Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ, ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΚΙΟΛΙΑ


.
Η ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων καταργήθηκε το 2009 από την κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον έλεγχο της επικοινωνίας των φυλακισμένων με τους συνεργούς τους. Η ανωνυμία των ιστολογίων θα επιχειρηθεί να καταργηθεί με πρόσχημα τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τη Δύση της Ελευθερίας.
.

.
Ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για το αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας ήταν απόψε αποκαλυπτικός. Στο δελτίο του Mega μίλησε περί «νομοθετικού πλαισίου, για να μην λειτουργούν τα ιστολόγια χωρίς υπογραφές και υπεύθυνους σύμφωνα με το νόμο» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Είναι ειλικρινά λυπηρό η Μεγάλη Φιλελεύθερη Παράταξη να πρωτοστατεί κάθε φορά που επιχειρείται περιστολή των ελευθεριών. Έτσι όμως ούτε Φιλελεύθερη αποδεικνύεται, ούτε Μεγάλη, αφού μικραίνει, διώχνοντάς μας όλο και πιο μακριά της.
.

.
Πολλούς ενοχλεί η ανωνυμία των ιστολογίων. Όταν το ίδιο το κράτος θεσμοθετεί και ενθαρρύνει την ανωνυμία σε τομείς όπως η κατάδοση φοροφυγάδων, η καταγγελία πολεοδομικών παραβάσεων και εσχάτως η επισήμανση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, είναι τουλάχιστον αστείο να ενοχλεί η ανωνυμία των ιστολόγων. Στην πραγματικότητα ενοχλεί μόνο όταν στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι πολιτικοί και όσοι διαπλέκονται με αυτούς.
.

.
Όμως δεν είναι οι ιστολόγοι ένοχοι στη συλλογική συνείδηση, αλλά οι πολιτικοί. Οπότε, αντί να επιχειρούν να βουλώσουν στόματα ή να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, ας απολογηθούν καλύτερα στους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν την εξουσία και τη διαχείριση των χρημάτων τους και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν χρεωκόπησαν την Ελλάδα τα μπλογκ, αλλά οι πολιτικοί. Ούτε οι μπλόγκερ πληρώνονται αδρά για αυτό που κάνουν, αλλά οι πολιτικοί. Και όταν οι τελευταίοι χάνουν τα αξιώματά τους, ο κύκλος των γνωριμιών τους είναι τέτοιος, που πάλι σε θέσεις εξουσίας γαντζώνονται (βλέπε Μαντέλης στο Αζερμπαϊτζάν). Ενώ οι ιστολόγοι, το πολύ πολύ να βρεθούν με δεκαέξι «σεχταριστικές – επαναστατικές» σφαίρες φυτεμένες στο κορμί τους.
.

.
Καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι αυτό που τελικά ενοχλεί είναι η δύναμη του Διαδικτύου. Σαν τη Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και ξεπετάγονται δύο. Το πρόβλημα με τους εχθρούς του Διαδικτύου είναι πως δεν έχουν ούτε το ήθος του Ηρακλή, ούτε φυσικά τη δύναμή του.
.

.
Από το Πύργος Νews αντλώ το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη σχετικά με την ανωνυμία στο Διαδίκτυο.
.

.
Επίσης το άρθρο του καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Παναγιώτη Νούτσου.
.

.
Σχετική αρθρογραφία από τη Σίβυλλα.
.

.
και το Πρέζα TV.
.

.
Τέλος αναδημοσιεύω ένα σχετικό κείμενο του Greek Alert.
.


Ανωνυμία & blogs
.
Λ
άβαμε ένα μήνυμα που υπέγραφε ως "ένας φίλος" και μας έδινε και την εξήγηση γιατί...
.
υπογράφω ως ένας φίλος
γιατί θέλω να μείνω ανώνυμος
υπογράφω ως ένας φίλος γιατί ως ανώνυμος τους αναγκάζω να απαντούν με επιχειρήματα
ενώ ως επώνυμος τα επιχειρήματα τους τα μετατρέπουν σε πίεση...
πίεση που μεταφράζεται σε οτιδήποτε μέσο μπορεί να εφεύρει ένα άθλιο πολιτικό σύστημα.
Αυτή είναι η ανωνυμία που διεκδικούμε μέσω των blogs
δεν είναι η ανωνυμία της συκοφάντησης και των εκβιασμών όπως θέλουν κάποιοι να μας αποδώσουν
είναι η ανωνυμία που βάζουμε ως ασπίδα στις πιέσεις τους για σιωπή και έλεγχο της ελευθερίας!
.
φίλος του greekalert
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: