Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
.
«Μετακομίζει» ο Επικούριος;
.
Συντάκτης Ελένη Παπαδοπούλου
.
.
Το θέμα του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα που εδώ και χρόνια αποτελεί, λόγω της γεωγραφικής του θέσης το μήλον της Έριδος ανάμεσα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, επανέφερε χθες ο Νομάρχης Ηλείας, ανακοινώνοντας ότι πληροφορήθηκε την πρόθεση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει - ίσως και σήμερα- απόφαση για την διοικητική και υπηρεσιακή υπαγωγή του Ναού στην ΛΗ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας τροποποιώντας το ΦΕΚ 837/Β΄/4-12-86. Αυτό θα είναι και το πρώτο επίσημο βήμα για την υπαγωγή του Επικούριου στο Νομό Μεσσηνίας, διακαής πόθος των γειτόνων μας Μεσσήνιων που δεν χάνουν την ευκαιρία να τον διαφημίζουν παντού ως δικό τους αρχαιολογικό μνημείο.
Ο κ. Καφύρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες για το ζήτημα αυτό, διατράνωσε την αντίθεσή του απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα υπάγεται στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ηλείας, αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε συνδυασμό με την Αρχαία Ολυμπία και την Ήλιδα, θεωρούνται παγκόσμια από τα πλέον γνωστά αρχαιολογικά μνημεία της Ηλείας. Μάλιστα, ο νομάρχης απέστειλε χθες υπόμνημα στον κ. Σαμαρά στην οποία τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση βρίσκει όλους τους Ηλείους κατηγορηματικά αντίθετους και τον καλεί να μην προχωρήσει στην υπογραφή της, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι «αυτή η διοικητική πράξη αποτελεί όνειδος και ρουσφετολογική παραχάραξη της ιστορίας για εξυπηρέτηση μικρών, προσωπικών σας και ατομικών σας συμφερόντων», καταλογίζοντας στον Υπουργό Πολιτισμού προσωπικά ψηφοθηρικά συμφέροντα.
«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση -αναφέρει ο κ. Καφύρας- η ανάγκη και το άγχος για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, επειδή είστε υποψήφιος βουλευτής στην Μεσσηνία, να αποτελεί το ιστορικό μνημείο αντικείμενο ρουσφετολογικών αναγκών. Θεωρούμε ότι μνημεία σαν τον Επικούριο Απόλλωνα δεν περιορίζονται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον Ελληνισμό, σε όλο τον Κόσμο. Είμαστε περήφανοι σαν Ηλείοι, Αρκάδες και Μεσσήνιοι για τους προγόνους μας».
Ο Νομάρχης καταλήγοντας, στην επιστολή του επισημαίνει ότι αντί ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα να αποτελεί στοιχείο μικροπολιτικής διαμάχης, χρειάζεται τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί με τον καλύτερο δυνατό, σωστό και σύντομο τρόπο. «Απαιτείται γι' αυτό επαρκής χρηματοδότηση και στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργία ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου, δημιουργία μουσείου για ολόκληρη την περιοχή και δημιουργία κατάλληλων υποδομών οδικής πρόσβασης».
Επίσης να σημειώσουμε ότι ο Νομάρχης επιχειρηματολογεί αναφορικά με το ότι διοικητικά ο Επικούριος Απόλλωνας ανήκει στην Ηλεία, κάνοντας μια σύντομη ιστορική διαδρομή όπου επισημαίνει τα εξής στοιχεία :
1. Το έμβλημα της σφραγίδας του 1851 του Δήμου Ανδρίτσαινας σαφέστατα καταδεικνύει ότι ο Ναός ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ανδρίτσαινας.
2. Σύμφωνα με τον καθορισμό των κοινοτικών ορίων Σκληρού - Δραγωγίου στις 22 Μαΐου του 1961 και βάσει μαρτυριών κατοίκων της περιοχής και κυρίως της μαρτυρίας του κ. Αδαμόπουλου, καταγόμενου από την περιοχή Σκληρού, προκύπτει ότι οι Βάσσες είναι στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Δραγωγίου, του σημερινού καποδιστριακού δήμου Ανδρίτσαινας.
3. Ο χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού σε κλίμακα 1/5000, τον οποίο η Ζ' Εφορεία Αρχαιοτήτων επισυνάπτει με το υπ' αριθμόν 344228007 έγγραφό της στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποδεικνύει και αποτυπώνει σαφέστατα ότι το Ιερό του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Νομού Ηλείας.
4. Η αναπτυχθείσα επιχειρηματολογία είναι ελλιπής, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό, αρχαιολογικό και διοικητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η φυσική, γεωγραφική, ιστορική και αρχαιολογική θέση του Ναού είναι στο Νομό Ηλείας, εφόσον με το μνημείο συνδέεται άμεσα και άρρηκτα η ιδρύτρια πόλη του Ναού, η αρχαία Φιγαλεία, ανήκουσα διοικητικώς, στην βορείως του ποταμού Νέδα, επαρχία Ολυμπίας του Νομού Ηλείας.
Καταλήγοντας ο κ. Καφύρας, αναφέρει πως «ως Νομαρχία Ηλείας και εγώ ως Νομάρχης, καλώ όλους, Ηλείους, Μεσσήνιους, Αρκάδες, όλους τους Έλληνες, να ενώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την συνέχιση της αναστήλωσης του Επικούριου Απόλλωνα, τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή του Ναού και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου για την ευρύτερη περιοχή και το Λύκαιο Όρος και να συγκροτήσουν μέτωπο για την επιστροφή της Ζωφόρου του Επικούριου από το Βρετανικό Μουσείο».
.
Ετικέτες
Αρχαιολογικά,
Γεωγραφικά,
Διος γείτων Ηλεία,
Παρακμιακά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Αν είναι δυνατόν...
Ή
μήπως
είναι πλέον όλα δυνατά;;;;;;;;;;;;;;
Φυσικά και είναι όλα δυνατά σε αυτή τη χώρα!
Δημοσίευση σχολίου