Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΔΡΟΥΒΑ, ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ


Αναρτημένη ανάμεσα σε άλλες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, στη βιτρίνα του παλαιοπωλείου του Μοναστηρακίου που σε λίγο καιρό βάζει και αυτό λουκέτο, μου φώναξε: "κάνε με δική σου τώρα, γιατί δε θα με ξαναδείς!" Η τιμή συμφέρουσα, δε χρειάστηκε καν παζάρι. Το θέμα αγαπημένο, η ποιότητά της εξαιρετική, η κατάστασή της άριστη. Με λίγα ευρώ και ένα χαμόγελο ευχαριστίας και ικανοποίησης, σε λίγες ώρες είχε ταιριάξει γάντι μέσα στην παλιά ξύλινη κορνίζα, αγορά κι αυτή πριν μερικά χρόνια από άλλο παλαιοπωλείο που έκλεισε. Προηγουμένως, δέχθηκε το φωτεινό χάδι του σαρωτή (δημοτικιστί scanner), με τη βοήθεια του οποίου πέρασε στο Διαδίκτυο: η αρχαία Ολυμπία, φωτογραφημένη πριν από έναν αιώνα από το λόφο του Δρούβα.
.

Αριστερά το κατάφυτο από πεύκα Κρόνιον, στη μέση το Μουσείο με μόνο ένα πεύκο στον περιβάλλοντα χώρο και δεξιά το ξενοδοχείο του ΣΠΑΠ. Μεταξύ των δύο κτηρίων διακρίνεται το απότομο πρανές του Κλαδέου. Ένα αμπέλι φυτρώνει εκεί όπου σήμερα είναι χώρος σταθμεύσεως. Ο χώρος των ανασκαφών είναι ακόμη αρκετά περιορισμένος.
Αφιερώνεται εξαιρετικά στους "αναδασωτές", που ανακάλυψαν ότι στην αρχαιότητα το Κρόνιον είχε δρύες και που με την αναδάσωση του 2007 το μετέτρεψαν σε πάρκο.
Ελπίζουμε στην παροιμιώδη νεοελληνική εγκατάλειψη των έργων μόλις απομακρυνθούν οι κάμερες και στη δύναμη της ηλειακής φύσεως να επουλώνει τις πληγές της.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: