Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Κράνος Κορινθιακού τύπου, το οποίο φέρει την επιγραφή «Μιλτιάδης ανέθεκεν τω Διί». Βρέθηκε στο ιερό του Διός στην Ολυμπία και σύμφωνα με μια άποψη πρόκειται για ανάθημα του Μιλτιάδη μετά τη νίκη του στον Μαραθώνα. Μια άλλη άποψη όμως προτείνει, τόσο από το σχήμα του κράνους όσο και από τον τύπο των γραμμάτων, τη χρονολόγηση του γύρω στο 520 π.Χ. Ίσως λοιπόν να αφιερώθηκε από τον Αθηναίο στρατηγό επ' ευκαιρία ενός πολεμικού γεγονότος παλαιότερου του Μαραθώνα. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας)
.
Συμπληρώνονται φέτος δύο χιλιάδες πεντακόσια χρόνια από την κοσμοϊστορικής σημασίας Μάχη του Μαραθώνος, στην οποίαν οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς υπό την αρχηγία του Μιλτιάδου κατατρόπωσαν τον Περσικό στρατό, διασώζοντας από τον αφανισμό τον Ελληνικό πολιτισμό και κατ’ επέκτασιν τον πολιτισμό που σήμερα αποκαλείται «Δυτικός», κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία.
.
Σχεδιάγραμμα του πεδίου της Μάχης του Μαραθώνος από παλαιό χαρακτικό
.
Το νεοελληνικό κράτος, βυθισμένο στην παρακμή και την αμάθεια, δεν στάθηκε αντάξιο μιας τέτοιας ιστορικής κληρονομιάς. Είναι κρίμα που αυτό το γεγονός περνά σε δεύτερη μοίρα αυτό το καλοκαίρι, σε μία χώρα και ένα λαό παραδομένους στην οικονομική καταστροφή και την ηθική σήψη. Αλλά και πού να τελέσει εορτασμούς, όταν ο χώρος όπου δόθηκε η μάχη των Αθηναίων με τους Πέρσες, αποτελεί όνειδος για τη σύγχρονη Ελλάδα;
.
Χάλκινο Περσικό κράνος Ασσυριακού τύπου, λάφυρο από τη μάχη του Μαραθώνα, ανάθημα στον Δία της Ολυμπίας με την επιγραφή «Διί, Αθεναίοι, Μέδον λαβόντες» (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας)
.
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, συναισθανόμενοι το μέγεθος της κολοσσιαίας επιτυχίας τους, τίμησαν το γεγονός και τους πρωταγωνιστές του με κάθε δυνατό τρόπο. Αποδίδοντας τη νίκη στο πεδίο της μάχης στην εύνοια του Ολυμπίου Διός, ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης ανέθεσε στο ιερό της Ολυμπίας το κράνος του. Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας σεμνύνεται να κατέχει μεταξύ των εκθεμάτων του το βαρύτιμο αυτό τρόπαιο, ως το σημαντικότερο από μία σειρά αφιερωμάτων των Αθηναίων στο Πανελλήνιο Ιερό του Διός. Ενώπιον του ιστορικού κειμηλίου μίας από τις κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας υποκλινόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου