Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


.
Tου Γιάννη Eλαφρού
Καθώς εκδικάζεται σήμερα στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων και φορέων του νομού Ηλείας ενάντια στη χάραξη του Βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου (Ιονία Οδός) μέσα από το οικοσύστημα του Καϊάφα και έξι οικισμούς του Δήμου Ζαχάρως, νέα δεδομένα έρχονται να διευκολύνουν την εκπόνηση νέας διορθωτικής μελέτης και βελτιωμένης χάραξης του αυτοκινητοδρόμου.
Όπως τονίστηκε από τον κ. Γιώργο Κρεμλή, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ημερίδα που διοργάνωσε την προηγούμενη Κυριακή ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Ζαχάρως, υπάρχει δυνατότητα το κόστος της τροποποίησης της χάραξης του δρόμου να το αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς συνέπειες για τον ανάδοχο του έργου. Πρόκειται για πρόνοια που παρέχεται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες και έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Ζαχάρω και η ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας. Μεγάλο τμήμα των δασών, μεταξύ των οποίων και του Καϊάφα, καταστράφηκε στις πυρκαγιές του 2007. Το δάσος του Καϊάφα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από τη συνθήκη Φύση 2000 (NATURA) και αποτελεί πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα. Τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες της καταστροφής για το περιβάλλον ανέδειξε με την παρέμβασή του ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Οι μεταβολές είναι σημαντικότερες κατά το θέρος, οπότε η μέση μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει τοπικά κατά 2 βαθμούς Κελσίου», τόνισε ο κ. Ζερεφός στην ημερίδα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη για το περιβάλλον να απομακρυνθεί ο άξονας από τον Καϊάφα και από τους οικισμούς», τόνισε στην «Κ» ο κ. Κώστας Αγραπιδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Συμφέροντα
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ότι «πίσω από την καταστροφή και την υποβάθμιση των περιοχών αυτών κρύβονται οι πελατειακές σχέσεις των κατά καιρούς κυβερνώντων, των κομματικών τους επιτελείων και κάποιων παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης κατήγγειλε την κυβερνητική ολιγωρία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: