Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ ΝΟΤΙΩΣ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ


2008 FEBRUARY 14
ATHENS: H=10:09:17.4 SOUTHERN GREECE
LAT= 36.53N LON= 21.80E DEPTH= 26Km Ms=6.5
/- 5.5Km /- 3.9Km /- 3.9Km
RMS= 0.8 GAP= 283 NR= 20
An =300.0mm Ae =300.0mm Ms= 6.5 (ATH)




.
Ξύπνημα του Εγκέλαδου
Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις νότια της Μεθώνης
Αθήνα
Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεγάλης διάρκειας, σημειώθηκε στις 12.09 το μεσημέρι της Πέμπτης, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, και πιο συγκεκριμένα νότια της Μεθώνης.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο νομό Μεσσηνίας ή αλλού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων ο σεισμός είχε διάρκεια και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην Τρίπολη, την Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ευρύτερα από την Αθήνα έως το Ηράκλειο.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το εστιακό βάθος του σεισμού, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων εκτιμάται στα 30 χιλιόμετρα -μέτρηση που δίνει το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε και δεύτερη εξίσου ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, γεγονός που τελικά φαίνεται να ενισχύει την άποψη των σεισμολόγων ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος σεισμός.
Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο μετασεισμός αυτός μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αρχικός σεισμός ήταν ο κύριος και έχοντας αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι το επίκεντρο είναι στη θαλάσσια περιοχή, μπορούμε να κάνουμε καθαρότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
«Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.
Ο ίδιος επικαλέστηκε την προϊστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έντονων μετασεισμών.
Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ελληνικό τόξο, δυτικά της Πελοποννήσου, που εκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Ρόδο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά καιρούς.
O καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΑΠΕ ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί της τάξεως των 6 και κάτι βαθμών Ρίχτερ.
«Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αν ο σεισμός ήταν 6,5 ή 6,7 ή 6,8 Ρίχτερ. Σημασία έχει το εστιακό του βάθος. Αν ο σεισμός ήταν στα 10χλμ, θα είχαμε μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Το εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα απέτρεψε μεν τις μεγάλες ζημιές στην επιφάνεια, αλλά προκάλεσε μεγάλη διασπορά δόνησης, αφού έγινε αισθητός μέχρι και την Κρήτη.
» Ο σεισμός έγινε πάνω στο γνωστό τόξο δυτικά της Πελοποννήσου και εξαιτίας της μορφής του ρήγματος η μεγαλύτερη ένταση έφυγε δυτικά και ανατολικά και δεν πήγε προς τη στεριά, για αυτό δεν είχαμε σοβαρότερα προβλήματα».
Κλειστά τα σχολεία σε Μεσσηνία-Αρκαδία
Με απόφαση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Αρκαδίας και Μεσσηνίας, την Παρασκευή δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δύο νομούς.
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλο, έχουν δηλωθεί μικροζημιές σε ιδιωτικά κτίρια, αλλά και σχολεία στην περιοχή της Πυλίας, όπου έχουν φθάσει ήδη τα πρώτα κλιμάκια με μηχανικούς της Νομαρχίας Μεσσηνίας καθώς επίσης και κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του παραρτήματος Καλαμάτας. Στην περιοχή θα φθάσουν και κλιμάκια μηχανικών του ΟΣΚ για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα κτίρια.
Newsroom ΔΟΛ
.
.
Σεισμός 6,5 Ρίχτερ νότια της Μεθώνης
Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη νότια και κεντρική Πελοπόννησο, αλλά και στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού είναι 6,5 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης, σε απόσταση 55 χλμ από την Καλαμάτα και 230 από την Αθήνα. Κύριο χαρακτηριστικό της δόνησης ήταν η μεγάλη διάρκειά της. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 30 χλμ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός κυρίως στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ λιγότερο αισθητός ήταν στην Αρκαδία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν εκτός των σπιτιών τους.

Δηλώσεις Ευθύμη Λέκκα
Στα 30 χιλιόμετρα υπολόγισε το εστιακό βάθος του σημερινού σεισμού, 6,5 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί της τάξεως των 6 και κάτι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν ο σεισμός ήταν 6,5 ή 6,7 ή 6,8 Ρίχτερ, σημασία έχει το εστιακό του βάθος. Αν ο σεισμός ήταν στα 10 χιλιόμετρα, θα είχαμε μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Το εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα απέτρεψε μεν τις μεγάλες ζημιές στην επιφάνεια, αλλά προκάλεσε μεγάλη διασπορά δόνησης, αφού έγινε αισθητός μέχρι και την Κρήτη. Ο σεισμός έγινε πάνω στο γνωστό τόξο δυτικά της Πελοποννήσου και εξαιτίας της μορφής του ρήγματος η μεγαλύτερη ένταση έφυγε δυτικά και ανατολικά και δεν πήγε προς τη στεριά,γι' αυτό δεν είχαμε σοβαρότερα προβλήματα», είπε ο κ. Λέκκας.
Δήλωση Γ. Σταυρακάκη
«Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης, αναφορικά με το σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.09 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης. Ο κ. Σταυρακάκης επικαλέστηκε την προϊστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έντονων μετασεισμών. «Ήταν ένας σφοδρός σεισμός, αναμένεται ότι θα έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ισχυρός μετασεισμός. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, τα δυο πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα», είπε ο κ. Σταυρακάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά το σεισμό. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε επίσης ότι η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που μετράει αυτομάτως τους σεισμούς την ώρα που γίνονται παρουσίασε το μέγεθος του σεισμού στα 7,1 Ρίχτερ, αλλά αργότερα εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση μειώνοντας το μέγεθος αυτό. «Παρακαλώ, είπε, όσους επικαλούνται τέτοια στοιχεία, ραδιοσταθμούς κλπ, να είναι προσεκτικοί. Και συνιστώ στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις των σεισμολογικών φορέων». Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ελληνικό τόξο, δυτικά της Πελοποννήσου, που εκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Ρόδο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά καιρούς. Επιφανειακό, εξάλλου, χαρακτήρισε το σεισμό ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης υπολογίζοντας το εστιακό βάθος στα 25 με 30 χιλιόμετρα.
Κλειστά αύριο τα σχολεία της Πελοποννήσου
Από το σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή της Μεθώνης στη Μεσσηνία, υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους σε όλη τη νότια Πελοπόννησο και οι περισσότεροι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους για το ενδεχόμενο μετασεισμών.Τα σχολεία τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας έδιωξαν τους μαθητές τους, ενώ με απόφαση του υπουργείου Παιδείας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πελοποννήσου και αύριο προκειμένου να ελεχθούν.Κατά την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού παρουσιάστηκε βλάβη σε διακόπτη ζυγού 20.000 βολτ (διακόπτη διανομής) που τροφοδοτεί με ρεύμα τη Μεγαλόπολη και τη βοηθητική υπηρεσία του εργοστασίου της ΔΕΗ.
Την ώρα εκείνη διεκόπη η ηλεκτροδότηση στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Το εργοστάσιο τροφοδοτήθηκε αμέσως με ρεύμα από την εφεδρική τροφοδοσία και λειτουργούν κανονικά οι δυο μονάδες, ενώ οι άλλες δυο βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Γιώργος Βάκρινος. Σύμφωνα με τον κ. Βάκρινο, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες παράκαμψης του διακόπτη διανομής όπου δημιουργήθηκε το πρόβλημα και αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται στο διοικητήριο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου υπό την προεδρία του αντινομάρχη Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλου, ο δε νομάρχης Μεσσηνίας που βρισκόταν στην Αθήνα επιστρέφει εσπευσμένα στην Καλαμάτα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό.

Ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ
Ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 14.08 από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού 6,5 Ρίχτερ, νότια της Μεθώνης.
Ο σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο μετασεισμός αυτός μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αρχικός σεισμός, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν ο κύριος και έχοντας αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι το επίκεντρο είναι στη θαλάσσια περιοχή, μπορούμε να κάνουμε καθαρότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο μετασεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: