Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ


2008 FEBRUARY 4
ATHENS: H=20:25: 9.6 CENTRAL GREECE
LAT= 38.08N LON= 21.92E DEPTH= 28Km Ml=4.9
/- 0.9Km /- 0.7Km /- 0.9Km
RMS= 0.5 GAP= 88 NR= 30
An = 37.1mm Ae = 48.5mm
Ml= 4.9(ATH)

2008 FEBRUARY 4
ATHENS: H=22:15:37.4 CENTRAL GREECE
LAT= 38.09N LON= 21.95E DEPTH= 25Km Ml=5.0
/- 0.6Km /- 0.7Km /- 0.9Km
RMS= 0.5 GAP= 77 NR= 31
An = 48.5mm Ae = 37.1mm
Ml= 5.0(ATH)



Δονήσεις ανησυχίας
Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη μετασεισμική εξέλιξη στην Αχαΐα
Αθήνα
Μ
ε ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τις εξελίξεις μετά τις απανωτές δονήσεις στην Αχαΐα.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου της Αθήνας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σημειώνοντας πάντως ότι οι επιστήμονες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε περιοχές χαμηλής σεισμικότητας.
Μιλώντας στα Νέα της Τρίτης, ο Γιώργος Σταυρακάκης έκανε λόγο για το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών. «Είχαμε δύο σεισμούς σχεδόν ίσου μεγέθους και μεταξύ τους ασθενέστερες δονήσεις».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι δονήσεις είχαν επίκεντρο μια -θεωρητικά- ανενεργή σεισμικά περιοχή σημείωσε: «Όλη η Ελλάδα 'παραμορφώνεται' και θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στρέψουμε την προσοχή μας στις περιοχές χαμηλής σεισμικότητας διότι σε αυτές θα υπάρξουν οι πιο έντονες διαφοροποιήσεις».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνει λόγο για έναν γρίφο: «Το επίκεντρο βρίσκεται στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, σε ένα από τα γνωστά, μεγάλα περιφερειακά ρήγματα αυτού που αποκαλούμε 'τεκτονικού βυθίσματος της Ηλείας'.
» Θεωρητικά, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, αυτά τα ρήγματα ήταν ανενεργά. Οι τρεις δονήσεις δείχνουν ότι υπάρχει κάποια ενεργοποίηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: είτε
Οι επιστήμονες ήταν επιφυλακτικοί και για το αν η δόνηση των 5,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και οι επιφυλάξεις εντάθηκαν στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε καταγράφηκε η νέα δόνηση των 5,5 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο και περίπου το ίδιο εστιακό βάθος.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μερικές ασθενείς σεισμικές δονήσεις η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 12.56.
«Θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει το πρώτο εικοσιτετράωρο για να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα»
επαναλαμβάνουν οι σεισμολόγοι.
Από την πλευρά τους ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης και ο σεισμολόγος ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή (το βράδυ της Δευτέρας) ότι η ομάδα ΒΑΝ είχε προβλέψει το σεισμό στη Χαλανδρίτσα Πατρών.
«Μίλησα με τον κ. Βαρώτσο και όπως μου είπε ήταν από τις πιο επιτυχείς εκτιμήσεις του» είπε ο κ. Τσελέντης και έσπευσε να διευκρινίσει για να μην ανησυχεί, όπως είπε, ο κόσμος ότι η εκτίμηση ΒΑΝ δεν ήταν για πολύ μεγάλο γεγονός ήταν για σεισμό της τάξεως 5,8 με 6 Ρίχτερ.
Newsroom ΔΟΛ

Σεισμικές δονήσεις στην Αχαΐα
Α
νήσυχη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής καθώς ένας νέος σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα από τον ίδιο εστιακό χώρο της Χαλανδρίτσας 15 χιλιόμετρα νότια από την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Ο σεισμός αυτός ήρθε να προστεθεί στον προηγούμενο σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε σημειωθεί στις 10.20. Και οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν μερικές ασθενείς σεισμικές δονήσεις η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 12.56. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης έκανε λόγο για φαινόμενο «δίδυμων σεισμών», συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τόνισε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, το οποίο θα έχει, όπως είπε, φθίνουσα πορεία.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι το γεγονός πως ο δεύτερος σεισμός ήταν ελάχιστα μεγαλύτερος από τον κύριο δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: