«Σαχάρα» 400.000 στρέμματα
Σε έρημο κινδυνεύουν να μετατραπούν καμένες εκτάσεις σε Εύβοια και Ηλεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr
Περισσότερα από 400.000 στρέμματα απειλούνται άμεσα να γίνουν έρημος στα καμένα της Ηλείας και της Εύβοιας, ενώ άλλα 596.081 στρέμματα κρίνονται ως μετρίου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλού κινδύνου περιοχές στην Εύβοια που οδεύουν προς ερημοποίηση αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα ανέρχονται σε 165.452 στρέμματα, τα οποία ισοδυναμούν με το 67% των καμένων εκτάσεων. Επιπλέον 80.406 στρέμματα (32,5%) χαρακτηρίζονται «ευαίσθητα», που σημαίνει ότι θα πρέπει και για αυτά να γίνουν έργα ώστε να αποτραπεί η υποχώρηση και διάβρωση του εδάφους, ώστε να καταστούν ξανά καλλιεργήσιμα.
Ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα, απειλούνται στην Ηλεία: από το σύνολο των καμένων του νομού, ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση χαρακτηρίζεται το 25,8%, δηλαδή 234.730 στρέμματα. Οι μετρίου κινδύνου- ή ευαίσθητες- εκτάσεις υπολογίζονται στα 596.081 στρέμματα (65,6%).
«Αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά οι πυρόπληκτες περιοχές από την διάβρωση των εδαφών, που είναι η κύρια διεργασία υποβάθμισης, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης. Δηλαδή η απώλεια του εδάφους από τη διάβρωση, σε συνδυασμό με το μέτριο βάθος των εδαφών αυτών και τις σχετικά ξηρές και θερμές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, θα συντελέσει στη μειωμένη ανάπτυξη ή την απώλεια της πολυετούς βλάστησης και στη δημιουργία γυμνών ή μερικώς καλυμμένων περιοχών με φρυγανώδη βλάστηση. Επίσης μπορεί να υπάρξει μειωμένη παραγωγή των γεωργικών καλλιεργειών», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Κοσμάς, μέλος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Απερήμωσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που μαζί με τους συναδέλφους του κ. Καΐρη και Μουστάκα συνέταξαν τους χάρτες επικινδυνότητας ερημοποίησης των καμένων εκτάσεων.
Βασικό όπλο κατά της διάβρωσης και της απογύμνωσης των εδαφών σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα. Όπως επισημαίνει ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, «μόνο στην περιοχή γύρω από την Ολυμπία έχουν προχωρήσει τα έργα σε ικανοποιητικό βαθμό από το υπουργείο Πολιτισμού». Ο ίδιος αναφέρει ότι στις υπόλοιπες περιοχές του νομού γίνονται μεμονωμένες προσπάθειες από τα δασαρχεία για την αντιμετώπιση της διάβρωσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, η περιοχή του Νομού Ηλείας που κινδυνεύει περισσότερο απ΄ όλες να γίνει «έρημος» βρίσκεται βόρεια της Ανδρίτσαινας, όπου υπάρχουν ασβεστολιθικά πετρώματα με ελάχιστο στρώμα εδάφους. «Πρόκειται για οριστικά απολεσθείσες περιοχές, καθώς το όποιο έδαφος υπήρχε έχει ήδη παρασυρθεί», αναφέρει ο κ. Λέκκας.
Σχεδόν ανύπαρκτα τα αντιδιαβρωτικά έργα
Το ποσοστό των αντιδιαβρωτικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ηλεία δεν καλύπτει περισσότερο από 1% της συνολικής έκτασης των καμένων, ενώ πολλά από αυτά έχουν γίνει με λάθος τρόπο, επισημαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Λέκκας. «Το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε διανοίξεις χειμάρρων για την αποφυγή των πλημμυρών, ενώ έχουν γίνει και κάποιες αποσπασματικές επεμβάσεις. Όσον αφορά τα έργα υποδομής και αποκατάστασης, προς το παρόν έχουμε υποβάλει προτάσεις και περιμένουμε να ενταχθούν σε προγράμματα από το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρει ο κ. Κυριάκος Ηλίας, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Εύβοιας.
«Η αδράνεια της κυβέρνησης στην υιοθέτηση μέτρων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ερημοποίησης είναι ακατανόητη. Όπως προκύπτει και από την απάντηση του κ. Δήμα, οι δυνατότητες που έχουν τα κράτη- μέλη για να εξασφαλίσουν συγχρηματοδότηση δράσεων και πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Περιφερειακής Πολιτικής, είναι τεράστιες», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά και κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη, οι οποίοι πρόσφατα υπέβαλαν ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την ερημοποίηση.
2 σχόλια:
Ζούμε δράματα καθημερινά, αγαπητότατε...
Τα χειρότατα επέρχονται, δυστυχώς...
Τουλάχιστον, να πούμε Καλημέρες!!!
Ναι πάτερ, να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε. Γιατί το δράμα μας είναι οικολογικό, πολιτικό, διπλωματικό, ηθικό, οικονομικό, και τέλος δεν έχει η απαρίθμηση.
Δημοσίευση σχολίου