Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

ΝΕΑ ΗΛΕΙΑΚΑ (2)

Όταν ο Παυσανίας επισκεπτόταν την "Διός γείτοναν", τα αρχαία ιερά βρίσκονταν ήδη σε παρακμή. Οι πόλεμοι, οι σεισμοί και η πληθυσμιακή συρρίκνωση είχαν ερημώσει τη γη. Λίγους αιώνες αργότερα, το τέλος της θρησκείας του Διός ήρθε με αυτοκρατορικό διάταγμα. Μία νέα θρησκεία, αυτή του Χριστού, ήρθε και εδραιώθηκε. Όμως και αυτής η πορεία δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Με παπική βούλλα και με βία το Δυτικό δόγμα επεβλήθη του ντόπιου Ανατολικού. Όταν τελικά οι Φράγκοι έφυγαν, λίγα ήταν τα χρόνια που η Ορθοδοξία ανάσανε ελεύθερη. Το Ισλάμ επέδραμε ορμητικό και άπλωσε εκτεταμένες ρίζες, αν και αδύνατες. Τις ρίζες αυτές έκοψε η Επανάσταση, για να επαναφέρει την Ορθοδοξία θριαμβεύτρια σε αυτά τα χώματα. Σήμερα η γη που λάτρεψε τον Ολύμπιο Δία και την Ήρα, την Αλφειαία Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα, αγιάζεται από την Παναγία και τους Αγίους του Θεού. Τη Διακαινίσιμο εβδομάδα, όπως σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, πραγματοποιούνται και εδώ λιτανείες προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βίωσε την απόλυτη λύπη του Σταυρού και την υπέρτατη χαρά της Αναστάσεως του Υιού της. Μια τέτοια λιτανεία γίνεται στο γειτονικό μας Αϊ Γιάννη τη Δευτέρα του Πάσχα, με τη Μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από το μοναστήρι της Σουδιώτισσας στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
.
"Ο σος Υιός ανέστη τριήμερος εκ τάφου"
.

Η πομπή ξεκινά κατεβαίνοντας τα σκαλιά του βράχου της Σουδιώτισσας
.
Η λειτουργία της Δευτέρας της Διακαινισίμου στο γειτονικό Αϊ Γιάννη γίνεται κατά παράδοση στο μοναστήρι της Σουδιώτισσας. Μετά το τέλος της λειτουργίας, οι εικόνες της Αναστάσεως και της Παναγίας φέρονται εν πομπή στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
.

Ανάμεσα στα αγιανναίικα λιοστάσια
.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα σε λιοστάσια, που της εποχή αυτή είναι γεμάτα ανθό. Ευχή και ελπίδα όλως είναι οι καιρικές συνθήκες να δημιουργήσουν μια καλή σοδειά.
.

Με τη βοήθεια της Παναγίας, η χρονιά θα είναι καλή και ο ανθός θα γίνει λάδι
.
Η μικρή απόσταση, γύρω στο ένα χιλιόμετρο, και η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα του πασχαλιάτικου πρωινού, κάνουν την πορεία ευχάριστη.
.

Ο παπα-Θανάσης δεν είναι ντόπιος, αλλά τηρεί με προσήλωση τις παραδόσεις του χωριού το οποίο διακονεί
.
Οι ήχοι της άνοιξης μπερδεύονται με τους αναστάσιμους ύμνους που βγαίνουν από τα χείλη των χωριανών. Όλοι και όλα δοξολογούν την Ανάσταση της Ζωής.
.

Οι εικόνες της Αναστάσεως και της Παναγίας τοποθετούνται σε καθίσματα κατά τη διάρκεια της σύντομης δεήσεως
.
Η πρώτη στάση πραγματοποιείται στην είσοδο του χωριού, όπου ψάλλεται δέηση. Οι γειτόνισσες λιβανίζουν τις εικόνες και εύχονται στους γνωστούς που ακολουθούν την πομπή.
.

Το Ισλάμ έφυγε από τούτο τον τόπο, αλλά άφησε κάποια ίχνη
.
Μια ακόμη στάση γίνεται στο κέντρο του χωριού, στο σταυροδρόμι. Οι θαμώνες των καφενείων σηκώνονται από τις θέσεις τους και κάνουν με ευλάβεια το σταυρό τους. Οι τουρίστες από το λεωφορείο που κατευθύνεται προς την Ολυμπία κοιτούν με περιέργεια. Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν πιάσει δουλειά.
.

Με κωδωνοκρουσίες ο Άγιος Δημήτριος υποδέχεται τη λιτανεία. Και του χρόνου!
.
Οι καμπάνες του Αγίου Δημητρίου χτυπούν χαρμόσυνα, υποδεχόμενες την Παναγία, τον Αναστάντα Χριστό και τους χωριανούς που συνοδεύουν την πομπή τους. Αφού τις προσκυνήσουν για μια ακόμη φορά, οι χωριανοί εύχονται σε αλλήλους υγεία και χρόνια πολλά.
.

2 σχόλια:

Dimitris Kakouris είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δημήτρης

Βυτιναιος είπε...

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Χρόνια πολλά και καλές αναρτήσεις!