Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Περιηγηση στα Βυτιναιικα Πυργου Ηλειας και στα περιξ, οσο φτανει το ματι, μεσα απο εικονες και λογο. Το χωριο ειναι η αφορμη, το ταξιδι ειναι η αιτια.
«...Εδώ πρέπει να επαναλάβω κάτι που έγραφα τα πολύ παλιά χρόνια, όταν έφευγα για λίγο με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και χανόμουν σε διαδρομές όπως εκείνη από το Λεωνίδιο στην Τρίπολη και από κει στον Πύργο ή στη Σπάρτη, ή από τον Πύργο στην Αρχαία Ολυμπία και την Ανδρίτσαινα. Είπα Ανδρίτσαινα και θυμήθηκα ότι εκεί κοντά βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά και τόποι που η φύση και οι δρόμοι είναι τόσο ωραίοι που αισθάνεσαι ότι θα... πεθάνεις από ευτυχία. Πολλά από αυτά τα μέρη τα είδα από ψηλά, με ένα ελικόπτερο R-44. Συγκυβερνήτης και παρατηρητής, πήγα σε μέρος που ανακάλυψα ότι απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τα Βυτιναίικα Πύργου Ηλείας, όπου βρίσκεται ο τάφος παππούδων και γονιών. Βρήκα έτσι την ευκαιρία να ρίξω λίγο νερό στο μάρμαρο που τους σκεπάζει και να αγναντέψω τον κάμπο που πριν από πολλές δεκαετίες (δε χρειάζεται να πω πόσες!) γύριζα σαν μικρό παιδί, «πληγώνοντας» (όπως λέει και η ταινία) τα δέντρα. Ένα απ’ αυτά, η πιο μεγάλη λεύκα, είναι τώρα πεσμένο στο έδαφος από τον αέρα και τα χρόνια. Μάταια έψαξα να βρω την «πληγή». Το ξύλο είχε σαπίσει και τα αρχικά «Κ.Δ.Κ. - Ε.Α.Α.» (Κωνσταντίνος Δημητρίου Καββαθάς - Ένωση Αερομοντελιστών Αθηνών!) είχαν εξαφανιστεί, αλλά η ανάμνηση ήταν ζωντανή, όπως ζωντανό και ταπεινό ήταν και το φτωχικό του «θείου», στο οποίο πέρασα μερικά από τα ωραιότερα καλοκαίρια της ζωής μου. Και είχε βρέξει. Όχι μία αλλά δέκα φορές εκείνο το σαββατοκύριακο. Και όχι απλή βροχή, αλλά καταιγίδες, που μας ανάγκασαν να παρατείνουμε την παραμονή μας στο συγκεκριμένο σημείο (στο συγκρότημα Aldemar), και έτσι βρήκα την ευκαιρία να πάω στο «χωριό». Ε, θα πείτε. Και λοιπόν; Δεν υπάρχει Έλληνας που τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να μην πηγαίνει στο «χωριό»! Πόσοι όμως έχουν την τύχη να γίνουν μάρτυρες... κατακλυσμού; Ο οποίος «κατακλυσμός» απελευθέρωσε όλα τα αρώματα της γης και πάρ’ τον κάτω τον Καββαθά. Βγήκαμε από το αυτοκίνητο και οι μυρουδιές απ' το ποτάμι, το αρδευτικό κανάλι, τα σπαρτά, τις ελιές, που ξεπλυμένες και καθαρές έστεκαν η μια δίπλα στην άλλη, κυρίευσαν τις αισθήσεις.
Η ΩΡΑ ΣΤΑ ΒΥΤΙΝΑΙΙΚΑ |
2 σχόλια:
Θυμάμαι τέτοιες μέρες κατέβαινα τη σκάλα δεξιά,να συναντήσω τη γειτονοπούλα την Ευγενία από απέναντι, έτοιμες για παρέλαση..
Η μητέρα μου τα λουλούδια της τα είχε στη μικρή αυλίτσα της εισόδου.
Οι γαρδένιες της άνθιζαν συνεχώς..
Όχι το σπίτι δεξιά δεν υπήρχε. Έτσι το παράθυρό μου, που έβλεπε προς τα εκεί και στην αυλίτσα, είχε άπλετο φως, πάνω απ το γραφείο μου..
Απο το άλλο παράθυρο πάνω δεξιά, έβλεπα ανεμπόδιστα τη θάλασσα...
Το παλιό κατάστημα, ήταν και τότε κλειστό και ρημαγμένο. Μάλλον ήταν αποθήκη σταφίδας και το ίδιο ήταν και το ισόγειο του σπιτιού "μας"..Μετά το έφτιαξαν σπίτι.
Με συγκίνησες, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Tώρα πρόσεξα ότι το σπίτι και το μαγαζί του Πατήρη απέναντι από το παλιό μαγαζί, έδωσε τη θέση του σε πολυκατοικία..Όπως και το σπίτι στην άλλη γωνία, που μάλλον εκεί, έμενε η φίλη μου η Βάσω, η τσιριμπίν τσιριμπόν..
Aπέναντι ήταν ο φούρνος του Μουστάκη και ένα παλιό εργοστάσιο γκαζόζας της κυρα Κατίνας, που μάλλον έγινε θέση parking..
Παραδίπλα απ του Μουστάκη, σε ένα ισόγειο, απέναντι από την τότε βιβλιοθήκη, έμενε ο καλύτερος δάσκαλος που συνάντησα στη ζωή μου..
Τιμή για τον κ. Παπαδάτο, διευθυντή του δευτέρου, τότε.. Μακάρι να ζει και να είναι καλά!
Δημοσίευση σχολίου