Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΒΑΪΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


.
Κυριακή των Βαΐων σήμερα, θυμόμαστε πώς οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ υποδέχθηκαν τον Ιησού επί πώλου όνου εισερχόμενο στην πόλη, με τα βάια των φοινίκων στα χέρια. Στις εκκλησίες δίνονται κλαδιά δάφνης, και έτσι από σύγχυση πολλοί αποκαλούν τη δάφνη βαγιά. Σε άλλα μέρη, όπως στα Επτάνησα, μοιράζονται φύλλα φοίνικα πλεγμένα σε περίπλοκα, εντυπωσιακά σχήματα, όπως αυτά της φωτογραφίας, που είναι από το Μπανάτο της Ζακύνθου.
.

Το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (λατινική ονομασία Rhynchophorus ferrugineus, αγγλική red palm weevil
.
Οι φοίνικες όμως μαστίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια από τον εισαγόμενο διάβολο που ακούει στο όνομα «ερυθρός ρυγχωτός κάνθαρος» (λατινική ονομασία Rhynchophorus ferrugineus, αγγλική red palm weevil). Το σκαθάρι αυτό, που ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν γινόταν αθρόα και απρόσεκτη εισαγωγή φοινίκων από το εξωτερικό, δεν έχει στον τόπο μας τον εχθρό που στην πατρίδα του συγκρατεί τον πληθυσμό του σε ισορροπία, οπότε πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και έχει σαρώσει τους φοίνικες σε μεγάλες εκτάσεις της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Αττικής, με συνεχείς επεκτατικές τάσεις.
.
28 Οκτωβρίου 2009, ο φοίνικας είναι ακόμη θαλερός
.
Οι φοίνικες της περιοχής μας έχουν υποστεί πανωλεθρία. Τελευταίο θύμα του κόκκινου σκαθαριού ο παλιός φοίνικας της κεντρικής πλατείας του Πύργου, ένα από τα τοπόσημα της πόλεως. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι δεν θα κάθονται να παρατηρούν πώς ξεραίνεται από τις καφετέριες της πλατείας κουνώντας το κεφάλι, αλλά θα σπεύσουν προς σωτηρία του.
.

Ο φοίνικας σήμερα
.
Είναι κρίμα ο αιωνόβιος φοίνικας, που εμφανίζεται σε παλιές φωτογραφίες σε νεαρή ηλικία ανάμεσα σε σπίτια, πριν το συγκεκριμένο σημείο γίνει πλατεία, να πεθάνει τόσο άδοξα. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα που είναι αργά, Νομαρχία και Δήμος θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει. Ειδικά στην Ηλεία η απώλεια έστω και ενός δένδρου είναι σημαντική.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: