Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρχιτέκτων του «Καλλικράτη», με το σχέδιο ανά χείρας
.
Μετά από διαβουλεύσεις και μελέτη μηνών, ο περίφημος «Καλλικράτης» από χθες έχει λάβει σάρκα και οστά. Μόνο που τα οστά του αρχαίου συνωνύμου του, του αρχιτέκτονα του Παρθενώνος και του ναού της Απτέρου Νίκης, θα τρίζουν επικίνδυνα. Γιατί αυτό που μας παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ραγκούσης, μόνο «νέα αρχιτεκτονική» δε θυμίζει, αλλά μάλλον μερεμέτι επί του ετοιμόρροπου οικοδομήματος του «Καποδίστρια».
.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Πατρίς
.
Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ηλείας που μας αφορά, ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση έγινε στο γόνατο, αγνοώντας προκλητικά τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και προτάσσοντας τη θέληση και τα ασυμφέροντα κομματικών παραγοντάκων. Αυτός ακριβώς όμως ήταν ο λόγος αποτυχίας του «Καποδίστρια». Η Διοίκηση πρέπει πρωτίστως και αποκλειστικώς να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι τα κομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς, μετά το θνησιγενές σχέδιο «Καποδίστριας 2» του Προκόπη Παυλόπουλου, που προέβλεπε Νομαρχία Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος, χωρίς καμμία οικονομική ή γεωγραφική λογική, περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη νέα κυβέρνηση, η οποία μας είχε διαβεβαιώσει ότι ήδη πριν την ανάληψη της εξουσίας τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταρτίσει το νέο σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
.

Η σημερινή Πρώτη
.
Σημαντικότερο θετικό είναι ότι θεσμοθετείται πενταετής θητεία των εκλεγμένων οργάνων και ότι οι εκλογές θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές. Τα οικονομικά θέματα και η εξοικονόμηση πόρων θα φανούν στην πράξη, δε μπορεί να γίνει καμμία πρόβλεψη. Και ο «Καποδίστριας» υποτίθεται ότι θα σταματούσε τη σπατάλη, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θετικό επίσης είναι ότι δεν έγινε η ένωση της Βουπρασίας με το Λαρισσό.
.

Ο «Καποδίστριας» δεν άντεξε πολύ. Θα δούμε τι θα καταφέρει ο διάδοχός του
.
Ας δούμε μερικά από τα αρνητικά του «Καλλικράτη».
Πρώτα απ’ όλα, βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην αποτυχημένη διαίρεση του «Καποδίστρια» που αγνοεί συστηματικά την τοπική ιστορία και τη γεωγραφία και διατηρεί την παράλογη και αντιαναπτυξιακή για την Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (βλέπε και άρθρο Βύρωνα Πολύδωρα). Η στήριξη του νέου σχεδίου στον «Καποδίστρια» έχει ως αποτέλεσμα η Αχαΐα να περιλαμβάνει πέντε δήμους και η Ηλεία επτά!
.

Δε χρειάζεται εξασκημένο μάτι για να διακρίνει κανείς τα παράλογα της «νέας αρχιτεκτονικής»
.
Οι καποδιστριακοί δήμοι όμως δεν είναι κράτη με απαραβίαστα σύνορα. Αντιθέτως, θα μπορούσε επί παραδείγματι η Κορυφή του Δήμου Ιαρδάνου να υπαχθεί στην Αμαλιάδα και τα ορεινά χωριά Αγία Άννα, Γούμερο, Καρυά, Κλεινδιά και Πεύκη να αποσπαστούν από το Δήμο Ωλένης και να υπαχθούν σε έναν ορεινό δήμο, την ύπαρξη του οποίου στήριξαν όλοι οι φορείς της ορεινής Ηλείας.
Διασπά διοικητικά τις οικονομικά και κοινωνικά ενιαίες περιοχές του κάμπου της Γαστούνης, της χερσονήσου της Κυλλήνης και τα ορεινά του νομού, παρά τη θέληση των επτά δήμων του κάμπου για τη δημιουργία ενός και παρά τις εκκλήσεις των ορεινών για τη δημιουργία ενιαίου ορεινού δήμου. Έτσι, προκύπτει ο μικρός σε έκταση και πληθυσμό Δήμος Πηνειού, ενώ ο κατά βάση πεδινός Δήμος Πύργου παίρνει τα όρη και τα βουνά και σκαρφαλώνει στη Φολόη.
Δημιουργείται ένας ακόμη μεγαλύτερος Δήμος Πύργου, που περνά κάτω από τον Αλφειό, με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, όταν οι υπόλοιποι δήμοι, με εξαίρεση την Αμαλιάδα, έχουν πληθυσμό μικρότερο από το μισό πληθυσμό του Πύργου. Ο Βώλαξ δεν ήταν ανάγκη να υπαχθεί στον Πύργο. Έπρεπε να πάει όπου και ο Δήμος Σκιλλούντος. Με την υπαγωγή του Βώλακος στο Δήμο Πύργου, αυτός θα εκτείνεται σε δύο Μητροπολιτικές περιφέρειες, της Ηλείας και της Τριφυλίας και Ολυμπίας, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη και μιας εκκλησιαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ενώ η σύνδεση Πύργου και Ολυμπίας κρίθηκε μη υλοποιήσιμη («Πυργιστάν»), προφανώς αξιολογήθηκε ως υλοποιήσιμη η σύνδεση της… παγκοσμιοποιημένης Ολυμπίας με τη Μοστενίτσα, τα Τσίπιανα και το Κακοτάρι! Άραγε τι θα πουν ο κύριος Αηδόνης και οι σύμβουλοί του στους ορεσίβιους κατοίκους του Ωλενού και του Αστρά; Πώς θα ανεχθούν την τραγίλα που θα μπαίνει στο δημαρχείο τους; Δε θα ήταν πιο λογικός ένας δήμος αποτελούμενος από Φολόη, Λαμπεία, Λασιώνα και τα ορεινά χωριά της Ωλένης και της Πηνείας;
.
Στο χάρτη της νέας Ηλείας που δημοσιεύθηκε χθες, ο Δήμος Ζαχάρως - Φιγαλείας αναφέρεται ως «Δήμος Επικούριου Απόλλωνα». Η δημοσίευση του σχεδίου έγινε προφανώς χωρίς μία τελευταία ματιά. Αυτή είναι η εσχάτη πλάνη του ηλειακού «Καλλικράτη». Ενώ όλη η επιχειρηματολογία του Νομάρχη Ηλείας στηρίχθηκε στο ότι ο ναός και η πόλη της Φιγαλείας πρέπει να είναι αδιάσπαστα διοικητικά, η Φιγαλεία υπάγεται στη Ζαχάρω και ο Επικούριος Απόλλων στο Δήμο Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα! Λεπτομέρειες; Ίσως, μέχρι οι Μεσσήνιοι να μεθοδεύσουν εκ νέου συζήτηση στο ΚΑΣ. Και τότε τι θα πει ο κύριος Καφύρας; Ο Επικούριος Απόλλων και η Φιγαλεία σχετίζονται με τα πρώην αρκαδικά εδάφη της Ηλείας, με την Ανδρίτσαινα και την Αλίφειρα, και δεν έχουν καμμία ιστορική σχέση με την Ηλειακή Τριφυλία και τη Ζαχάρω. Ο Παριανός Υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν υποχρεωμένος να το ξέρει, οι Ηλείοι σύντροφοί του όμως τι έκαναν;
.

Αυτή είναι καλλικράτειος αρχιτεκτονική, όχι αυτό που μας ανακοινώθηκε χθες
.
Η Ηλεία έχασε και αυτή την ευκαιρία να αποκτήσει μία σοβαρή διοικητική διαίρεση, με μέτρο και αρμονία, προς όφελος των πολιτών της και όχι των πολιτικών της. Δυστυχώς, άλλη ευκαιρία δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα, δεδομένης της οικτρής οικονομικής καταστάσεως στην οποίαν έφεραν την Ελλάδα οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί της ταγοί. Όσον αφορά τα περί πράσινης ανάπτυξης, Νέας Ολυμπίας και Αθεμπίγιο… πράσινα άλογα. Κρίμα…
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: