Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΜΥΡΝΙΟΣ "ΓΥΡΙΖΕΙ" ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


.

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
.
Γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί το ντοκιμαντέρ του Ταχσίν Ισμπιλέν για τις μετακινήσεις προσφύγων από το Καραμπουρούν της Σμύρνης στη Γλύφα του Βαρθολομιού Ηλείας.
Τ
α γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και αυτές τις μέρες ο Τούρκος σκηνοθέτης βρίσκεται ξανά στη χώρα μας με το συνεργείο του για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ.
Ο Σμυρνιός σκηνοθέτης δημιουργεί το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του Μίμαντα» για λογαριασμό του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας Βαρθολομιού Ηλείας «Η Αγία Μαρίνα». Μίμας είναι το βουνό του Καραμπουρούν της Ερυθραίας. Θέμα της ταινίας είναι οι Ελληνες πρόσφυγες που έφυγαν από το Καραμπουρούν, κοντά στη Σμύρνη, και διασκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας όπως τη Γλύφα, τη Γαστούνη, την Κόρινθο και τα Μέγαρα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συνέχεια της προσέγγισης Δήμου Βαρθολομιού και Καραμπουρούν. Υποστηρίζεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και τον Δήμο Βαρθολομιού. «Στο φιλμ θα προβάλλονται ιστορίες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Γλύφα και στην ευρύτερη περιοχή, μέσω των οποίων αναδεικνύεται ο ξεριζωμός από τον πατρίδα τους. Αντίστοιχα Τούρκοι από το Καραμπουρούν μιλούν για την ειρηνική συμβίωσή τους με τους Ελληνες πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή», δήλωσε στην «Ε» ο Ταχσίν Ισμπιλέν, που έχει ασχοληθεί με τις χαμένες πατρίδες Ελλήνων και Τούρκων καθώς και τον πολιτισμό και τις συνήθειες των δύο λαών. Μας ανέφερε ότι στη χώρα μας νιώθει όπως στο σπίτι του και τόνισε ότι μεταξύ των δύο λαών δεν πρέπει να καλλιεργείται το μίσος και ότι ανάμεσα στους ανθρώπους υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία που τους ενώνουν. «Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια σημαντική και στρατηγική θέση. Μια σταθερή σχέση και η ειρήνη ανάμεσά τους θα επιδράσει θετικά στους δύο λαούς αλλά και στην παγκόσμια ειρήνη».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: