Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΧΝΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΕΩΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΒΕΝΤΟΧΩΡΙ


.
Στόχος οι «Δρόμοι του Κρασιού»

Συντάκτης Νάσος Σκούρας


Υπάρχει άραγε ελπίδα να γίνει το θαύμα και να αναστηλωθεί αυτό το ερείπιο; Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται σαφώς στο άρθρο, αλλά ούτε και αποκλείεται

Τ
ις ενέργειες υλοποίησης της μελέτης ώστε στο Κτήμα Καρανικολού στο Κορακοχώρι να γίνει το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Σταφίδας, προωθεί αυτό το διάστημα η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας.
Στην τελική φάση εφαρμογής των πλάνων προβλέπεται να λειτουργεί εκεί και παρατηρητήριο παρακολούθησης όλων των διεθνών τιμών για το προϊόν.
Παράλληλα προβλέπεται η ανάπτυξη της Γενετικής τράπεζας που λειτουργεί υπό τον Μανόλη Σταυρακάκη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ως τώρα είναι φυτεμένα 40 στρέμματα σταφίδας όλων των ποικιλιών (μέχρι και λευκή άσπερμη) και όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Η-Ο Σπύρος Γιακουμέλος, γίνονται συνεχή πειράματα, με τελικό στόχο την παραγωγή αναβαθμισμένων κλώνων, με τους οποίους θα εφοδιάζονται οι παραγωγοί.
Παράλληλα, ο κ. Γιακουμέλος ανέφερε ότι η Ένωση έχει κάνει αίτηση ώστε να πάρει έγκριση κι από τα εθνικά αποθέματα να φυτέψει ακόμα 150 στρέμματα αμπελιών για όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες (με το χώρο σαφώς να είναι διαθέσιμος στα συνολικά 220 στρέμματα της έκτασης).
Ο μεγάλος στόχος
Στο συνολικό μεγάλο στόχο περιλαμβάνεται η δημιουργία περιοχής «Δρόμοι του κρασιού» σε συνδυασμό και με το Κτήμα Μερκούρη όπου επίσης βρίσκεται στην περιοχή. Όπου δημιουργούνται τέτοιες περιοχές, πρόκειται για μία πρόταση προς τον επισκέπτη να ακολουθήσει μία προκαθορισμένη, επιλεγμένη διαδρομή, ή οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης, να επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να γευτεί κρασιά τοπικά της περιοχής σε συνδυασμό με πιάτα της τοπικής γαστρονομίας, να θαυμάσει τους χώρους με φυσικό, αρχαιολογικό ή άλλου είδους πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στοιχεία, που όπως επισημαίνει και ο κ. Γιακουμέλος, συνδυάζονται με βεβαιότητα, στην περιοχή, με την τελική μορφή μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Κι όπως συμπλήρωσε: «Είναι φανερό ότι ένας δρόμος κρασιού είναι ένα πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν, το οποίο εκμεταλλεύεται τα πάσης φύσεως "κάλλη" μιας περιοχής ή ενός συνόλου περιοχών για να προσελκύσει επισκέπτες, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της. Στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται και εκδηλώσεις, ενώ βέβαια θα υπάρχει και πλήρες αρχειακό και ερευνητικό υλικό για τους επισκέπτες αλλά και φωτογραφικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: