Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΙΤΥΧΕΣ, ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ


.
Αναζητούνται χρήματα για τον επαναπλημμυρισμό της Μουριάς
.

Στην αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του πειραματικού επαναπλημμυρισμού ενός τμήματος της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς βρίσκεται ο Δήμος Πύργου.
Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αυτό γίνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου. Συγκεκριμένα από πλευράς πανεπιστημίου συμμετείχε ομάδα των τμημάτων Γεωλογίας και Βιολογίας στα πλαίσια του Προγράμματος Ενίσχυσης Νέου Ερευνητικού Προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2008 ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παραδόθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έως και τις 31 Ιουλίου του 2009. Ένα μέρος αυτών παρουσιάστηκαν ήδη σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία.
Η έγκριση της δεύτερης φάσης περιλαμβάνει την δημιουργία ενός περιπτέρου με πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, διαμόρφωση κάποιου χώρου επίσκεψης που θα μπορούν μέσω υπολογιστών να ενημερώνονται οι κάτοικοι της περιοχής αλλά κυρίως οι μαθητές και φοιτητές.
Το ζητούμενο τώρα για την ομάδα που έχει αναλάβει την υλοποίηση της έρευνας αυτής είναι εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση της β’ φάσης του προγράμματος για την οποία απαιτείται δαπάνη 600.000 ευρώ.
Η υλοποίηση της δεύτερης φάσης θα σημάνει ταυτόχρονα και την αναβάθμιση της περιοχής αφού οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα συμβάλλουν στην ύπαρξη στοιχείων ελκυστικών για την επίσκεψη στο χώρο ακόμα και απλών ανθρώπων.
Παράλληλα θα δώσει και διαφορετική αξία στις εκτάσεις της γης που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή αφού η επισκεψιμότητα και η τουριστική κίνηση θα συμβάλλουν ώστε οι τιμές να ανέβουν προς τα πάνω, κάτι που οι κάτοικοι ευελπιστούν πως θα γίνει.

Παναγιώτης Παυλόπουλος
.
Όλα καλά κι ωραία, μπορεί τελικά κι εμείς οι νεώτεροι να δούμε με τα μάτια μας την «αέναον λίμνην» του Παυσανία, τη Λίμνα των παππούδων μας, με τα διβάρια και τις μπάλιζες.
Όμως σε αυτό τον τόπο δε μπορεί να γίνει κανένα έργο για το έργο και μόνο, χωρίς να προσδοκάται οικονομικό όφελος;
Η Μουριά δεν μπορεί να αναγεννηθεί επειδή της το οφείλουμε και μόνο; Πρέπει οπωσδήποτε να έχει κάποιο "χώρο επίσκεψης" (βλέπε καφετέρια) και πρέπει ντε και καλά να προκύψει "διαφορετική αξία στις εκτάσεις της γης που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή" και "οι τιμές να ανέβουν προς τα πάνω";
Μήπως τελικά και αυτό το έργο θα γίνει για να φαγωθούν κάποιες χιλιάδες ευρώ από κάποιους εργολάβους και να βγάλουν τεράστια κέρδη αυτοί που θα πουλήσουν καφέ και οικόπεδα με θέα στις όχθες της αναγεννημένης λίμνης;
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: