Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΛΕΙΑΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


.
Ο Επικούριος Απόλλωνας θα μείνει εκεί που ανήκει...
.

Συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και χρονική προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διορθώσει την ανιστόρητη και απαράδεκτη απόφασή του με την οποία υπάγει τον Επικούριο Απόλλωνα στη γείτονα Μεσσηνία, αποφάσισαν ομόφωνα οι πολιτικοί εκπρόσωποι και φορείς της Ηλείας, στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην Αρχαία Φιγαλεία και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του πρώην κοινοτικού καταστήματος, με πρωτοβουλία της Ν.Α. Ηλείας και των δήμων Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας. Παράλληλα, με μια φωνή έθεσαν προ των ευθυνών του τον Αντώνη Σαμαρά, καταγγέλλοντας παράβαση του ηθικού και πολιτικού του καθήκοντος, με στόχο την ψηφοθηρία για την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή επισήμαναν ότι το Μνημείο του Επικούριου Απόλλωνα δεν αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης και δεν έχει καμία ανάγκη για... υιοθεσία.
Στη χθεσινή δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας που σημαδεύτηκε από το βροντερό παρών των Ηλείων πολιτικών εκπροσώπων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, το μήνυμα προς τον υπουργό Πολιτισμού ήταν σαφές: "Ο Επικούρειος ήταν, είναι και θα είναι εντός των διοικητικών ορίων της Ηλείας". Ταυτίστηκαν δε απόλυτα με το ψήφισμα του Δ.Σ. Φιγαλείας, το οποίο και καταδικάζει την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ως "Απαράδεκτη, προκλητική και ανιστόρητη".
Οι βουλευτές και οι υποψήφιοι της Ν.Δ. καταδίκασαν την πρωτοβουλία "παραχάραξης της ιστορίας" του Αντώνη Σαμαρά, ενώ οι αντίστοιχοι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκαν ότι με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που θα προκύψει μετά την 4η Οκτωβρίου το θέμα θα λυθεί ευνοϊκά για τους δήμος Φιγαλείας, Ανδρίτσαινας και την Ηλεία γενικότερα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Καφύρας Νομάρχης Ηλείας, Κοντογιάννης Υφυπουργός Απασχόλησης, Κανελλοπούλου, Αδρακτάς και Τζαβάρας βουλευτές της Ν.Δ., Κατρίνης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευόπουλος Δήμαρχος Πύργου, Λυμπέρης Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ηλείας και Δήμαρχος Αμαλιάδας, Πιπιλής Δήμαρχος Φιγαλείας, Αθανασόπουλος Δήμαρχος Ανδρίτσαινας, Αηδόνης Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Χρονόπουλος Δήμαρχος Ζαχάρως, Μπαλλιούκος Δήμαρχος Σκιλλούντος, Γεωργακόπουλος Δήμαρχος Αλιφείρας, Μενέλαος Παπασωτηρίου Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιάννης Αργυρόπουλος γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηλείας, Κλοκώνης και Βλαγκούλης υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ., Αντωνακόπουλος, Μητρόπουλος και Κουσκουρή υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μανδαράκης υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων της ευρύτερης περιοχής κ.ά. Δικαιολογημένη ήταν η απουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος απέστειλε σχετική επιστολή.
Κατηγορηματικά αντίθετοι
Την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εξέφρασε ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο οποίος και υπογράμμισε ότι αυτή στοχεύει στην εξυπηρέτηση μικρών αλλά και μεγάλων συμφερόντων. Χαρακτήρισε την υπαγωγή του Επικούριου Απόλλωνα στη Μεσσηνία ως "ρουσφετολογική παραχάραξη της ιστορίας", τονίζοντας ότι το Μνημείο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους που πιστοποιούν ότι ανήκει στην Ηλεία.
Την ενότητα του Ηλειακού λαού επισήμανε ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, με αφορμή το βροντερό «παρών» των τοπικών φορέων στη χθεσινή εκδήλωση, υπογραμμίζοντας ότι "ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα. Ο Ναός είναι σημείο αναφοράς και δεν επιδέχεται ιδιοκτησιακών απειλών". Παράλληλα κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει πίσω την απόφαση του.
"Η διάθεση του άρπαγα αποτελεί πρόκληση", τόνισε ο Δήμαρχος Φιγαλείας Γιάννης Πιπιλής, επισημαίνοντας ότι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ανθρώπινο έργο και όχι φυσικό, ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει η κάθε προσπάθεια για τη μεταφορά του στην Μεσσηνία.
«Όλοι μια γροθιά...»
"Είμαστε αποφασισμένοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να παλέψουμε για αυτό που μας ανήκει", ανέφερε ο Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, επισημαίνοντας ότι οι Ηλείοι πολιτικοί είναι όλοι μια γροθιά για τη μη παραχάραξη της Ηλειακής ιστορίας.
Ο Δήμαρχος Σκιλλούντος Σάκης Μπαλλιούκος σημείωσε ότι "Ο Ναός δεν έχει ανάγκη από ιδιοκτήτες αλλά από το πραγματικό ενδιαφέρον όλης της χώρας", ταυτόχρονα δε, έθεσε όλο το Δ.Σ. του δήμου του στη πρώτη γραμμή του αγώνα.
Απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με μικροπολιτικά συμφέροντα χαρακτήρισε την "διόρθωση" του Αντώνη Σαμαρά η βουλευτής της Ν.Δ. Κρινιώ Κανελλοπούλου, διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά αφορά όλους τους Ηλείους.
Για επιταγή που εξαργυρώθηκε έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, καλώντας τους παρευρισκόμενους στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις και δεν πάρει πίσω την πρότασή του, να κλείσουν επ' αορίστου την Ε.Ο Πύργου - Κυπαρισσίας, στο ύψος του Θολού.
"Δεν μπορώ να καταλάβω που θα ωφελήσει αυτό το πολιτικό τέρας" αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, απαντώντας ταυτόχρονα σε όσους πιστεύουν ότι οφείλει την πολιτική του σταδιοδρομία στον Υπουργό Πολιτισμού λέγοντας ότι "Την παρουσία μου στην πολιτική δεν την οφείλω σε κανέναν, αγωνίστηκα με όπλο την εμπιστοσύνη των Ηλείων".
Την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ηλείων και Αντώνη Σαμαρά τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ με τη σειρά του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι η απόφαση Σαμαρά κρύβει μικροπολιτικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή εκθέτει όλη την Ηλεία.
"Θα είμαι μπροστά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας" τόνισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης, ζητώντας από τον Αντώνη Σαμαρά έστω και τώρα να δείξει πόσο μεγάλος πολιτικός είναι, διορθώνοντας τη λάθος απόφασή του.
"Όλη η Ηλεία είναι ενωμένη εδώ και δεν πρόκειται να μετακινηθεί κανένα όριο του νομού", υπογράμμισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Αδρακτάς, τονίζοντας ότι στη περίπτωση εκείνη που ο υπουργός Πολιτισμού αρνηθεί να συναντήσει τους Ηλείους, θα πράξει το δεύτερο ατόπημά του.
«Να δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ...»
Το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται στις προβληματικές δομές του Συστήματος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί ότι την επόμενη των εκλογών και εφόσον είναι κυβέρνηση όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, να διορθώσει το λάθος.
Τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη δικαίωση θα στηρίξει και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μενέλαος Παπασωτηρίου, όπως και ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο οποίος και χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση Σαμαρά.Την επόμενη ημέρα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες για την αποκατάσταση της αδικίας, διαβεβαίωσε ο γραμματέας της Ν.Ε. του Κινήματος του Νομού Γιάννης Αργυρόπουλος. Νομικά ανίσχυρη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Σαμαρά ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μητρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι "Πρόκειται για ευθεία παράβαση της εκλογικής διαδικασίας, με στόχο την ψηφοθηρία".
Τη συγκρότηση επιτροπής που θα επισκεφθεί τον Αντώνη Σαμαρά πρότεινε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ Αντώνης Κλοκώνης, ενώ "φαιδρή" χαρακτήρισε την ενέργεια Σαμαρά ο υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού Βασίλης Μανδαράκης.
Για μικροπολιτική και παλαιοκομματισμό κατήγγειλε τον υπουργό Πολιτισμού η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Κουσκουρή, ενώ αναρωτήθηκε πώς γίνεται η Ηλεία να χάνει πάντα κάτι δικό της.
"Πρέπει να σταθούμε σοβαροί σε αυτή την κωμική κατάσταση" τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και δήμαρχος Αμαλιάδας Γιάννης Λυμπέρης, χαρακτηρίζοντας "τραγελαφική" την πρωτοβουλία του Σαμαρά. Θεώρησε επιβεβλημένη τη επίσκεψη επιτροπής στον νέο υπουργό την επόμενη κιόλας της 4ης Οκτωβρίου.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: