Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ



Επιχειρείται να βελτιωθεί η εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας


Η συγκλονιστική φωτογραφία με το Κρόνιον στις φλόγες. "Κάηκαν μόνο μερικά δένδρα", κι αυτά "παράσιτα"...

Εν όψει της τελετής της Αφής, τριάντα χιλιάδες δένδρα φυτεύονται σε πρώτη φάση στην Αρχαία Ολυμπία.
Είκοσι χρόνια και 30.000 δέντρα και θάμνοι, σε πρώτη φάση, θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί το τοπίο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, παρ' όλο που η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δήλωνε λίγες ώρες μετά την καταστροφή πως «κάηκαν μόνο μερικά δέντρα».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, με τα 30.000 δέντρα, μόλις το 1/3 όσων κάηκαν στην πυρκαγιά του Αυγούστου, επιχειρείται να βελτιωθεί η αποκαρδιωτική εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας εν όψει της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 25 Μαρτίου για τους Αγώνες του Πεκίνου.


"Αποπαρασίτωση" του Κρονίου

Οι επεμβάσεις στην αποκατάσταση της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου θα είναι ριζικές, καθώς τη θέση των πεύκων που κυριαρχούσαν θα πάρουν κυρίως πλατύφυλλα δέντρα, που αν καούν να μπορούν να ξαναβλαστήσουν με στόχο την αποκαστάση του αρχαίου δρυοδάσους.
Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν 26 διαφορετικά είδη δένδρων και θάμνων -ανάμεσά τους βελανιδιά, δρυς, ελιά, κυπαρίσσι, πουρνάρι, κουτσουπιά, κουμαριά, δάφνη, λυγαριά, μυρτιά, πικροδάφνη, αγριοτριανταφυλλιά, σφενδάμι- για να καλύψουν τις καταστροφές σε συνολικά 255 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου και των γύρω λόφων.
Το βάρος προγραμματίζεται να πέσει στο σήμα κατατεθέν του τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας, τον Κρόνιο Λόφο. Κουμαριές και σπάρτα, που δεν θα έχουν μεγάλο ύψος για να μην κρύψουν τη γραμμή του ορίζοντα, θα φυτευτούν με υδροσπορά (ειδικό σύστημα φύτευσης διά ψεκασμού) πάνω σε ειδικό (βιοδιασπώμενο μέσα σε τέσσερα χρόνια) γεωΰφασμα.
Στο μέσον του λόφου θα φυτευτούν δρύες και κουτσουπιές, ενώ στο κάτω μέρος τον ρόλο «κουρτίνας» θα παίξουν δάφνες, ελιές και κουτσουπιές με ύψος έως και 2 μ. Απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει διασκόπηση του εδάφους καθώς ο Κρόνιος Λόφος έχει ανασκαφεί ελάχιστα.
Λυγαριές, πικροδάφνες, κυπαρίσσια και αγριελιές από την Κρήτη θα βρουν τη θέση τους σε δυο λωρίδες που θα διαμορφωθούν εκατέρωθεν του μήκους 80 μ. διαδρόμου προς το μνημείο του Πιερ Ντε Κουμπερντέν. Μικρές συστάδες δέντρων θα τοποθετηθούν κατά μήκους του οδικού δικτύου εντός του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι ξένοι προς την τοπική χλωρίδα ευκάλυπτοι και οι τριανταφυλλιές που βρίσκονταν έξω από το μουσείο προβλέπεται να αντικατασταθούν με αγριοτριανταφυλλιές, δάφνες και πλατάνια.
Προβληματισμός ωστόσο προέκυψε για την προέλευση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που θα ταξιδέψουν από την Κρήτη, καθώς θεωρήθηκε «προβληματικό» το έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων, το στεφάνι ελιάς, να προέρχεται από ελαιόδεντρα Κρήτης!
Ωστόσο, η μυθολογία «που θέλει την πρώτη ελιά να φτάνει στην Ολυμπία από την Κρήτη» φαίνεται να δίνει το πράσινο φως για το ταξίδι των 170 δέντρων. Τα υπόλοιπα φυτά έχουν δεσμευθεί ήδη στην πλειονότητά τους από φυτώρια της Πάτρας, ανάμεσά τους κάπου 4.200 κυπαρίσσια, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 50 εκατ. έως 3 μέτρα
Newsroom ΔΟΛ, 26 Οκτωβρίου 2007


Άποψη της Ολυμπίας, του πευκόφυτου Κρονίου, της Άλτεως και της κοιλάδας του Αλφειού από το λόφο του Δρούβα

Η 24η Μαρτίου και η αφή της Ολυμπιακής φλόγας είναι μόνο δέκα μέρες μετά από σήμερα. Η σκέψη ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη θα δουν το λίκνο του Ολυμπισμού, όπως έχει καταντήσει μετά την πυρπόληση της 26ης του περασμένου Αυγούστου, οδήγησε τους αρμοδίους στη λήψη αποφάσεων για τον εξωραϊσμό του πληγέντος αρχαιολογικού χώρου και του περιβάλλοντός του, που κάποτε εθεωρείτο ως "ο κάλλιστος της Ελλάδος τόπος".


Ο ναός της Ήρας. Ο φουστανελλάς χρησιμεύει ως μέτρο για να αντιληφθεί ο θεατής το μέγεθος των κιόνων

Η αναδημοσίευση άρθρου της 26ης του περασμένου Οκτωβρίου, δύο μήνες μετά την καταστροφή, αντιπαραβάλλεται με φωτογραφίες της Αρχαιολογικής Εταιρείας του 1910, στις οποίες οι αρχαιότητες φαίνονται να περιβάλλονται από "παράσιτα" χαλεπίου πεύκης. Αν το πιο κοινό και χαρακτηριστικό δένδρο των δασών της Ηλείας και όλης της χώρας, η χαλέπιος πεύκη, η πολυτραγουδισμένη πεύκα των δασών μας, θεωρείται από κάποιους παράσιτο, του οποίου η παρουσία πρέπει να εξαλειφθεί από το Κρόνιον και την περιοχή, η φύση και η Ιστορία τους διαψεύδουν.


Άλλη φωτογραφία του ναού της Ήρας. Πεύκες και όχι δρύες είναι η βλάστηση της περιοχής. Οι δρύες φυτρώνουν ψηλότερα, στην Κάπελη

Μετά την ιδέα να φυτευθούν στη θέση του ελατοδάσους της Πάρνηθας, στην καρδιά του εθνικού δρυμού, κινέζικοι αείλανθοι, έρχεται η εξαφάνιση των πεύκων της Ολυμπίας. Με λίγα λόγια, επειδή το Ελληνικό κράτος παραδέχεται ότι δεν θα είναι ούτε στο μέλλον σε θέση να εξασφαλίσει την αποτελεσματική πυροπροστασία της Ολυμπίας, προβαίνει στη γνωστή μέθοδο "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι", εξαφανίζοντας την εύφλεκτη αυτοφυή χλωρίδα.
Ας ελπίσουμε ότι η φύση θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της από τους εγκεφάλους της νεοελληνικής γραφειοκρατίας. Ας ελπίσουμε ότι, ως συνήθως, τα "έργα αποκατάστασης" θα εγκαταλειφθούν μετά το τέλος των τελετών και η φύση θα επουλώσει μόνη τις πληγές της. Μπορεί η δική μας γενιά να μην προλάβει να ξαναδεί την Ολυμπία όπως ήταν μέχρι το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας Κυριακής, αλλά οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται να ξαναδούν το τοπίο που απαθανάτισαν οι φωτογράφοι των αρχών του εικοστού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: