Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


Μια ακτίνα φωτός λούζει το ναό του Φοίβου. Ας ελπίσουμε να φωτιστούν οι αρμόδιοι και να ασχοληθούν με περισσότερη σοβαρότητα με τον Παρθενώνα της Πελοποννήσου (φωτο: Apia-Epikourios)
.
Με νηφαλιότητα υποδέχθηκαν ο Τύπος και οι ιστολόγοι της Μεσσηνίας τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής αποφάσεως περί διοικητικής επανυπαγωγής του Επικουρίου Απόλλωνος στην Ηλεία και στην Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας. Στις τοπικές εφημερίδες η είδηση δεν εμφανίσθηκε καν στα πρωτοσέλιδα. Το ιστολόγιο Filiatranews χαιρέτησε την απόφαση με τη φράση «ο Επικούριος βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην Ηλεία», ενώ το πολύ αξιόλογο ιστολόγιο Apia-Epikourios, που έχει ως αποκλειστικό περιεχόμενο την προβολή του ναού, ανέφερε το γεγονός, δίνοντας ως συνήθως βάση στην ανάγκη σωτηρίας και προβολής του μνημείου και μένοντας ανεπηρέαστο από την τρέχουσα πολιτική κίνηση.
.

.
Αυτό είναι άλλωστε το συμπέρασμα που βγήκε και από τις δύο όχθες της Νέδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών που διήρκεσε η αναταραχή. Τα μνημεία μας αξίζουν κάτι περισσότερο από το να είναι αντικείμενο κουτοπόνηρης ψηφοθηρίας και δεν αποτελούν τσιφλίκι του πλησιέστερου δημάρχου, νομάρχη ή βουλευτή. Τα μνημεία μας είναι κτήμα της ανθρωπότητας και ως τέτοια αξίζουν αντιμετώπισης καλύτερης και σοβαρότερης από αυτήν που τους έχει επιφυλάξει το κατά τα άλλα σπάταλο Ελληνικό Κράτος.
.

.
Αν ο πακτωλός χρημάτων που εκλάπησαν ή σπαταλήθηκαν την τελευταία τριακονταετία είχε πιάσει τόπο, τώρα ο Επικούριος Απόλλων θα στεκόταν αναστηλωμένος και συντηρημένος, χωρίς το στέγαστρο που κοντεύει να κηρυχθεί και αυτό διατηρητέο. Με το ναό των Φιγαλιέων αποκατεστημένο, το αίτημα επιστροφής των κλαπέντων γλυπτών του από το Βρεταννικό Μουσείο θα είχε άλλη βαρύτητα και πιθανότητες ευοδώσεως. Μακάρι από εδώ και πέρα να επικρατήσει η λογική και η δράση για τον Επικούριο και για όλα τα μνημεία που έχουν ανάγκη.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: