Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΛΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ


Οι φωτογραφίες είναι πριν τις πυρκαϊές του 2007. Τα πεύκα που περιέβαλλαν το σπίτι κάηκαν όλα. Ευτυχώς το ίδιο γλύτωσε
















.
Λίγα μέτρα μετά τη στροφή προς Νέα Φιγαλεία, στο Θολό, ένα παλιό σπίτι στα αριστερά του δρόμου θα τραβήξει την προσοχή μας. Δεν είναι μουσείο, με την επιστημονική έννοια του όρου, ωστόσο είναι μια συλλογή με παλαιά αντικείμενα που μάζεψαν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, ένας Ούγγρος και μία Γερμανίδα, και τα εξέθεσαν στο κατώι και στον περιβάλλοντα χώρο. Αντικείμενα που προφανώς έσωσαν από τα σκουπίδια και τη λήθη. Η επίσκεψη μπορεί να πάρει από λίγα λεπτά μέχρι αρκετή ώρα, είναι βέβαιο όμως ότι θα υπενθυμίσει και θα συγκινήσει.

2 σχόλια:

andreas athanasopoulos είπε...

Αυτα που πρέπει να κάνουμε εμεις και το κράτος το κάνουν δυο "ξένοι" ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Βυτιναιος είπε...

Έχουν διασώσει τόσα πολλά οι ξένοι. Δεν εννοώ αυτούς που τα μάζεψαν και τα πήραν στις πατρίδες τους, αλλά κυρίως όσους αγόρασαν και αναστήλωσαν παλιά σπίτια εδώ και τα στόλισαν με παλαιότητες. Ό,τι και να λέμε, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους Γερμανούς ιδιώτες που έσωσαν από την κατάρρευση τη Μάνη, την Καρδαμύλη και άλλα μέρη της πατρίδας μας, χωρίς να επιβάλλουν το τσιμέντο και την κακογουστιά ημών των Νεοελλήνων.
Τη δεκαετία του 1970 ξένοι έδιναν 150000 δραχμές στον πατέρα μου για ένα μαγκάλι που οι παππούδες του είχαν φέρει μαζί με άλλα πράγματα από τη Μικρά Ασία. Ήταν το ενθύμιο της μάνας του και της οικογένειάς της και δεν το έδωσε. Αυτό το γεγονός είναι οδηγός και παράδειγμα για μένα.