Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΙΦΩΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ


Σίφωνας στους Εγκρεμνούς της Λευκάδας. Παρόμοιους βλέπουμε κάθε χρόνο στα ανοικτά της Ηλείας. Όσοι βγαίνουν στην ξηρά, είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί

Ό,τι είναι για τον πλανήτη οι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ που βρέχονται από τον Κόλπο του Μεξικού, είναι η Ηλεία και η δυτική Αχαΐα για την Ελλάδα, εις ό,τι αφορά τους σίφωνες: η περιοχή με την υψηλότερη συχνότητα παρουσίας και τη μεγαλύτερη ένταση. Η διαφαινόμενη μάλιστα κλιματική αλλαγή πιθανότατα επιφυλάσσει για την περιοχή μας πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, δυνητικούς προξένους καταστροφών αναλόγων των σεισμών και των πυρκαγιών.


Μετά τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, οι τυφώνες συμπληρώνουν τα τρία κακά της μοίρας της Ηλείας

Εν όψει της νέας δυσάρεστης πραγματικότητας, το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε ιστοσελίδα για την αναφορά και καταγραφή των σιφώνων στη χώρα μας, στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τέτοια φαινόμενα.
Μέσα από την ιστοσελίδα http://tornado.geol.uoa.gr/tornado/ που φιλοξενείται πλέον μεταξύ των συνδέσμων του ιστολογίου, οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, αναφέροντας την εκδήλωση σιφώνων ξηράς (Ανεμοστρόβιλος - Tornado), σιφώνων θάλασσας (Υδροσίφωνας - Waterspout) ή χωνοεδών νεφών (Funnel clouds) στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για στροβιλιζόμενες δίνες αέρα, οι οποίες κρέμονται κάτω από καταιγιδοφόρα κυρίως νέφη, προκαλώντας υλικές ζημιές ή απειλώντας ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα τους. Το φαινόμενο έχει διάρκεια λίγων λεπτών, αλλά όπως ο σεισμός, που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, έχει καταστροφικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Τέτοιου είδους φαινόμενα παρατηρούνται στην Ηλεία αρκετά συχνά. Πλέον με τα σύγχρονα μέσα που είναι στη διάθεση του καθενός (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές ή κινητά τηλέφωνα), αρκετά επεισόδια ανεμοστροβίλων και υδροστροβίλων που παρατηρούνται μπορούν ταυτόχρονα να καταγραφούν. Μέσα λοιπόν από την ιστοσελίδα οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τέτοια περιστατικά και συγχρόνως να ενημερώνονται για αντίστοιχα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν αλλού.

Πηγή: Ηλεία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: