Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΤΟ ΜΕΡΚΟΥΡΑΙΙΚΟ: ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ


Άποψη από τα δυτικά

Ανακάλυψα για πρώτη φορά το Μερκουραίικο μέσα από το μύθο που συνοδεύει την ανέγεσή του, στα τέλη του 19ου αιώνα:
Όταν, λέει, ο Θεόδωρος Μερκούρης έχτισε το μεγαλόπρεπο σπίτι του, το έκανε με τόσα παράθυρα, όσα είχε και το παλάτι του Βασιλιά. Ο Βασιλιάς, όταν το έμαθε από τους καλοθελητάδες που έτρεξαν να του το προκάμουνε, θύμωσε και υποχρέωσε το δαιμόνιο Μωραΐτη να κλείσει ένα παράθυρο, ώστε να μη χάσει το ανάκτορό του τα πρωτεία. Από τότε, το παράθυρο αυτό μένει χτισμένο και κλειστό, μα και ποτέ οι Μερκουραίοι δεν αγαπήσανε τους Βασιλείς.

.

Η βόρεια όψη της οικίας του Θεόδωρου Μερκούρη

Η αλήθεια είναι ότι με κανένα τρόπο δεν κινδύνευε το ανάκτορο να χάσει τα πρωτεία από το σπίτι του Μερκούρη. Ήταν όμως τέτοια η εντύπωση που δημιούργησε στην περιοχή η ανέγερσή του, ώστε πλάστηκε αυτή η ιστορία. Ήταν και τα τυφλά παράθυρα της βόρειας όψεως, παιχνίδι του αρχιτέκτονα για να διατηρήσει τις κλασσικές αναλογίες της οικοδομής, που ώθησαν τους ευφάνταστους χωρικούς να πλάσουν την ιστορία με το Βασιλιά.
Η ιστορία του Κτήματος Μερκούρη εδώ και σχεδόν ενάμισυ αιώνα είναι πολυκύμαντη και τόσο πλούσια, όσο και το φυσικό περιβάλλον του. Επειδή μέσα στα διακόσια τόσα στρέμματά του κρύβεται καλά προστατευμένος ένας ολόκληρος κόσμος, θα το επισκεφθούμε πολλές φορές και θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτό το ιστολόγιο. Το αξίζει, γιατί αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της περιοχής μας, για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: