Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Αρχαία Ολυμπία, ένα από τα πολλά χωριά της Ηλείας
.
Άστραψε και βρόντηξε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αηδόνης, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, στην πρόταση του Δημάρχου Πύργου για συνένωση των δύο Δήμων, θεωρώντας την απαράδεκτη για ένα τόσο ιστορικό τόπο όπως η ιδιαίτερη πατρίδα του. Είναι όμως έτσι; Ασφαλώς όχι! Η τοποθέτηση του κ. Αηδόνη είναι του ιδίου (χαμηλού) επιπέδου με τις αιτιάσεις των Θεσσαλονικέων περί «συμπρωτεύουσας» και «αθηναϊκού κρατιδίου».
.
Το κρατίδιο του κυρίου Αηδόνη. Η συνένωσή του με τον Πύργο θα οδηγήσει στη δημιουργία Πυργιστάν!
.
Τι είναι στην πραγματικότητα η Αρχαία Ολυμπία, η πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου; Είναι ένα καταθλιπτικό τσιμεντένιο χωριό, χωρίς καμμία αισθητική, καμμία γοητεία, που τυχαίνει να συνορεύει με το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο όπου οι αρχαίοι Ηλείοι λάτρευαν το Δία και την Ήρα και τελούσαν τους αγώνες προς τιμήν του πατέρα των θεών. Αν δούμε το χωριό απομονωμένο από τον αρχαιολογικό χώρο, ως αυθύπαρκτο οικισμό, είναι τυχερό που αποτελεί πρωτεύουσα αυτού του δήμου.
.

.
Η Ολυμπία είναι το καμάρι ημών των Ηλείων, αλλά όχι το χωριό του κυρίου Αηδόνη. Οι πέτρες και τα δέντρα -όσα γλύτωσαν από την ανικανότητα και του ιδίου- που βρίσκονται δίπλα, από τα οποία αντλεί το υπεροπτικό ύφος του. Το θράσος λοιπόν του κυρίου Αηδόνη να αποχωρήσει από τη συνάντηση των δημάρχων είναι εντελώς απαράδεκτο. Ας φροντίσει για την ευπρεπή και επαρκή παρουσία του Δήμου του στο Διαδίκτυο, το οποίο θα επισκεφθεί πρώτα ο ενδιαφερόμενος, και μετά ας διεκδικήσει την έδρα ενός μεγαλύτερου δήμου.
.


.
Έψαξα για ώρες στο Διαδίκτυο για κάτι ωραίο, κάτι αξιόλογο, σχετικά με την πρωτεύουσα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τίποτε, πέρα από ξενοδοχεία εργολαβικής αισθητικής. Ακόμη και η εκκλησία τους άσχημη είναι. Μόνο ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι άξιος προσοχής. Όλα περιστρέφονται γύρω από τις αρχαιότητες. Η σύγχρονη Αρχαία Ολυμπία είναι ανύπαρκτη, ψόφια. Είναι απλώς το γκαράζ όπου παρκάρουν οι τουρίστες και η αγορά όπου θα ψωνίσουν το αναψυκτικό ή το ενθύμιό τους. Θλιβερό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
.
Η σύγχρονη Αρχαία Ολυμπία, χτισμένη από τις πέτρες του αρχαίου ιερού των Ηλείων, όπως φαίνεται από το διάστημα
.
Αφιππεύσατε, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, κοιτάξτε γύρω σας και έξω από το παράθυρό σας με καθαρή ματιά και ξεχάστε τις πρωτοκαθεδρίες και τα μεγαλεία.
.
Ο κεντρικός δρόμος της Ολυμπίας. Το πλακόστρωτο δάπεδο δεν έσωσε την κατάσταση
.
Τσιμέντο, πανώ και δήθεν αρχαιοελληνική γραμματοσειρά για τον "Κουμπερτένιο δρόμο": νεοελληνική αισθητική στον "κάλλιστον της Ελλάδος τόπον".
.
Πού 'σαι Φειδία...
.
Μπετόν
.
Κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού, από τα ελάχιστα αξιόλογα
.
Ο Σταθμός Ολυμπίας, το μοναδικό νεοκλασσικό κτήριο ενός χωριού που θα έπρεπε να είναι μία κούκλα, αλλά δεν είναι
.
Τσιμεντόκουτο
.
Νεοελληνικό πανωσήκωμα
.
Στενά μπαλκόνια, πόρτες, κλιματιστικά και μεσοτοιχία: θα μπορούσε να είναι στην Αθήνα, όμως είναι στην Ολυμπία
.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: