Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, κτίτορος της Μονής του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.
Ο Όσιος Χριστόδουλος ή Χριστόδουλος ο Πάτμιος γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας περί το 1021. Εκάρη μοναχός και ίδρυσε στην αρχή στο όρος Λάτμο της Καρίας μοναστήρι και βιβλιοθήκη. Αργότερα με τη συνδρομή του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού ανήγειρε το 1079 την περίδοξη Μονή Πάτμου επ' ονόματι του Ευαγγελιστού Ιωάννου στην ομώνυμη νήσο, καλούμενη μέχρι και σήμερα Μονή Χριστοδούλου.
Κατόπιν επιδρομής των Αράβων στην Πάτμο, ο Χριστόδουλος κατέφυγε στην Εύβοια, όπου και πέθανε το 1093 ή το 1101. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Οκτωβρίου και στις 16 Μαρτίου.


Πριν ένα χρόνο ακριβώς, στα ονομαστήρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, τίποτε δεν προμήνυε το τέλος που θα ερχόταν τόσο γρήγορα και αναπάντεχα. Επειδή η κοίμησή του προηγήθηκε της εκκινήσεως του παρόντος ιστολογίου, αντί μνημοσύνου, ας θυμηθούμε την επίσκεψή του στον Πύργο στις 10 Φεβρουαρίου 2001, κατά την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους.

Νουθεσίες Χριστόδουλου προς τους νέους
«Γαντζωθείτε στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας»

Αντίσταση στην αλλοτρίωση ζήτησε από τους νέους ο Χριστόδουλος
Πύργος
Ερείσματα στην ελληνορθόδοξη παράδοση κάλεσε τους νέους να αναζητήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μιλώντας το Σάββατο στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου βρέθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού του πολιούχου της πόλης, Αγίου Χαραλάμπους.

Στο κήρυγμά του ο Χριστόδουλος ζήτησε να υπάρξει αντίσταση των νέων απέναντι στην αλλοτρίωση, με ηθικό υπόβαθρο τις προπατορικές αρχές. «Να γαντζωθούμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος «στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, γιατί το μέλλον για τους νέους δεν είναι ευοίωνο. Αν ξεφύγουμε από αυτή μας την παράδοση, μας περιμένουν ζοφερά δεινά». Η αλλοτρίωση των ηθικών αξιών, συνέχισε, σχετίζεται με την απόρριψη της αυθεντίας, των θεσμών και του ηλεκτρονικού τρόπου ζωής, που έχει αιχμαλωτίσει τον άνθρωπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος έπλεξε το εγκώμιο του μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού για το κοινωνικό έργο που επιτελεί η μητρόπολή του, το οποίο χαρακτήρισε πρωτοποριακό και μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Στις σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις, τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.
Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Πάφου Χρυσόστομος, Λήμνου Ιερόθεος, Καισαριανής Βύρων, Υμηττού Δανιήλ.
Newsroom ΔΟΛ


Αφιέρωμα


Ο Χριστόδουλος μιλάει για το Χριστόδουλο στο Σταύρο Θεοδωράκη


Περί Ελλάδος


Περί εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Περί θανάτου


Ο Χριστόδουλός σας (20 Ιουλίου 2007)


Ας είναι η μνήμη του αιωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: