Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ



Διαβάσαμε στο σημερινό τύπο:



Βήματα προόδου στην Ολυμπία
Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης


Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του ΕΘΙΑΓΕ, για την πορεία των φυτοκομικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Χθες ξεκίνησε και η διαδικασία της υδροσποράς, κυρίως στον Κρόνιο λόφο. Οι εργασίες σε πρώτη φάση προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ μετά την τελετή αφής θα γίνουν εργασίες συντήρησης μέσα στις αναδασωμένες περιοχές.

Ξεκίνημα για υδροσπορά
Μιλώντας χθες στην «Πρώτη» ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ Γιώργος Λυριντζής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι εργασίες. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, καιρού επιτρέποντος, θα ολοκληρωθούν οι γενικές φυτεύσεις, ενώ έως το τέλος του μήνα, όλο το έργο. Σε ό,τι αφορά την διαδικασία της υδροσποράς αυτή ξεκίνησε χθες. Για το σκοπό αυτό τα επικλινή τμήματα του Κρόνιου λόφου έχουν καλυφθεί με το ειδικό γεωύφασμα. Αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των συγκεκριμένων σημείων σε συνδυασμό με την υδροσπορά. Το μείγμα που χρησιμοποιείται αποτελείται, πέρα από το νερό, από κυτταρίνη, κόλλα και συνδυασμό σπόρων πέντε φυτών, τα οποία έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον, να αναπτύσσουν γρήγορα το ριζικό τους σύστημα και να συγκρατούν τα εδάφη. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει, ώστε να πρασινίσει ο καμένος Κρόνιος λόφος άμεσα, καθώς για λόγους και τηλεοπτικής αισθητικής δεν θα πρέπει να φαίνεται καμία καμένη επιφάνεια την ημέρα της τελετής αφής στις 24 Μαρτίου. Πέρα όμως από τον Κρόνιο λόφο, με γεωύφασμα θα καλυφθούν ακόμα 250 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, σε «δύσκολα» σημεία, για τη συγκράτηση των εδαφών και τη διαδικασία των φυτεύσεων. Στο χώρο του μνημείου Κουμπερτέν, τα κυπαρίσσια και τα άλλα δέντρα που τοποθετούνται, αρχίζουν να δίνουν μια αισιόδοξη νότα μετά τις πυρκαγιές. Πρόκειται για αρκετά ανεπτυγμένα δέντρα που διαμορφώνουν νέα εικόνα στο χώρο και που μελλοντικά θα επαναφέρουν το περίφημο άλσος.

Συντήρηση μετά την αφή
Όμως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φύτευσης, ΕΘΙΑΓΕ και ανάδοχοι εργολάβοι, δεν θα φύγουν από την Αρχαία Ολυμπία. Θα παραμείνουν ώστε να συντηρήσουν τους χώρους που έχουν αναλάβει. Να λιπάνουν και να ποτίσουν, να απομακρύνουν τα ζιζάνια και τα «φυτάδια» της χαλέπιου πεύκης, που πλέον παρασιτικά θα αναπτύσσεται, καθώς και για να αντικαταστήσουν τα δέντρα εκείνα που «δεν έπιασαν».Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λυριτζής, «χρονικά, στο διάσημα που μας δόθηκε για να εργαστούμε, ανάδοχοι και στελέχη του ΕΘΙΑΓΕ, κάνουν το ανθρωπίνως δυνατόν». Και σε αυτή την περίπτωση είναι γνωστό ότι οι εμπλεκόμενοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, καιρού επιτρέποντος φυσικά.


«Κολλημένη» η αποκατάσταση στην Ηλεία
Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, εκτός από τα κονδύλια των πρώτων ημερών, στους πληγέντες μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

«Καθυστέρηση» είναι η λέξη-κλειδί για το πώς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης στην Ηλεία. Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές να παρακαμφεί η γραφειοκρατία, λίγο καιρό μετά την εφαρμογή των πρώτων μέτρων, η ελληνική διοίκηση φαίνεται ότι επέστρεψε στους γνωστούς γνώριμους ρυθμούς. Οπως τονίζει στην «Κ» ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, «εκτός από τα πρώτα χρήματα που πήραν οι άνθρωποι, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για τα σπίτια, για τις επισκευές, για την αγροτική παραγωγή».
Μόλις πριν από μια εβδομάδα, λίγο πριν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο από τις φωτιές που έκαψαν το 40% της συνολικής έκτασης στον νομό, η αρμόδια επιτροπή επισκέφτηκε τον στάβλο του κ. Αλέξανδρου Ρέππα που είχε καεί ολοσχερώς και βρίσκεται ή μάλλον βρισκόταν, στο Φανάρι Ολυμπίας, ένα χωριό που αριθμεί μόλις 87 κατοίκους κοντά στην Ανδρίτσαινα. Ο στάβλος ήταν καινούργιος και είχε στοιχίσει 55.000 ευρώ που ακόμα ξεπληρώνει. «Μου είπαν από την επιτροπή να καταθέσω μελέτη επισκευής από μηχανικό», λέει ο κ. Ρέππας. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο ίδιος έφτιαξε ένα πρόχειρο στάβλο δίπλα σε αυτόν που καταστράφηκε, γιατί βέβαια τα ζώα δεν μπορούσαν να περάσουν όλο τον χειμώνα έξω στο κρύο. Ο καινούργιος στάβλος στοίχισε 6.000 ευρώ. «Πήρα στην αρχή αμέσως 7.000 ευρώ για τις καταστροφές στους δύο στάβλους, αλλά μετά τίποτα», τονίζει ο κ. Ρέππας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς «πέρυσι το καλαμπόκι για ζωοτροφή είχε 18 λεπτά το κιλό και τώρα έχει 33. Πουλούσα το αρνάκι 5,50 ευρώ το κιλό και τώρα οι έμποροι μου δίνουν 4,60».
Ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί εκτός από εκείνα τα πρώτα κονδύλια, επιβεβαιώνει και ο νομάρχης Ηλείας κ. Καφύρας. «Λένε ότι οι άνθρωποι αργούν να υποβάλουν τα χαρτιά, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που καθυστερούν. Για παράδειγμα, έχουν υποβληθεί 60 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου που έχουν ελεχθεί από το ταμείο αποκατάστασης πυροπλήκτων (ΤΑΠ), αλλά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί» τονίζει.
Την ίδια στιγμή απλήρωτοι έχουν μείνει και οι δασεργάτες που δούλεψαν για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, πετυχαίνοντας να μην σημειωθούν καταστροφικές πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές. Τώρα απειλούν να αποσύρουν τα κορμοπλέγματα αν δεν πληρωθούν σε διάστημα 10 ημερών.
«Χρειάζεται όλοι να κάνουν υπομονή», λέει στην «Κ» ο δασάρχης Κρεστένων κ. Βασίλης Γιακουμής που γνωρίζει καλά τις «ιδιορρυθμίες» της κρατικής μηχανής. Τα λεφτά για τα έργα έπρεπε να πάνε από το υπουργείο στην περιφέρεια και από την περιφέρεια στη νομαρχία», εξηγεί και όλες αυτές οι διαδρομές χρειάζονται χρόνο. Πάντως, φαίνεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρήματα.
Στο μεταξύ διάφορα «παράξενα» χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η εκκλησία μοίρασε τζάμπα ελιές. Οι αγρότες όμως έχουν λάβει εντολή να μην πειράξουν τις καμένες έως την άνοιξη, οπότε όσοι προμηθεύτηκαν ελιές, τις φύτεψαν παραπλεύρως των κτημάτων τους, στις δασικές εκτάσεις. Τα πρώτα μικρά φυτά έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στις περιοχές που κάηκαν, «προκαλώντας» τους βοσκούς. «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να περιφρουρήσουμε τις καμένες περιοχές. Με την άνοιξη ξεκινούν τα βάσανά μας», λέει ο κ. Γιακουμής. Στις περιοχές που έχουν διπλοκαεί ξεκίνησαν ήδη οι αναδασώσεις με τη φύτευση κουκουναριών και βελανιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: