεν έχει δημοσιεύσει.

Ολόκληρη η επιστολή στη διεύθυνση: http://www.antroni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: