Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΚΑΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ Η ΔΡ. ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ


Ο Επικούριος Απόλλων το 1991...
.
Δεν το έβαλαν κάτω οι γείτονες Μεσσήνιοι βλέποντάς μας να πανηγυρίζουμε την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με το προχθεσινό «Έθνος» και τη χθεσινή «Πρώτη», το ρόλο του Σολομώντα στο ζήτημα διοικητικής υπαγωγής του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος καλείται να παίξει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει όχι για το πού ανήκει το μνημείο γεωγραφικά, αλλά για το ποια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα το διαχειρίζεται, η Ζ’ ΕΠΚΑ με έδρα την Ολυμπία ή η ΛΗ’ ΕΠΚΑ με έδρα την Καλαμάτα.
.

και το 1871, από την ίδια γωνία
.
Μόνο που στην εμπλοκή του ΚΑΣ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι και η προϊσταμένη της ΛΗ' ΕΠΚΑ Μεσσηνίας Ξένη Αραπογιάννη.
.

.
Η σχέση της κυρίας Αραπογιάννη με την Ηλεία είναι παλιά. Επί δεκαπενταετία ήταν προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και χάρη στο άοκνο έργο της η Ολυμπία έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
.

Τα «λίγα δένδρα που κάηκαν», σύμφωνα με τον κύριο Βουλγαράκη, στο Κρόνιον
.
Τ
ο έργο της αυτό δεν αναγνωρίστηκε και η ίδια εκδιώχθηκε κακήν κακώς το 2006, επί της αλήστου μνήμης υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, επειδή αντέδρασε στα φαραωνικά σχέδια του Μίνωα Κυριακού για το Στάδιο της Ολυμπίας.
.

.
Κληρονομιά της παρουσίας της κυρίας Αραπογιάννη στην Ολυμπία είναι ο τόμος «Ολυμπία Η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων», ο ογκωδέστερος και πληρέστερος τόμος που έχει να παρουσιάσει η ελληνική βιβλιογραφία.
.

.
Αντί να αναζητούμε κίνητρα εκδικήσεως και συνομωσίας στην εμπλοκή της κυρίας Αραπογιάννη στην υπόθεση του Επικουρίου Απόλλωνος, είναι καλύτερο να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπό της μία συνετή επιστήμονα και υπάλληλο που τιμά τη θέση που κατέχει, είτε είναι στην Ολυμπία, είτε είναι στην Καλαμάτα. Και αν θέλουμε να κρατήσουμε τον Επικούριο Απόλλωνα, ας παρουσιάσουμε σοβαρά και πειστικά επιχειρήματα ενώπιον της επιτροπής που θα λάβει την τελική απόφαση.
.

Ο Επικούριος φωτογραφημένος από τη μεριά της Μεσσηνίας. Ο δρόμος που διακρίνεται, μπαινοβγαίνει στα όρια των δύο νομών
.
«Φίλος μεν ο Πλάτων, φιλτάτη δ’ η αλήθεια»
.
Έχω διαβάσει με πολύ μεγάλη προσοχή τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Ουσιαστικά Ηλείοι και Μεσσήνιοι μαλώνουν σε ξένον αχυρώνα, καθώς η Φιγαλεία και ο ναός των Βασσών ανήκαν στην Αρκαδία. Σήμερα η Φιγαλεία (πρώην Παύλιτσα) ανήκει στην Ηλεία. Εις ό,τι αφορά τον ίδιο το ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, οι Ηλείοι επικαλούνται τους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και οι Μεσσήνιοι το Google Earth για να αποδείξουν την κυριότητά τους. Δε μπόρεσα να βρω πουθενά χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ωστόσο η άποψη των Μεσσηνίων υποστηρίζεται από πολλούς χάρτες, όπως φαίνεται παρακάτω. Η έρευνα συνεχίζεται παράλληλα, στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και στο διαδίκτυο.
.

Χάρτης της Ηλείας. Ο ναός των Βασσών είναι οριακά εκτός
.

Χάρτης της Μεσσηνίας, στον οποίο διακρίνεται ο δρόμος της ανωτέρω φωτογραφίας
.

Χάρτης της Μεσσηνίας. Εδώ ο ναός είναι οριακά εντός
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: