Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΗ ΦΕΙΑ


Ο βορειοδυτικός πύργος του Ποντικοκάστρου, το καλύτερα διατηρημένο λέιψανο της ακροπόλεως της αρχαίας Φειάς και του φραγκικού Μπελβεντέρε, δεσπόζει πάνω από τον Άγιο Ανδρέα
.


Το Κάστρο, χώρος όπου τα καλοκαίρια μαζεύεται η νεολαία της περιοχής
.

Ο Στάθης Λυρής με τη σύζυγό του Νικολέττα και τα παιδιά τους Θοδωρή, Αλίκη, Φρόσω, Γιώργο και Κατερίνα
.

Η Φειά, επίνειο της Ήλιδος, είχε το προνόμιο να διαθέτει δύο λιμάνια, ένα στον Κυπαρισσίεντα και ένα στο Χελωνάτα Κόλπο. Το πρώτο είναι το σημερινό Κατάκολο και το δεύτερο ο Άγιος Ανδρέας.
Ο Άγιος Ανδρέας ήταν μια ερημιά, μέχρι που τον ανακάλυψε ο Ευστάθιος Λυρής. Μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του εικοστού αιώνα, έστελνε χρήματα στην πατρίδα, σε έμπιστους συγγενείς, για να τα επενδύσουν. Αυτοί όμως τα έφαγαν. Όταν επέστρεψε και ανακάλυψε την απάτη τους, εγκατέλειψε απογοητευμένος το χωριό του και κινήθηκε μέχρι εκεί που θα σταματούσε ο δρόμος του. Ο δρόμος σταμάτησε σε αυτό τον έρημο, αλλά μαγευτικό τόπο. Εδώ θα γινόταν η νέα του πατρίδα!
.

Ηλιοβασίλεμα πίσω από τη συστάδα των αιωνόβιων πουρναριών
.
O δαιμόνιος Στάθης δάμασε τον άγριο τόπο, ρίζωσε και έστησε το σπιτικό του. Για σύζυγο πήρε τη Νικολέττα Καββαθά του Γεωργίου (Ταμπανούκα) από τα Βυτιναίικα. Μαζί της απέκτησε πέντε παιδιά και έμεινε εδώ μέχρι το θάνατό του, δουλεύοντας στο ταβερνάκι του, που έγινε τόπος αναψυχής για τους Πυργίους και τους γύρω χωρικούς.
.

Το Τηγάνι, η μεγαλύτερη από τις Φειάδες νήσους, τις οποίες διέπλευσε ο Τηλέμαχος κατευθυνόμενος προς την Πύλο, για να μάθει από το Νέστορα την τύχη του πατέρα του. Χρησίμευσε ως κοιμητήριο της Φειάς και αργότερα ως κυνηγότοπος. Σήμερα είναι απλώς ένα στοιχείο της υπέροχης θέας προς το Ιόνιο
.
Μέσα στην ιδιοκτησία του Στάθη Λυρή βρέθηκε από χωρικούς λιθοδομή παλαιοχριστιανικού κτίσματος και εικόνα του Αγίου Ανδρέα, η οποία χάθηκε στα χρόνια της Κατοχής. Μέσα στη θάλασσα του όρμου της Φειάς βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους ανάγλυφα λείψανα ναού του 6ου αιώνα μ.Χ. Με αφορμή την εύρεση της εικόνας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, χτίστηκε το 1930 κοντά στην παραλία το εκκλησάκι που φέρεται στη μνήμη του και εορτάζει στις 30 Νοεμβρίου.
.

Ο ήλιος ετοιμάζεται να αγκαλιάσει τη Ζάκυνθο πάνω από το Μύτικα, που αποκόπηκε από τη στεριά τον Αύγουστο του 1953
.
Σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση, στη Φειά αποβιβάσθηκε ο Απόστολος Ανδρέας και κήρυξε στους κατοίκους της την πίστη του Αναστάντος Χριστού, λίγο πριν μεταβεί στην πόλη των Πατρών για να κηρύξει και να σφραγίσει με το αίμα του τη μαρτυρία του. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Άγιος Ανδρέας. Είναι μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: