Κυριακή 10 Απριλίου 2011
Η ΑΙΘΟΥΣΑ 16 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΖΩΦΟΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ
«BM; RM16 - GR, Bassae Sculpture 1 Temple of Apollo Epikourios (420-400B.C) ~ Full Elevation & Viewing West.JPG»
The British Museum, Room 16 - Bassae Sculpture
.
Η αναζήτηση πληροφοριών και φωτογραφιών στην ελληνική γλώσσα γύρω από το ναό του Επικουρίου Απόλλωνος και τα γλυπτά του που βρίσκονται στο Βρεταννικό Μουσείο, θα φέρει πενιχρά αποτελέσματα. Αντιθέτως, η αναζήτηση σε γλώσσες όπως η γαλλική, η ισπανική, η ρωσική και η εβραϊκή, θα αποκαλύψει πολύ ενδιαφέρον υλικό. Το γιατί θα μας απασχολήσει άλλη φορά. Για την ώρα, μας ενδιαφέρει η όψη του χώρου μέσα στον οποίον εκτίθενται τα ανάγλυφα της ζωφόρου του ναού των Φιγαλιέων.
Στην ανωτέρω φωτογραφία λοιπόν φαίνεται η Αίθουσα 16 του Βρεταννικού Μουσείου με τα γλυπτά του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος των Βασσών της αρχαίας Αρκαδίας. Οι εικονιζόμενοι είναι οι είκοσι τρεις λίθοι της μετόπης από το εσωτερικό του σηκού του ναού, που εκτίθενται στο ανώτερο επίπεδο. Παρουσιάζουν σκηνές από τις μάχες μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων, καθώς και μεταξύ Ελλήνων και Αμαζόνων. Λαξεύθηκαν μεταξύ 420 και 400 π.Χ. Θραύσματα από τις μετόπες, που βρίσκονταν στο εξωτερικό του ναού, εκτίθενται στο κατώτερο επίπεδο της αίθουσας. Τα θέματά τους είναι δύσκολο να αναγνωρισθούν.
Η ιδέα επιστροφής των γλυπτών του Επικουρίου Απόλλωνος συνδέεται με τη δημιουργία μουσείου που θα τα φιλοξενήσει. Στο Βρεταννικό Μουσείο ο Επικούριος καταλαμβάνει μία μικρή αίθουσα, μάλλον όχι από τις πλέον επισκέψιμες, των Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων και η απουσία του από εκεί θα περάσει σχετικά απαρατήρητη. Ο επαναπατρισμός στην Ελλάδα της ζωφόρου, καθώς και των σπαραγμάτων των μετοπών, παθανότατα θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός μικρού μουσείου, είτε κοντά στον αρχαίο ναό, είτε στην Ανδρίτσαινα. Έτσι όμως, και με δεδομένη τη μικρή επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου λόγω της δύσκολης πρόσβασης, κινδυνεύουν να ξεχαστούν και να περιθωριοποιηθούν.
Με δοδομένο ότι τα «εμπορικά» και επομένως επιτυχημένα μουσεία είναι τα μεγάλα μουσεία, που παρουσιάζουν πληθώρα εκθεμάτων και εναλλαγή αυτών με περιοδικές εκθέσεις, ίσως θα ήταν σκόπιμη η τοποθέτησή τους σε ένα μεγαλύτερο μουσείο, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, φυσικά όταν αυτό πάψει να υφίσταται μόνο στις πινακίδες των δρόμων και στα χαρτιά και όταν ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της Ηλείας.
Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι οι αίθουσες της παλιάς Δημοτικής Αγοράς του Πύργου παραμένουν άδειες, μήπως η μουσειολογική μελέτη, όταν συνταχθεί, θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις αρχαιότητες του Επικουρίου Απόλλωνος; Η Αγορά του Τσίλλερ μπορεί θαυμάσια να αποτελέσει τη νέα στέγη των αρχαιοτήτων των Βασσών στην Ελλάδα και η θέση της επάνω στον άξονα Κατάκολο – Ολυμπία να καταστήσει το Μουσείο του Πύργου επισκέψιμο και βιώσιμο.
.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου