Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΟΙ ΠΥΡΟΠΑΘΕΙΣ



Τα δάνεια «τρέχουν» για επαγγελματίες και αγρότες, εισοδήματα δεν υπάρχουν, οι δήμοι δεν διαθέτουν κονδύλια για βοήθεια



Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στον νομό Ηλείας. Οπως καταγγέλλει ο νομάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας, από τα 307 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την αποκατάσταση των ζημιών, τη στήριξη του εισοδήματος αλλά και τα έργα στον νομό Ηλείας έως σήμερα έχουν καταβληθεί περίπου 4 εκατομμύρια προκειμένου να αποκατασταθούν ζημιές αλλά και να αγοραστούν ζωοτροφές. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού των πυρόπληκτων περιοχών και κυρίως όσοι εξαρτώνται από την αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, κ. Μάκη Παρασκευόπουλο. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν εφαρμόζονται και οι αγρότες δεν έχουν ακόμα λάβει χρήματα από τον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων).
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε εκδήλωση συνάντησης που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με θέμα την Προστασία δασών και την Οικολογική αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, που εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις φωτιές του καλοκαιριού που πέρασε επλήγησαν 502 δημοτικά διαμερίσματα, σε επτά νομούς, -Αρκαδία, Αχαΐα Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Εύβοια- τα οποία αποτελούν το 35% της συνολικής έκτασης των νομών και έχουν πληθυσμό που ανέρχεται στο 37% του συνολικού. Ο αριθμός των πληγέντων αγροτών φτάνει τις 43.000 και εκτιμάται ότι καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς 244.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα 21.049 με αμπελώνες και 14.000 στρέμματα με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες ενώ καταγράφονται και μεγάλες απώλειες όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο. Η καταστροφή δασών και δασικών περιοχών ανέρχεται στα 1.472.000 στρέμματα περίπου, 2.200.000 στρέμματα στην περιοχή κινδυνεύουν με διάβρωση και κάηκε το 22,3% των προστατευόμενων περιοχών Natura.
Oι καταστροφές αυτές ασφαλώς επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία μάλιστα κάνουν περισσότερο έντονα την εμφάνισή τους, όσο περνούν οι μήνες. Χαρακτηριστικά επαγγελματίες που είχαν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και είχαν συνάψει δάνεια αδυνατούν τώρα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οπως τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Πύργου, κ. Παρασκευόπουλος, η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου «δεν εφαρμόζεται και φοβόμαστε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Ο δήμος Πύργου περιλαμβάνει 18 διαμερίσματα. «Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχουν 60-80 οικογένειες που δεν μπορούν να ζήσουν, γιατί δεν έχουν εισόδημα», προσθέτει. Οπως εξηγεί οι δήμοι αδυνατούν να προσλάβουν ανέργους στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, γιατί δεν διαθέτουν τα ανάλογα κονδύλια. «Ο ΟΑΕΔ δίνει το 65% για κάθε άνεργο και ο δήμος πρέπει να καταβάλει τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει 1.000.000 ευρώ το χρόνο για 200 άτομα. Κανένας δήμος δεν έχει αυτά τα λεφτά», εξηγεί. Οπως προσθέτει όμως, «το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος δεν βλέπει καμιά προοπτική δεν αισιοδοξεί για το μέλλον, ούτε πιστεύει ότι θα υπάρξει βοήθεια».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους αν και προβλέπονται χρήματα γι’ αυτό. «Εως σήμερα έχουν κατατεθεί ελάχιστες αιτήσεις για την ανακατασκευή σπιτιών. Για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί η αίτηση χρειάζονται 3.000-4.000 για τα έξοδα μηχανικού, ποσό που οι άνθρωποι δεν διαθέτουν», τονίζει ο κ. Καφύρας.
kathimerini.gr 18.3.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: