Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ


Τη Δευτέρα στην Αρχαία Ολυμπία
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας


Φέτος τον ύψιστο ρόλο της Πρωθιέρειας αναλαμβάνει η Μαρία Ναυπλιώτου

Αθήνα
Σ
την τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου, στις 12:00 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την Κυριακή τον χώρο θα επισκεφθεί ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης για να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες.
Ο κ. Λιάπης θα ξεναγήσει την Κυριακή αντιπροσωπεία Κινέζων δημοσιογράφων στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας, ενώ αργότερα θα παρακολουθήσει τη γενική πρόβα της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει στο δημαρχείο Ολυμπίας και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ως επίτιμου Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας.
Την ίδια μέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει η τελετή Αφής με τη συμμετοχή της ηθοποιού Μαρίας Ναυπλιώτου στον ύψιστο ρόλο της Πρωθιέρειας.
Πρόκειται για την 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα και την 9η κατά σειρά όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Μαρία Ναυπλιώτου διαδέχεται τη Θάλεια Προκοπίου. Επίσης, η Oλομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ανέθεσε υπεύθυνη χορογραφίας της τελετής Αφής την Αρτέμιδα Ιγνατίου, η οποία αντικαθιστά την Μαρία Χορς, που αποσύρθηκε έπειτα από σχεδόν πενήντα χρόνια.
Την Ολυμπιακή Φλόγα από τα χέρια της θα λάβει ο αργυρός Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος θα αναχωρήσει για το Άλσος Πιέρ ντε Κουμπερτέν.
Αφού διασχίσει 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους και τέσσερεις Κοινότητες, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008, σε τελετή που θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τελευταία λαμπαδηδρόμος από πλευράς της Ελλάδας θα είναι η αργυρή Ολυμπιονίκης του άλματος εις τριπλούν Πηγή Δεβετζή.
Μετά την τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Φλόγα θα συνεχίσει το ταξίδι της προς την Κίνα και στις 8 Αυγούστου θα ανάψει το Βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού».
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έγιναν στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού και ευρύτερου τοπίου. Ανάμεσά τους ήταν και οι εργασίες γενικών φυτεύσεων στην περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων φυτεύθηκαν συνολικά 30.270 φυτά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: