Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Η ΗΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ


2008 JUNE 8
ATHENS: H=12:25:28.5 SOUTHERN GREECE
LAT= 37.93N LON= 21.41E DEPTH= 21Km Ml=6.5
/- 0.7Km /- 1.2Km /- 1.0Km
RMS= 0.4 GAP= 159 NR= 35
An =713.0mm Ae =1010mm Ml= 6.5 (ATH)
.


.

.
6,5 Ρίχτερ στην Ανδραβίδα
Ισχυρός σεισμός με θύματα και ζημιές σε Αχαΐα και Ηλεία

Κατεστραμμένο από το σεισμό οίκημα στο χωριό Βάλμη της Ηλείας
.
Αθήνα
Πολύ ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας.
Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του ΑΠΘ, έχουν σημειωθεί οκτώ μετασεισμοί μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν αμέσως τα σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς. Ζήτησε, επίσης, από τους κατοίκους να μην πανικοβάλλονται και να δίνουν βάση μόνο στις πληροφορίες των επίσημων αρχών.Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γιώργος Σταυρακάκης, αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα είπε ότι θα αποτελέσει έκπληξη για μας αν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Τόνισε, όμως, ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και σε μέγεθος 0,4 με 0,5 λιγότερο από τα 6,5 Ρίχτερ που ήταν ο αρχικός σεισμός. «Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη», τονίζει ο κ. Σταυρακάκης.
«Προσοχή στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια με ρωγμές», συστήνει ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Β.Παπαζάχος, τονίζοντας πως αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί στην περιοχή. Ωστόσο, δήλωσε καθησυχαστικά: «Δεν βλέπω σεισμική διέγερση στην περιοχή».
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή. Ο σφοδρός σεισμός έγινε αισθητός και στη νότια Ιταλία ανακοίνωσε η ιταλική Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ότι η δόνηση δεν προκάλεσε εκεί θύματα ή υλικές ζημιές.
Δύο νεκροί - Απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι
Δύο είναι οι νεκροί από την σεισμική δόνηση. Πρόκειται για τον 55χρονο Ανδρέα Μπακούλια, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα ερείπια κατοικίας στην Κάτω Αχαΐα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο και την 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε και κατέληξε στο νοσοκομείο από ανακοπή καρδιάς, κατά την μεταφορά της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν το βράδυ της Κυριακής υπάρχουν 89 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.
Σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα δυτικής Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που κατέρρευσε. Το κοριτσάκι είναι ελαφρώς τραυματισμένο και νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.
Σώοι και δύο ακόμη εγκλωβισμένοι, ένα κοριτσάκι και ένας ηλικιωμένος, που απεγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.
Επίσης, μία τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε σώα από σπίτι στο οποίο είχε καταρρεύσει η σκάλα στο Βαρθολομιό Ηλείας.
Κατέρρευσαν κτήρια
Αναφορές για ζημιές σε παλαιές κατοικίες έχουν υπάρξει κυρίως στην Αχαΐα και την Ηλεία. Μαρτυρίες για ζημιές σε κτίρια υπάρχουν για την Ανδραβίδα, στην Αμαλιάδα, το Βαρθολομιό, τον Πύργο, τα Λεχαινά και την Πάτρα.
Οι δήμοι που κυρίως επλήγησαν στην Αχαΐα είναι οι: Δύμης, Μόβρης, Ωλενίας, Λαρισσού, Φαρρών, Τριταίας, Βραχνέικων, Παραλίας και ένα μέρος της Μεσσάτιδος, αφού έχουν καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, εκκενώθηκε μια κλινική στον Αλισσό στο δήμο Δύμης και οι νοσηλευόμενοι σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.
Δύο λιθόκτιστες κατοικίες κατέρρευσαν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. Ρωγμές έχουν σημειωθεί επίσης σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.
Στην Κάτω Αχαΐα, το Βαρθολομιό και στα Φώσταινα περίπου είκοσι οικήματα έχουν καταρρεύσει, ενώ στην περιοχή σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Ύστερα από τους πρώτους ελέγχους, στην πόλη της Πάτρας έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους το κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και περίπου πέντε πολυκατοικίες, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα σχολικά κτίρια.
Ο δήμαρχος του Πύργου Γ.Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου.
Ρωγμές και πτώση σοβάδων έχουν παρατηρηθεί σε κτίρια στα στρατιωτικά αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός πύργος ελέγχου, ενώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αράξου εκκενώθηκε ένα υπόστεγο υποστήριξης.
Στους διαδρόμους αποπροσγείωσης των δύο αεροδρομίων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η κινητή ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τα μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και του Αράξου επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις μετά το μεγάλο σεισμό.
Στο χωριό Βάλμη Ηλείας προσωπικό της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας θα στήσει 10 σκηνές, ενώ θα διατεθούν 100 πτυσσόμενα κρεβάτια και 200 κουβέρτες.
Για τη σεισμόπληκτη περιοχή της Πελοποννήσου αναχωρεί επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, όπως και συνεργείο 25 μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προκειμένου να κάνει προληπτικούς ελέγχους.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, καλεί τους ιδιώτες μηχανικούς των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό να τεθούν στη διάθεση της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να συνδράμουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στο έργο της πρώτης εκτίμησης κατάστασης των κτισμάτων που έχουν εμφανίσει ζημιές.
Πάντως, η πρώτη γενική εκτίμηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είναι ότι οι κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή, παρά το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και το εστιακό του βάθος ιδιαίτερα μικρό, άντεξαν και οι ζημιές εντοπίζονται, κυρίως, σε παλαιές οικοδομές.
Βοήθημα 3+2 χιλιάδες ευρώ
Εν τω μεταξύ, έκτακτο βοήθημα 3.000 ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση στους σεισμόπληκτους και συγκεκριμένα σε όσους είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν από τον δυνατό σεισμό, με την προϋπόθεση να πρόκειται για πρώτη κατοικία.
Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ, πέραν των 3.000 ευρώ, που παρέχονται με εντολή του πρωθυπουργού, θα δοθεί στους δικαιούχους σεισμοπαθείς, με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Το ποσό θα δοθεί μέσω των τοπικών ενώσεων των νομών Αχαΐας και Ηλείας και θα διατεθεί από το αποθεματικό της ΚΕΔΚΕ.
Κλειστά τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα μείνει κλειστό Δευτέρα και Τρίτη. Κλειστά τα σχολεία και στον Νομό Ηλείας.
Κλειστοί δρόμοι από κατολισθήσεις
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων από κατολισθήσεις υπάρχουν στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Διακοπτού και σε δρόμους στα Τσουκαλέικα Αχαΐας και στο Λατζόι και τη Νεράιδα Πύργου.
Ακόμη, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο 17ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και σε σημεία της οδού από Πούντα προς Καλάβρυτα.
Σε όλα τα σημεία εστάλησαν μηχανήματα για να καθαρίσουν το οδόστρωμα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στην οποία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από τους μετασεισμούς.
Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να προκληθεί δασική πυρκαγιά. Αλλες δύο μικρές πυρκαγιές, που δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, προκλήθηκαν λόγω του μεγάλου σεισμού.
Ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος περίεγραψε τις πρώτες στιγμές μετά τη δόνηση, τονίζοντας ότι υπήρξε πανικός μεταξύ των κατοίκων καθώς ο σεισμός ήταν πρωτοφανής σε ένταση και σε διάρκεια.
Σε ετοιμότητα οι Αρχές
Εντολή να τεθούν στη διάθεση των Νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας οι 60 μηχανικοί της ΥΑΣ που βρίσκονται στην Πάτρα και τον Πύργο, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και αν χρειαστούν περισσότεροι θα σταλούν από την Αθήνα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχους, ενώ έδωσε εντολές στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης» εφαρμόζεται με επιτυχία και από την πρώτη στιγμή του σεισμού είναι σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Κέντρο, ενώ τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας είναι σε πλήρη κινητοποίηση.
Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει ασθενοφόρα εξοπλισμένα για παροχή βοήθειας, ενώ λειτουργούν όλα τα Κέντρα Υγείας.
Επιπλέον προσωπικό της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία μετακινείται προς την ευρύτερη περιοχή για την αντιμετώπιση των αναγκών.
Έχουν ενισχυθεί, επίσης, τα μέτρα πολιτικής προστασίας με αποστολή σκηνών, ενώ υπάρχει πρόνοια για διανομή φαγητού, νερού και όποιου άλλου υλικού έχουν ανάγκη οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους θα διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους, φοβούμενοι για νέους μετασεισμούς. Το ΓΕΕΘΑ, επίσης, βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αποστείλει σκηνές και κουβέρτες, εφόσον ζητηθεί, όπου χρειαστεί.Στην περιοχή έχουν ήδη μεταβεί οι υφυπουργοί Παιδείας, κ. Λυκουρέντζος και Υγείας, κ. Κωνσταντόπουλος, καθώς και κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς μετέβη για την Ανδραβίδα.
Δήλωση του πρωθυπουργού
Τη θλίψη του για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών από τον ισχυρό σεισμό στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται για επίσκεψη εργασίας.
«Η σκέψη μου αυτές τις ώρες είναι στους συμπολίτες μας που πλήττονται» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μαζί με τη θλίψη όλων για τα συμβαίνοντα και για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, θέλω να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι η Πολιτεία και πάλι θα βρεθεί στο πλευρό όσων δοκιμάζονται».
«Έδωσα ήδη εντολές στους αρμόδιους υπουργούς να κινήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πέρυσι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ώστε αμέσως όσοι έχασαν τη μόνιμη κατοικία τους να λάβουν μία πρώτη οικονομική αρωγή» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, μεταβαίνει στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
.
Κόντρα επιστημόνων
«Δονήσεις» και μεταξύ σεισμολόγων για την πρόβλεψη των Ρίχτερ στην Ανδραβίδα
.
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ σεισμολόγων προκάλεσε ο σεισμός των 6,5 της κλιμάκας Ρίχτερ που «χτύπησε» την περιοχή της Ανδραβίδας στην Πελοπόννησο. Η ομάδα ΒΑΝ του καθηγ. Παναγιώτη Βαρώτσου υποστηρίζει πως είχε εκτιμήσει επερχόμενο σεισμό στην περιοχή. «Καμμία πρόβλεψη δεν είχε κοινοποιηθεί» απαντά ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Στις 29 Μαΐου η ομάδα ΒΑΝ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βαρώτσο δημοσίευσε επιστημονική μελέτη που εκτιμούσε επερχόμενο σεισμό εντός δεκαημέρου σε περιοχή που περιελάμβανε το επίκεντρο της δόνησης στην Ανδραβίδα, όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Η μελέτη σύμφωνα με τον σεισμολόγο εστάλη προς δημοσίευση στο Πανεπιστήμιο του Cornell.
Ο ίδιος επιστήμονας που συνεργάζεται με τον καθηγητή κ. Βαρώτσο είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή του ίδιου σταθμού την επομένη του σεισμού που σημειώθηκε στην Καλαμάτα στις 14 Φεβρουαρίου φέτος και είχε αναφερθεί σε εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό εντός 60 ημερών στην ίδια περιοχή.
Σε έκθεση της επιστημονικής ομάδας, η οποία στάλθηκε και τότε στο Πανεπιστήμιο Cornell, υπήρχαν τα επιστημονικά συμπεράσματα από προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα που καταγράφηκαν στον Πύργο από το δίκτυο ΒΑΝ.
«Η ομάδα ΒΑΝ είχε καταγράψει ένα πολύ δυνατό σήμα στη συγκεκριμένη περιοχή και το είχε δημοσιεύσει από τις 29 Μαΐου. Πρέπει επιτέλους οι αγράμματοι, που είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα, να πάρουν επιτέλους τα μέτρα τους» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης λίγο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στη δυτική Πελοπόννησο.Σύμφωνα με τη θεωρία της ομάδας ΒΑΝ, ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μεταδίδονται στο υπέδαφος (SΕS) μπορούν να αποτελέσουν «προάγγελους» σεισμικής δραστηριότητας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι επιστήμονες της ομάδας έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο με καταγραφείς, οι οποίοι ανιχνεύουν και αποθηκεύουν τα στοιχεία αυτών των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Ο Γ.Παπαδόπουλος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αρνείται ότι υπήρξε κάποια τέτοια εκτίμηση από την ομάδα ΒΑΝ. Αντίθετα, δέχεται ότι υπήρξε εκτίμηση από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Δεκέμβριο, για σεισμική δόνηση μέσα στο 2008, σε άλλη, όμως, περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα στην Δυτική Ελλάδα. «Οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τον σεισμό στην Ανδραβίδα» δήλωσε στο Mega ο κ. Παπαδόπουλος. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε και αξιολόγησε την εκτίμηση αυτή και ενημέρωσε και τον ΟΑΣΠ, ο οποίος δεν αδράνησε και έστειλε στην περιοχή που καθόριζε το σήμα μηχανικούς, οι οποίοι βελτίωσαν τα σχέδια κινητοποίησης και δράσης.
«Καμμία πρόβλεψη δεν υπήρξε για επικείμενο σεισμό στην περιοχή» τόνισε και ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος, ενώ ανέφερε ότι δεν προβλέπει γενικότερη ενεργοποίηση ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Μη αναμενόμενο χαρακτήρισε τον σεισμό και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης. Ο ίδιος περιμένει μετασεισμούς και ότι αυτός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα ήταν σαν να μη συνέβη γιατί περίμεναν ότι θα ήταν χειρότερος. Ο κ. Σταυρακάκης συνέστησε στους κατοίκους να ακούν τις οδηγίες της πολιτείας και των μηχανικών και να επιδείξουν ψυχραιμία.
Κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ή προειδοποίηση για το σεισμό της Ανδραβίδας από το σύστημα ΒΑΝ εμφανίστηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Συνέστησε δε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου και του ΑΠΘ για την πορεία των μετασεισμικών δονήσεων.
Newsroom ΔΟΛ
.
Σύνηθες φαινόμενο οι σεισμοί
Ο Εγκέλαδος «επισκέπτεται» πολύ συχνά τη Δυτική Ελλάδα

Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε στην Κάτω Αχαΐα
.
Αθήνα
Σ
το ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου και του Ιονίου τα τελευταία χρόνια. Οι δονήσεις σε αυτή τη σεισμογενή περιοχή θεωρείται σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η συχνότητα και η έντασή τους.
Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεγάλης διάρκειας, σημειώθηκε το μεσημέρι της 14ης Φεβρουαρίου, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Περίπου δύο ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερη ισχυρή δόνηση εντάσεως 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Παρόμοιος δίδυμος σεισμός είχε σημειωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στις 4 Φεβρουαρίου στην Πάτρα. Ο πρώτος ήταν εντάσεως 5,4 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 22:25, για να ακολουθήσει νεότερος στις 00:15, μεγέθους 5,5 Ρίχτερ.
Σμηνοσειρά σεισμών με δονήσεις εντάσεως άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκαν πέρυσι τον Απρίλιο στην περιοχή της Τριχωνίδας, λίγες μόλις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό της 25ης Μαρτίου στην Κεφαλονιά, εντάσεως 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2006 είχε σημειωθεί σεισμική έξαρση στη Ζάκυνθο, με σειρά σεισμικών δονήσεων με τη μεγαλύτερη να φθάνει τους 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) και αρκετούς άλλους άνω των 5 Ρίχτερ.
Στην αρχή του ίδιο χρόνου, στις 8 Ιανουαρίου ολόκληρη η Ελλάδα είχε συγκλονιστεί από το σεισμό των Κυθήρων, εντάσεως 6,9 Ρίχτερ.
Στις 18 Οκτωβρίου του 2005 σεισμοί 6 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την Πελοπόννησο και το Ιόνιο πέντε μήνες νωρίτερα, στις 30 και 31 Μαΐου 2005. Οι ισχυρότερες ήταν εντάσεως 5,4 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Είχε προηγηθεί ο μεγάλος σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στη Λευκάδα, στις 14 Αυγούστου 2003.
Σημειώθηκαν επίσης οι εξής σεισμοί: Καλαμάτα (1 Μαρτίου 2004 - 5,4R), Ερυμάνθεια Όρη (30 Σεπτεμβρίου 2003 – 4,8R), Βαρθολομιό (16 Ιανουαρίου 2003 – 4,5R), Αμβρακικός Κόλπος (1 η Ιανουαρίου 2003- 5R), Ζάκυνθος-Κυλλήνη (2 Δεκεμβρίου 2002 – 5,8R), θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς (28 Ιουλίου 2002 - 5,1R).
Newsroom ΔΟΛ
.

.
Φονικός σεισμός έπληξε την Ελλάδα

Δύο οι νεκροί από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ: 'Ενας 55χρονος στην Κάτω Αχαγιά, που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του, και μία 80χρονη που εξέπνευσε από καρδιακή προσβολή, κατά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο
.
Σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο στην περιοχή της Ανδραβίδας, 205 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με μικρό εστιακό βάθος (δέκα χιλιομέτρων) και με μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε στις 3:25 το μεσημέρι της Κυριακής. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή. Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία έκανε λόγο σεισμική δόνηση μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο νότια της Πάτρας και εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων.
Αμέσως μετά το σεισμό, κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχους, ενώ έδωσε εντολές στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς αναχώρησε το απόγευμα για την Ανδραβίδα. Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία, την Άμφισσα και τη Λιβαδειά μετακινήθηκαν προς παροχή βοήθειας σε Αχαΐα και Ηλεία.
Δύο νεκροί
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού: ο 55χρονος Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος καταπλακώθηκε από την κατάρρευση παλιάς στέγης στην Κάτω Αχαΐα και η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε αλλά εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο. Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με τραύματα συνολικά 90 άτομα, εκ των οποίων εισαγωγή έκαναν 6 άτομα, ενώ τα υπόλοιπα αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Εξάλλου, σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώστενα Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που καταπλακώθηκε από δέντρο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία ακόμα άτομα απεγκλωβίστηκαν σώα από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας.
Ζημιές και προβλήματα
Ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας έχει προκαλέσει ο σεισμός. Ο δήμαρχος του Πύργου Γ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου, ενώ για ζημιές μιλούν με μαρτυρίες τους κάτοικοι και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας. Κάτοικοι από το χωριό Φώστενα δυτικής Αχαΐας μιλούσαν για καταρρεύσεις σπιτιών στην περιοχή τους.
Γενικά, ζημιές υπάρχουν σε κτίρια, στην Ανδραβίδα, στην Αμαλιάδα, το Βαρθολομιό και άλλες περιοχές της βόρειας Ηλείας και δυτικής Αχαΐας. Εχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες, έχουν προκληθεί ρωγμές σε καμπαναριά, κλπ. Στο χωριό Μέλισσα έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και ξέσπασε πυρκαγιά. Κυρίως, έχουν διαπιστωθεί δεκάδες καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων.
Κυκλοφοριακά προβλήματα υπήρξαν σε επαρχιακό δρόμο λόγω ρωγμής στο δρόμο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται στον δρόμο Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, από κατολισθήσεις, όπως και στο δρόμο Διακοφτού - Αιγίου. Εξάλλου, ο ΟΣΕ είχε διέκοψε τα δρομολόγια από Πάτρα έως Πύργο για προληπτικούς λόγους.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ανδραβίδας και Αράξου. Στα δύο αεροδρόμια έχουν διαπιστωθεί ρωγμές και πτώση σοφάδων. Για προληπτικούς λόγους, στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός πύργος ελέγχου, ενώ στο αεροδρόμιο του Αράξου εκκενώθηκε ένα υπόστεγο υποστήριξης.
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η κινητή ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τα μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερά της.
«Θα υπάρξουν μετασεισμοί»
Τη Δευτέρα, με απόφαση των τοπικών νομαρχών, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, για λόγους προληπτικούς, για τον έλεγχο των κτιρίων, αλλά και για να υπάρξει η απαραίτητη ηρεμία.
Εξάλλου, μηχανικοί του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) βρίσκονται στην πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή της Πελοποννήσου, για να εξετάσουν τα κτίρια. Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώτα θα γίνει η αυτοψία στα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα για τις πανελλήνιες εξετάσεις και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σχολεία.
Ο υπουργός τόνισε ότι σε τρία σχολεία σημειώθηκαν ζημιές. Πρόκειται για το δημοτικό σχολείο στα Βραχνέικα, το δημοτικό και γυμνάσιο Λεχαινών και το σχολικό συγκρότημα στο Βαρθολομιό. Πρόσθεσε ότι τα τρία τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ελέγξει όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959 και συγκεκριμένα τα 128 από τα συνολικά 503 της Αχαΐας και τα 107 από τα 350 του νομού Ηλείας.
www.kathimerini.gr
.

.
Η ανακοίνωση της είδησης για το σεισμό
.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού κοριτσιού από τα ερείπια στη Φώσταινα

.

.
Ο σεισμός στην Πάτρα
.

Ζημιές στην Παναγία Καθολική της Γαστούνης
.
Strong earthquake jolts Greece - CNN

.

Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά καταρρέει. Μόνο του ένα περιστέρι δεν μπορεί να φέρει την ελπίδα στα πολλά ταλαιπωρημένα και ασυντήρητα νεοκλασσικά της περιοχής μας
.
Deadly earthquake hits Greece
.

Πάτρα 2008. Καμμία φροντίδα, καμμία ελπίδα για την αστική αρχιτεκτονική κληρονομιά
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: