Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

«ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ»


.
Εξαφάνιση αρχιτεκτονικών μελών
Κλοπή κιονοκράνου από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας
.

Παλαιοχριστιανικό κιονόκρανο από τη Βασιλική της Ολυμπίας. Ήταν άραγε αυτό το θύμα της κλοπής;
.
Ολυμπία
Κιονόκρανο από παλαιοχριστιανική βασιλική που βρίσκεται στο φυλασσόμενο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εξαφανίστηκε μαζί με άλλα παρεμφερή μέλη λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου.
Ο φύλακας αντιλήφθηκε την απουσία του κιονόκρανου και άλλων μελών το βράδυ του Σαββάτου που βρίσκονταν τοποθετημένα σε τειχίο εκκλησίας του 6ου αιώνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε την ίδια νύκτα, και το πρωί ερευνήθηκε ο χώρος χωρίς όμως να βρεθεί τίποτε.
Η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τέθηκε σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων μέχρι να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες της, ενώ έχει διαταχθεί και ένορκη διοικητική εξέταση για την εξαφάνιση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
.

Η εκκλησία του 6ου αιώνα που αναφέρεται στο άρθρο είναι προφανώς αυτή που βρίσκεται στο χώρο του εργαστηρίου του Φειδία, απέναντι από το ναό του Διός, εντός της οποίας υπήρχαν αρκετά κιονόκρανα και άλλα μαρμάρινα μέλη, τα οποία λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούσαν εύκολα να αφαιρεθούν. Το εντυπωσιακό και συγχρόνως απογοητευτικό είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, αφού αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο πριν δύο χρόνια ότι είναι ανυπεράσπιστος έναντι της φωτιάς, τώρα αποδεικνύεται ότι είναι και ουσιαστικά αφύλακτος, αφού ο καθένας μπορεί να περάσει τα συρματοπλέγματα και να αποσπάσει ό,τι του αρέσει για ενθύμιο. Θλιβερό...
.
Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται η παλαιοχριστιανική βασιλική και τα αρχαία σπαράγματα, ένα εκ των οποίων δε βρίσκεται πλέον στη θέση του.
.
ΗΛΕΙΑ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: