Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΒΡΟΝΤΑΛΙ


Η οικία Μάτσα στο χωριό
.
Τρεις επάλληλες σειρές κεραμιδιών, τοποθετημένων κατά το εκφορικό σύστημα, ώστε η υπερκείμενη να προεξέχει της υποκείμενης κατά μερικά εκατοστά, σχηματίζουν το γείσο του τοίχου. Επάνω τους, τα λούκια και τα καπάκια της κεραμοσκεπής, φαίνονται σαν να είναι η τέταρτη και η πέμπτη σειρά κεραμιδιών. Όλη μαζί αυτή η κατασκευή είναι το βροντάλι, το γείσο που είχαν όλα τα καλοχτισμένα σπίτια είτε σε όλη την περίμετρό τους, είτε μόνο στην πρόσοψη και σε ένα μέρος των πλαϊνών τοίχων. Στη δεύτερη περίπτωση, πίσω από το βροντάλι, στο τμήμα που δεν ήταν πολύ ορατό, υπήρχε η αστράχα, η ξύλινη προεξοχή της στέγης.
.

.
Δύσκολο να ετυμολογηθεί η λέξη «βροντάλι» ή «βρεντάλι», κατασκευή που απαντάται στη δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Εκεί λέγεται «βροντάλε», φανερώνοντας τη βενετσιάνικη καταγωγή της λέξεως και την προέλευσή της από το frontale, που σημαίνει «μετωπιαίος». Αυτό ακριβώς είναι το βροντάλι, το μετωπιαίο γείσο του κτηρίου.
Τώρα μαζί με την ετυμολογία, έχουν χαθεί και τα βροντάλια από τις στέγες των σπιτιών. Η φθορά τους από τους σεισμούς, η αντικατάσταση των κεραμοκσκεπών, η ενίσχυση των τοίχων με σενάζ και η απροθυμία των τεχνιτών να ασχοληθούν με τη δύσκολη κατασκευή τους, τα έχουν οδηγήσει σε εξαφάνιση. Κρίμα…
.
Αφιερωμένο με εκτίμηση στη δασκάλα που δεν το βάζει κάτω.
.

1 σχόλιο:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΛΩΝΑΣ είπε...

Καλή σεζόν στο διαδίκτυο! Εύχομαι καλή δύναμη στο συνάδελφο μπλόγκερ και αγωνιστή. Με εκτίμηση.