Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Adios, Señor Samaranch!"


.
Σήμερα ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, τέως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πέρασε στην αιωνιότητα. Με τη σημαντική αυτή ιδιότητα επισκέφθηκε την Ολυμπία περισσότερες φορές από πολλούς Έλληνες και Ηλείους, ώστε να τον θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο δικό μας άνθρωπο. Τελευταία φορά επισκέφθηκε τον τόπο μας το Μάρτιο του 2008 με την ιδιότητα του Επιτίμου Ποέδρου της ΔΟΕ, κατά την τελετή Αφής της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνωντου Πεκίνου.
.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο
.
Η πολιτεία του υπήρξε αμφιλεγόμενη. Η παρουσία του στην ηγεσία της ΔΟΕ σημαντική. Αν ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τους διατήρησε ζωντανούς και τους έκανε ξανά τρανούς. Με ένα μεγάλο τίμημα ωστόσο, την άκρατη εμπορευματοποίησή τους και την εκτίναξη του κόστους διοργάνωσης.
.

Λωζάννη, 5 Σεπτεμβρίου 1997. Λάμπης Νικολάου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, Γιάννα Αγγελοπούλου, όλοι περιχαρείς
.
Η ανάμνηση που μας αφήνει είναι γλυκόπικρη. Στην εθνική μας μνήμη είναι αποτυπωμένη η απογοήτευση από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 από την Ατλάντα, με την ευγενή χορηγία της Coca Cola, αλλά και το «χρύσωμα του χαπιού» λίγα χρόνια μετά, με την ανάληψη από την Αθήνα των Ολυμπιακών του 2004, τους οποίους παρακολούθησε με την ιδιότητα του επιτίμου. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ είναι μία προσωπικότητα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.
.

Σίδνευ, 1 Οκτωβρίου 2000: ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ παραδίδει την Ολυμπιακή Σημαία στο Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά την τελετή λήξεως των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων
.
Τόκυο 1990, η απογοήτευση

.
Λωζάννη 1997, ο θρίαμβος

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: