Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΤΟΥ EDWARD DODWELL


Η Κοιλάδα της Ολυμπίας [Plains of Olympia. Edward Dodwell: Views in Greece, London 1821, p. 111]


Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος [Temple of Apollo Epicurius. Edward Dodwell: Views in Greece, London 1821, p. 115]

Ο Έντουαρντ Ντόντουελ ήταν ένας Ιρλανδός ζωγράφος, περιηγητής και αρχαιοδίφης. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1767 στο Δουβλίνο και πέθανε στη Ρώμη στις 13 Μαΐου 1832. Ταξίδεψε στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1801 και 1806. Ακολούθως πέρασε το περισσότερο διάστημα της ζωής του στην Ιταλία, στη Νάπολη και στη Ρώμη, όπου και απεβίωσε.
Μετά την περιήγησή του στην Ελλάδα, το 1819 δημοσίευσε το έργο «Κλασσική και Τοπογραφική Περιήγηση στην Ελλάδα». Στη γερμανική του μετάφραση το 1821 περιλαμβάνονται τριάντα έγχρωμα χαρακτικά με τοπία της χώρας. Από αυτά ένα απεικονίζει την κοιλάδα της Ολυμπίας με τον Αλφειό. Σε αυτήν δεν διακρίνονται οι αρχαιότητες, επειδή δεν είχαν ακόμη ανασκαφεί. Ένα άλλο απεικονίζει το ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, που είχε ανακαλυφθεί, ανασκαφεί και λεηλατηθεί από τους Άγγλους λίγα χρόνια πριν.



Σε αυτόν οφείλουμε την απεικόνιση του Κάστρου της Αθήνας όπως ήταν τις παραμονές της Επαναστάσεως, με τον τουρκικό οικισμό και το τζαμί εντός του ερειπωμένου Παρθενώνα.
Η ακρίβεια στην απόδοση των τοπίων, των αρχαίων ερειπίων και των ανθρωπίνων μορφών με τις ενδυμασίες τους καθιστούν τις γκραβούρες του πραγματικές μαρτυρίες της εποχής. Η ακρίβεια και η παρουσία χρώματος καθιστά, δύο αιώνες μετά τη δημιουργία τους, τα έργα του Ντόντουελ δυσεύρετα και πολύτιμα.

Περισσότερα για τα βιβλία του εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: