Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ



Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Η Πηγή Δεβετζή θα παραδώσει τη φλόγα στους Κινέζους
«Να τους φωτίσει όλους»


Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ
Ο
Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ασημένιος ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος και η Πηγή Δεβετζή, ασημένια επίσης ολυμπιονίκης στο τριπλούν, η τελευταία, αυτή που θα παραδώσει την ολυμπιακή φλόγα στους Κινέζους. Τα ονόματα των δύο τυχερών αθλητών, που επωμίζονται τη μεταφορά του συμβόλου του ολυμπισμού, ανακοίνωσε χθες σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνως Κυριακού.


Η πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Λ. Νικολάου

Στις 24 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία, από τα χέρια της πρωθιέρειας Μαρίας Ναυπλιώτου, η φλόγα θα περάσει στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους που θα διαρκέσει επτά ημέρες.
Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, στις 3 μ.μ., στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Πηγή Δεβετζή θα παραδώσει τη φλόγα στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 για να συνεχίσει το ταξίδι της ανά τον κόσμο μέχρι τις 8 Αυγούστου, οπότε θα ανάψει στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου.
«Όπως όλοι οι αθλητές, έτσι κι εγώ στην αρχή της αθλητικής μου καριέρας έκανα κάποια όνειρα. Αυτή η τιμή όμως που μου γίνεται, ομολογώ ότι έχει ξεπεράσει οποιαδήποτε όνειρα και οποιαδήποτε προσδοκία. Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω αυτά που νιώθω μέσα μου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος», υποστήριξε φανερά συγκινημένος, αλλά και ευτυχισμένος, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που έκανε τους Έλληνες να γνωρίσουν και να συμπαθήσουν το τάε κβον ντο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας.


Δεβετζή - Νικολαΐδης ποζάρουν με τη στολή των λαμπαδηδρόμων

Ευχές
Τη χαρά της δεν μπορούσε να κρύψει ούτε η Πηγή Δεβετζή που κατέφυγε σε ευχές!
«Εύχομαι η φλόγα να δώσει σε εμένα και σε όλους τους αθλητές, που θα πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τη δύναμη να κάνουμε μία ακόμη φορά την πατρίδα μας υπερήφανη. Εύχομαι ακόμη, η φλόγα να φωτίσει όλους αυτούς που κυβερνούν τον πλανήτη και επιτέλους να ζήσουμε στιγμές χαράς, αγάπης, ειρήνης και ευημερίας».
Η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στο ναό της Ήρας θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ενώ στην παράδοσή της στους Κινέζους στο Παναθηναϊκό Στάδιο το «παρών» θα δώσει και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ήρθε άλλη μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας. Θα γεννηθεί στην Αρχαία Ολυμπία η Ολυμπιακή Φλόγα και θα παραδοθεί στη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2008, το Πεκίνο. Η ΕΟΕ εξασφάλισε όλες τις προϋποθέσεις για μία άρτια, αλλά και λιτή τελετή, όπως ακριβώς επιβάλουν η παράδοση και η ιστορία της Αρχαίας Ολυμπίας.


Οι πρωταγωνιστές της τελετής αφής, Λάμπης Νικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρτεμις Ιγνατίου, Πηγή Δεβετζή, Αλέξανδρος Νικολαΐδης στη χθεσινή εκδήλωση

Εξασφάλισε κυρίως διάρκεια επτά ημερών για την λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους, διάστημα το οποίο μόνο για το 2004 λόγω των Αγώνων της Αθήνας είχε επιτευχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού, ευχόμενος κατόπιν στους λαμπαδηδρόμους αθλητές «το πνεύμα των Αγώνων να μεταλαμπαδευτεί σε αυτούς, ώστε να μας χαρίσουν χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο».
Την ανάγκη να απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία Χορς, η οποία για 50 χρόνια είχε την ευθύνη της χορογραφίας της τελετής αφής της φλόγας» αισθάνθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και της ΕΟΕ Λάμπης Νικολάου, γνωστοποιώντας ότι στην Αρχαία Ολυμπία στις 24 Μαρτίου θα βρίσκεται και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, επίτιμος πλέον πρόεδρος της ΔΟΕ.
«Ευτυχισμένη και περήφανη» δήλωσε η πανέμορφη Μαρία Ναυπλιώτου, με θητεία στην Επίδαυρο και επιτυχίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι μαζί με τη νέα χορογράφο Άρτεμη Ιγνατίου θα τα καταφέρουν.

Επτά μέρες, 16 νομοί, 605 λαμπαδηδρόμοι

Ένα όμορφο ταξίδι ανά την Ελλάδα, μέσω 605 λαμπαδηδρόμων, θα κάνει το Ολυμπιακό Φως σε διάστημα επτά ημερών, διανύοντας συνολικά 1.528 χιλιόμετρα. Θα διασχίσει 16 νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν 29 τελετές αφής σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.
Η Φλόγα θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία στις 12.00 το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου και θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Πεκίνου στις 30 Μαρτίου, στις 15.00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου το 1896 φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μόλις παραλάβει τη Φλόγα από τα χέρια της πρωθιέρειας Μαρίας Ναυπλιώτου, θα αναχωρήσει από το Αρχαίο Στάδιο με κατεύθυνση το άλσος και το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Εν συνεχεία θα την παραδώσει στην Κινέζα ολυμπιονίκη της κολύμβησης στην Αθήνα Λούο Ζούο Γεν (100 μ. πρόσθιο).
Στις 29 Μαρτίου το ιερό φως θα φθάσει στην Αθήνα και θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη. Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών θα την ανεβάσει στον Ιερό Βράχο και η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών θα ανάψει τον βωμό στον Παρθενώνα. Την επομένη (30 Μαρτίου) θα την κατεβάσει από την Ακρόπολη ο διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος θα προχωρήσει προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Δρυμωνάκος, ο οποίος θα παραδώσει τη Φλόγα στην τελευταία λαμπαδηδρόμο Πηγή Δεβετζή.

Στις 15.00 ακριβώς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα παραδοθεί από την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη στους Κινέζους για να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ανατολή. Τελευταίος της σταθμός το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού», όπου θα καταλήξει στις 8 Αυγούστου, στην τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Α.Μπ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ




.
Αλέξανδρος Νικολαϊδης ο πρώτος
Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το όνομα του πρώτου και του τελευταίου λαμπαδηδρόμου επί ελληνικού εδάφους. Πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Αρχαία Ολυμπία στις 24 Μαρτίου θα είναι ο ασημένιος Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο ταε κβο ντό, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.
Η Φλόγα θα φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 30 Μαρτίου, στα χέρια της Πηγής Δεβετζή, που ήταν ασημένια Ολυμπιονίκης στο άλμα εις τριπλούν, στην Αθήνα το 2004. Το προηγούμενο βράδυ, θα διανυκτερεύσει στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου το βωμό θα ανάψει η αρχηγός της Εθνικής ομάδας γυναικών στο πόλο που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, Βούλα Κοζομπόλη. Το πρωί της Κυριακής η Φλόγα θα ξεκινήσει από την Ακρόπολη την πορεία της προς το Παναθηναϊκό Στάδιο, στα χέρια του διεθνή μπασκετμπολίστα της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, Δημήτρη Διαμαντίδη. Επίσης παρουσιάστηκε και η Πρωθιέρεια της Τελετής Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
Οι λαμπαδηδρόμοι της Ολυμπίας
Π
αράλληλα με τους λαμπαδηδρόμους που ανακοίνωσε η ΕΟΕ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης χθες έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων του δήμου. Οκτώ άτομα δικαιούται να τοποθετήσει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και τα έξι από αυτά είναι μαθητές και αθλητές της περιοχής. Οι άλλοι δύο είναι εκπρόσωποι της διοργανώτριας Κίνας και της αδελφοποιημένης Ιναζάβα.Όπως ανέφερε ο κ. Αηδόνης, η επιλογή των λαμπαδηδρόμων έγινε με απόλυτα δημοκρατικές, αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, που εκφράζουν το πνεύμα και το σώμα. «Έτσι επιλέξαμε τους μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν αριστεύσει από τα λύκεια Βασιλακίου και Πελοπίου και από τον αθλητισμό τους τρεις καλύτερους αθλητές του κάθε αθλητικού ομίλου από όπου θα περάσει η Φλόγα και που τους δώσαμε το περιθώριο να επιλέξουν και το λαμπαδηδρόμο τους». Αυτοί είναι οι αθλητές Γιώργος Καράμπελας (Στρέφι), Παναγιώτης Δρουβιώτης (Πελόπιο), Παύλος Μπλάτσιος (Πλάτανος) και Παναγιώτης Ζωγόπουλος (Ολυμπία) και οι μαθητές Ελένη Πανοπούλου (Λύκειο Βασιλακίου) και Χρήστος Γεωργιάδης (Λύκειο Πελοπίου). Οι άλλες δύο θέσεις θα καλυφθούν από έναν λαμπαδηδρόμο, εκπρόσωπο της Ιναζάβα που θα πλαισιώνεται από οκτώ νέους που ως παραστάτες θα κρατούν κλάδο ελιάς και ένας εκπρόσωπος του Πεκίνου που θα πλαισιώνεται από τρεις αριστούχους φοιτητές του αθλητικού πανεπιστημίου της διοργανώτριας πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: